Objem Majke in Pogačarja. Za primerjavo: na Dofineji ob podobnem slavju sta se Vingegaard in Roglič držala
Objem Majke in Pogačarja. Za primerjavo: na Dofineji ob podobnem slavju sta se Vingegaard in Roglič držala "le" za roke. Foto: Sportida

Na uvodni novinarski konferenci pred 28. Dirko po Sloveniji je Tadej Pogačar ob dominantnem šovu Jumba Visme na Dirki po Dofineji pristavil, da morajo tudi tekmeci spremljati njegov šov v domovini.

Pri UAE Emirates ni dileme o edinem in glavnem zveličavnem cilju sezone – tretja zaporedna rumena majica za skupno zmago na Dirki po Franciji.

Zadnji kilometer četrte etape Dirke po Sloveniji

Močni na klancu in po ravnem ter kot ekipa

"Najbrž smo odposlali sporočilo tekmecem. Z Majko sva pokazala, da sva močna na klancih in kot ekipa smo močni po ravnem. Pokazali smo ekipno moč. Mislim, da nam ni treba skrbeti za Tour," je odvrnil Pogačar na vprašanje, kakšen je odgovor emiratov na strah vzbujajočo predstavo čebel na čelu s Primožem Rogličem, ki pa ima ob sebi sokapetana za skupno razvrstitev Jonasa Vingegaarda, hkrati pa ekipa napada zeleno majico z Woutom van Aertom.

"Bolj zadovoljen ne bi mogel biti, vse je šlo po načrtu. Pokazali smo, da smo močni in samozavestni, prava ekipa," je še enkrat poudaril v zeleno odeti Slovenec, ki ima sicer zdaj le tri sekunde prednosti pred ekipnim tovarišem.

Sorodna novica Objeta Pogačar in Majka sta si na Veliki planini razdelila izkupiček

Ko o etapi odloča otroška igra

A na manjših dirkah, kot je Po Sloveniji, si lahko dajejo duška tudi pri UE Emirates in nagrajujejo zveste pomočnike z etapnimi zmagami in drugimi majicami. Lani Diego Ulissi, letos Rafal Majka.

"Zame je bila to kot zmaga, če ne še kaj več. Sem zelo ponosen in vesel, da sva z Rafalom tako prišla v cilj. Dobra popotnica za Francijo. Užival sem vsak meter etape. Izjemen zaključek," se je smejalo prvemu kolesarju sveta, ki pa ni razkril, kako je prišlo do odločitve o etapnem zmagovalcu na Veliki planini.

Tako Pogačar kot Majka sta že dobila po eno etapo, tako da je ob preveliki premoči na novo asfaltiranem 2-km odseku od Kranjskega Raka do Kranjskih ravni bilo dovolj časa, da je o tem vprašanju odločala kar otroška igra "kamen, škarje, papir". Mladi Slovenec je pokazal kamen, izkušeni Poljak pa papir in dobil igro ter 4. etapo.

Tadej Pogačar je en dan oddaljen od tega, da ubrani zmago na Dirki po Sloveniji, kar je v letih uradno uspelo le Mitji Mahoriču v letih 2003 in 2004, medtem ko je bil Tomažu Nosetu odvzet drugi zaporedni naslov iz para 2006 in 2007. Foto: Sportida
Tadej Pogačar je en dan oddaljen od tega, da ubrani zmago na Dirki po Sloveniji, kar je v letih uradno uspelo le Mitji Mahoriču v letih 2003 in 2004, medtem ko je bil Tomažu Nosetu odvzet drugi zaporedni naslov iz para 2006 in 2007. Foto: Sportida

Proti cilju upočasnila za lepo sliko na cilju

Da je o zmagi na kraljevski etapi na Veliko planino res odločala starodavna igra, izvirajoča iz vzhodne Azije, ki pa jo je svet posvojil pred stotimi leti, je v objavi na Instagramu ob koncu dneva potrdil tudi sam Pogačar.

"Na začetku klanca sva šla na polno, nato sva umirila tempo, da sva lepo skupaj prišla za dobro sliko na cilju," je Pogačar vsaj potrdil, da še zdaleč ni obračal na vso moč in si je skozi celotno sobotno kolesarjenje od Laškega prek domače Komende do končnega cilja vzel čas za opazovanje okolice, zlasti navijačev.

Šel sem svoj tempo. Na koncu me je malo zmanjkalo. A sem obdržal 3. mesto, kar je moj cilj. Ni lahka zadnja etapa, zadnji vzpon na Trško Goro dobro poznam, a bom dal vse od sebe, da ubranim mesto na odru za zmagovalce.

Domen Novak, trenutno tretji v skupnem seštevku

"Izjemno sem užival. Na Dirki po Sloveniji so kocine nenehno pokonci. Hvaležen sem vsem navijačem, takšnih prizorov ni tudi na največjih dirkah," je bil vzhičen 23-letni vladar slovenskega kolesarskega kroga, ki obžaluje, da zaradi vrnitve koronavirusa v kolesarski svet ne more več deliti avtogramov in se ustavljati za spominske fotografije z navijači.

Ni zmotila ne vročina ne Bahrain

Poletna pripeka na 1200 metrih nadmorske višine je čakajoče opominjala, da je v dolinah še bolj vroče. A to ni (več?) težava za gorenjskega volka, ki je v poletni vročini razbil boj za zeleno že v uvodni etapi.

"Bilo je vroče, a ne preveč, sploh ne na zaključnem vzponu," je odgovoril Pogačar, ki je nato skoraj bolj ironično nadaljeval o glavnih tekmecih na slovenskem Touru: "Bahrain nas je spet presenetil, kot na vsaki etapi. Izgubili smo dva pomočnika, ki sta predtem garala že 100 km, a je bil Jan Polanc izredno močan in naju je brez težav pripeljal do zadnjega vzpona, kjer pa sva krenila v napad."

Majka in Pogačar zmagoslavno odprla penino na Veliki planini

Majka zmagovito začel že zjutraj s peko palačink

Kot se je za varovance Andreja Hauptmana zmagovito končala 1. in 3. etapa, se je zdaj še 4. In najbrž se bo kljub le petim preostalim kolesarjem na dirki uspešno sklenila tudi zadnja, 5. etapa s ciljem v Novem mestu.

"Če ti Rafa Majka peče palačinke, veš, da bo dober dan," se je Tadej Pogačar pošalil o sobotnem zajtrku, ki mu ga je pripravil kar njegov gorski pomočnik, ki pa ga mora zagrizeni tekmovalec, kot je Komendčan, še premagati pri kamen, škarje, papir. Vsaj Po Sloveniji je to večja težava, kot premagovanje tekmecev v boju za zeleno.

Pogačar užival v Komendi in na Veliki planini: "Vsako leto gredo bolj kocine pokonci"
Domen Novak bo poskušal v nedeljo zadržati skupno tretje mesto
V soboto na Dirki po Sloveniji približno 50 tisoč navdušenih gledalcev
Dirka po Sloveniji, celoten posnetek 4. etape