Lani je Bahrain Victorious dobil dve sprinterski etapi s Philom Bauhausom, Matej Mohorič pa je osvojil rdečo majico za točke (etapne uvrstitve). Zdaj je najboljši izid drugo mesto Domna Novaka s 1. etape, sočasno pa Dolenjec brani mesto na zmagovalnem odru. Foto: Sportida
Lani je Bahrain Victorious dobil dve sprinterski etapi s Philom Bauhausom, Matej Mohorič pa je osvojil rdečo majico za točke (etapne uvrstitve). Zdaj je najboljši izid drugo mesto Domna Novaka s 1. etape, sočasno pa Dolenjec brani mesto na zmagovalnem odru. Foto: Sportida

Zakaj je torej Jan Tratnik v 4. etapi krenil v napad? "Tudi jaz ne vem. Zame to ni bila dobra taktika. Morali bi se osredotočiti na Domna, saj se ve, da so bile vse preostale ekipe pozorne na nas. Bila je izguba energije. Za moje pojme taktično ni bil najboljši, saj vemo, da je Tadej takšen kolesar, da mu tudi dve minuti ni težava nadoknaditi. Če ne drugega, je bil vsaj dober trening. Na zadnji vzpon sem šel lepo počasi, ker sem porabil preveč energije prej. Vsaj Domen je lepo zaključil in ubranil tretje mesto," je bil odkrit 32-letni Idrijčan, ki je z napadom izpolnjeval ekipni ukaz in na ciljnem vzponu ni imel moči, da bi pomagal sotekmovalcu v boju za stopničke.

Najbolj zanimiv boj bo igra za skupno tretje mesto

Ob preveliki premoči ekipe UAE Emirates in v Sloveniji skoraj neločljive dvojice Tadej Pogačar in Rafal Majka se najbolj zagrizen boj odvija v igri za skupno tretje mesto. Na uvodni etapi, na kateri je celotna karavana razpadla že na prvem kategoriziranem vzponu petdnevne dirke, si ga je privozil Domen Novak, ki pa je v petek in soboto izgubljal dragoceno prednost.

Domen Novak bo poskušal v nedeljo zadržati skupno tretje mesto

Po prvih dveh etapah je bil 26-letni Dolenjec drugi z 49 sekundami prednosti pred kolesarji zunaj možnosti za oder. Po Celju tretji in s 15 sekundami prednosti pred prvim zasledovalcem Nicolom Concijem. Po Veliki planini ima zdaj Lojz še 10 sekund zaloge pred Vincenzem Albanesejem in 21 sekund pred Vojtechom Repo. Čeh je najboljši mladi kolesar in vztrajno išče izboljšave ter uživa v Sloveniji, ki jo dobro pozna. Italijan iz zasedbe Eolo Kometa pa je kot zelo sposoben sprinter odločen, da se z etapno zmago v zadnji etapi prebije na oder za skupne zmagovalce.

Tretje mesto brani na domačih cestah

"Šel sem svoj tempo. Na koncu me je malo zmanjkalo, a sem zadržal tretje mesto. Vedel sem, da imam po Grand Toru vedno dobre noge, a zadnja dva dneva vseeno čutim utrujenost po Giru. V glavi imam, da sem lahko med tri. Ni lahka zadnja etapa, zadnji vzpon na Trško goro dobro poznam, a bom dal vse od sebe, da ubranim tretje mesto," je dejal Novak, ki je v soboto končal na 11. mestu, pol minute za omenjenima prvima zasledovalcema.

Po treh letih in Dirki po Hrvaški 2019 je nekdanji osvajalec številnih belih majic za najboljšega kolesarja (tudi na Dirki po Sloveniji 2015) spet dobil priložnost, da vozi na lastni izid na etapni dirki. Pred tremi leti je pri južnih sosedih končal na petem mestu, kar je ob naslovu državnega prvaka iz leta 2019 in drugem mestu iz nedavne kraljevske etape Dirke po Italiji njegov najboljši izid v karieri. Domačin iz Dolenje vasi pri Otočcu in dolgoletni kolesar Adrie Mobil pozna dolenjske ceste kot lastni žep.

