Richie Porte je zadnji dan zadržal rumeno majico. Ineos je odlično pripravljen na Dirko po Franciji, ki se bo začela čez 20 dni. Foto: Reuters
Richie Porte je zadnji dan zadržal rumeno majico. Ineos je odlično pripravljen na Dirko po Franciji, ki se bo začela čez 20 dni. Foto: Reuters
La Lechere - Les Gets, 147 km:         
  1. M. PADUN          UKR     4:06:49 
  2. J. VINGEGAARD     DAN       +1:36 
  3. P. CONRAD         AVT    isti čas 
  4. B. O'CONNOR       AVS        1:57 
  5. D. GAUDU          FRA        2:10 
  6. G. THOMAS          VB             
  7. A. LUCENKO        KAZ         vsi 
  8. R. PORTE          AVS             
  9. J. HAIG           AVS        isti 
 10. M. GUILLAUME      FRA             
 11. M. A. LOPEZ       KOL         čas 
       
Skupni vrstni red (8/8):               
  1. R. PORTE          AVS    29:37:05 
  2. A. LUCENKO        KAZ       +0:17 
  3. G. THOMAS         VB         0:29 
  4. W. KELDERMAN      NIZ        0:33 
  5. J. HAIG           AVS        0:34 
  6. M. A. LOPEZ       KOL        0:38 
  7. I. IZAGIRRE       ŠPA    isti čas 
  8. B. O'CONNOR       AVS        0:47 
  9. D. GAUDU          FRA        1:12 
 10. T. GEOGHEGAN HART  VB        1:57 
 11. E. MASS           ŠPA        2:08 
 12. P. CONRAD         AVT        2:10 
 13. A. PARET-PEINTRE  FRA        3:11 
       

Na zadnji etapi ni imel pretiranih težav z branjenjem majice vodilnega, brez večjih težav je odpeljal še zadnji del poti od Haute-Savoie Alpsa do Les Getsa.

V zadnjih kilometrih preizkušnje je uspešno odbil številne napade tekmecev, v pomoč mu je bil tudi moštveni kolega Geraint Thomas, s katerim je dirko končal v glavnini.

Drugo mesto na Dofineji je osvojil Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana), pred katerim je imel Porte na koncu 17 sekund naskoka, tretji je bil Thomas.

"Navdušen sem. Še posebej zato, ker sem dvakrat tu dirko končal na drugem mestu. Enkrat sem jo izgubil v zadnjem kilometru. Vse, kar sem žrtvoval za ta uspeh, je zdaj poplačano. Naša ekipa je bila danes preprosto briljantna," je po zmagi dejal Porte.

Padun znova zablestel
Etapo je sicer dobil Mark Padun (Bahrain Victorious), ki se je razveselil še druge etapne zmage v dveh dneh. 24-letnik iz Donecka je obenem odnesel še majico za najboljšega hribolazca. Njegova prednost pred Dancem Jonasom Vingegaardom, enim izmed Rogličevih pomočnikov na letošnjem Touru, je znašala minuto in 36 sekund. "Na to, kar se je zgodilo včeraj, sem poskusil pozabiti. Načrt je bil, da grem v beg, na zadnjem vzponu pa potem pomagam Jacku Haigu v boju za skupno uvrstitev. A nato so mi iz avtomobila sporočili, da lahko grem do konca, kar mi je zagotovilo pikčasto majico," je po fantastičnem koncu tedna dejal 24-letni Padun.

Küngu uvodni kronometer Dirke po Švici
Dirka po Švici se je začela z dvojnim zmagoslavjem domačih kolesarjev. 10,9 kilometra dolg kronometer v Frauenfeldu je pripadel Stefanu Küngu (Groupama FDJ), ki je bil štiri sekunde hitrejši od Stefana Bisseggerja, z zaostankom 12 sekund je tretje mesto zasedel Italijan Mattia Cattaneo.
Edini slovenski predstavnik na dirki, kolesar ekipe Bahrain Victorious Domen Novak, je zasedel 152. mesto, za zmagovalcem je zaostal minuto in 39 sekund.

Svojo prvo etapo po vrnitvi na dirke je opravil Nizozemec Tom Dumoulin, moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbu Vismi z zaostankom 32 sekund je zasedel 16. mesto. Le mesto in sekundo pred njim je bil eden od favoritov dirke Ekvadorec Richard Carapaz. Zelo dobra vožnja pa je uspela svetovnemu prvaku v cestni vožnji Francozu Julianu Alaphilippu, zaostal je 19 sekund in zasedel peto mesto.

Dirka ima osem etap, v nadaljevanju prav nobena ne bo popolnoma ravninska. Med favoriti so tudi Danec Jakob Fugelsang, Kolumbijec Rigoberto Uran, Španec Marc Soler in Nemec Maximillian Schachmann.

Dirka po Švici, 1. etapa,
Frauenfeld, kronometer, 10,9 km:       
  1. S. KÜNG           ŠVI       12:00 
  2. S. BISSEGGER      ŠVI       +0:04 
  3. M. CATTANEO       ITA        0:12 
  4. T. SCULLY         NZL        0:15 
  5. J. ALAPHILIPPE    FRA        0:19 
  6. J. RUTSCH         NEM        0:22 
  7. J. STEIMLE        NEM         vsi 
  8. F. VERMEERSCH     BEL        isti 
  9. S. KRAGH ANDERSEN DAN         čas 
 10. R. DENNIS         AVS        0:23 
 ...                                   
152. D. NOVAK          SLO        1:39