Taktičnih izbir in predstav Bahraina ne razumejo najbolje niti tekmeci, a če je njihova nepredvidljivost na večini drugih dirk prinašala uspeh, tokrat rdeče-oranžno-črna zasedba deluje neusklajeno. Foto: Sportida
Taktičnih izbir in predstav Bahraina ne razumejo najbolje niti tekmeci, a če je njihova nepredvidljivost na večini drugih dirk prinašala uspeh, tokrat rdeče-oranžno-črna zasedba deluje neusklajeno. Foto: Sportida

Nekateri dozorijo pri 21 letih, nekateri pozneje, nekateri pa nikoli

"Sam imam s tem še težavo, da prevzamem odgovornost nase. Lažje umrem kot pomočnik za vodjo kot sam zase. A mislim, da bom tudi sam čez kakšno leto ali dve lahko dirkal sam zase. Potrebuješ nekaj let, da dozoriš. Nekateri dozorijo pri 21 letih, nekateri potrebujemo malo več časa, nekateri pa nikoli. Moraš zaupati vase, moraš najti, kar ti ustreza, da se dobro pripraviš in sam verjameš vase.
Nastopil bom še na državnem prvenstvu, potem pa me čaka nekaj odmora, saj bom imel s koncem Dirke po Sloveniji kar 52 tekmovalnih dni, kar je res veliko," je Novak obrazložil, kje se vidi kot kolesarja.

V obdobju koronskega kolesarjenja je bila ekipa Bahrain Victorious ena najuspešnejših zasedb svetovne serije. Odmevne zmage na klasikah, kopica etap na največjih etapnih dirkah, za nameček še nekaj uvrstitev na oder Grand Tourov, za dobro mero in dokaz ekipne moči pa zaporedne zmage v ekipnem seštevku tako na Touru, Vuelti in Giru. Zadnji trije podvigi pod vodstvom Gorazda Štanglja v vlogi prvega športnega direktorja, vendar tokrat bahranci ne bodo najboljša ekipa 28. Dirke po Sloveniji. Za ekipni naslov se borita španska Caja Rural in italijanska zasedba Eolo Kometa (+1:43).

Drugo leto bo UAE Emirates ekipa z največ slovenskimi kolesarji – tremi, medtem ko bosta pri Jumbu Vismi in Bahrainu Victoriousu po dva Slovenca. Foto: Organizator/Photo Mario Stiehl
Drugo leto bo UAE Emirates ekipa z največ slovenskimi kolesarji – tremi, medtem ko bosta pri Jumbu Vismi in Bahrainu Victoriousu po dva Slovenca. Foto: Organizator/Photo Mario Stiehl

Tratnik k Rogliču, Novak k Pogačarju in Polancu

Ni več skrivnost, kaj je vzrok razdvojenosti pri najbolj slovensko obarvani ekipi svetovne serije. Omenjena kolesarja se bosta konec leta po letih, preživetih pri Bahrain Victorious (prej tudi s predpono Merida in McLaren), poslovila od rdeče-oranžno-črne zasedbe.

Jan Tratnik je po zatrjevanju več virov podpisal dogovor z Jumbom Vismo, pri katerem bo združil moči z dobrim prijateljem Primožem Rogličem. Domen Novak bo nadaljeval kariero pri UAE Emirates, ki bodo tako dobili tretjega slovenskega kolesarja. A kot velja: ne kolesarji ne prihodnje ekipe prestopov ne smejo potrditi pred 1. avgustom in sprostitvijo kolesarske tržnice. Bahrain Victorious pa vsaj doslej ni ravnal tako kot redno počne DSM, ki sam razkrije, kam se odpravljajo njegovi kolesarji.

Mohorič hranil energijo za Trško goro

Sočasno v lovu za tako želeno prvo etapno zmago na Dirki po Sloveniji postaja Matej Mohorič vse bolj redkobeseden. V zadnjih dneh ni več izčrpnih analiz in vmesnih šal, s čimer je blestel še na uvodni novinarski konferenci v Novi Gorici.

"Gor sem šel v svojem ritmu. Skušal sem iti hitro, a potem sem videl, da ne morem z najhitrejšimi in sem prihranil energijo za etapni zaključek na Trški gori. Bomo videli, kako bo tam. Tadej Pogačar in Majka sta dokazala, da sta razred boljša od drugih. Tukaj kaj veliko ne moremo narediti. Sam sicer ocenjujem, da je moja pripravljenost pred Dirko po Franciji vrhunska," je na kratko komentiral dogajanje na slovenskem Touru.

Dirka po Sloveniji se bo končala s 5. etapo Vrhnika–Novo mesto, ki pa ne bo več procesija, temveč prinaša privlačno novost: vzpon na Trško goro (2 km; 9 odstotkov in največ 20 odstotkov!), od vrha katere je hiter spust in vsega 9 km do cilja na Glavnem trgu. Mohorič je že ob predstavitvi napovedal podobnost z njegovim spomenikom Milano–Sanremo in napovedal naskok na etapno zmago.

Velika planina ni bila prava gorska etapa

Zanimivo, da sta se tako Tratnik kot Novak dotaknila naziva kraljevska etapa oziroma gorska etapa, ki se je vila v soboto od Laškega do Velike planine, pri čemer je pri 152,5 km imela 2405 višinskih metrov.

"Za gorsko etapo ni bilo nič posebnega, predtem so bile široke ceste in zmerni klanci, nič se ni zgodilo. Ni čisto prava gorska etapa, a je lepo, da smo zavili tudi v ta del Slovenije," je Tratnik nakazal, da bi si tudi domači Tour vseeno zaslužil napornejšo dirko in več zahtevnih vzponov, ki jih v Sloveniji zlepa ne zmanjka.

Vršič ni samo mitska gora za vsakega rekreativnega kolesarja, temveč tudi za slovenske profesionalce, saj večina med njimi sploh nikoli ni tekmovala na Vršiču v okviru mednarodne dirke. Foto: Organizator/Photo Mario Stiehl
Vršič ni samo mitska gora za vsakega rekreativnega kolesarja, temveč tudi za slovenske profesionalce, saj večina med njimi sploh nikoli ni tekmovala na Vršiču v okviru mednarodne dirke. Foto: Organizator/Photo Mario Stiehl

"To ni kraljevska etapa, kot jo poznamo. Prava kraljevska etapa ima vsaj 4000 višinskih metrov, da se vidi prave klančarje. Velika planina na primer je še vedno bolj eksploziven vzpon, kar za Tadeja ni težava, saj ima v primerjavi z nami dve dodatni prestavi. Za nas prave klančarje pa bi potrebovali dolge klance na tempo," je poudaril Novak, ki je po kolesarski naravi bolj "dizel" in mu bolj ustrezajo daljši klanci. Ne nazadnje je v svetovni seriji kot pomočnik zablestel ob vzponu na Stelvio med Girom 2020.

Ko tudi kolesarji sanjajo o etapi na Vršič

Za konec se je Domen Novak razkril tudi kot običajen kolesarski navdušenec, ki upa, da se na traso najpomembnejše slovenske dirke vrne tudi najbolj znameniti vzpon. "Škoda, ker ni več etape, speljane čez Vršič in naše najlepše konce. Upam, da se v naslednjih etapah vrne prava gorska etapa tudi na Dirki po Sloveniji." Mogoče se mu želja izpolni drugo leto, ko bo minilo deset let od zadnjega osvajanja Vršiča.

Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Dirka po Sloveniji, 4. etapa: Objem za lepo sliko na Veliki planini