Rafal Majka, zmagovalec uvodne etape letošnje Dirke po Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Rafal Majka, zmagovalec uvodne etape letošnje Dirke po Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Dirka po Sloveniji se je v zadnjih letih razvila med zelo opazne in marsikateremu kolesarju nudi zadnji tekmovalni test pred Dirko po Franciji. Najpomembnejša dirka v svetu kolesarstva se bo začela na prvi julijski dan na Danskem.

Kolesarji bodo na petdnevnem spektaklu prevozili 791,3 kilometra. Čeprav naj bi bila prva etapa rezervirana za šprinterje, pa je bila daleč od preproste, saj so morali premagati več kot 2000 višinskih metrov.

Profil prve etape z začetkom v Novi Gorici in koncem v Postojni. Foto: Organizator
Profil prve etape z začetkom v Novi Gorici in koncem v Postojni. Foto: Organizator

Prva polovica uvodne etape je minila relativno mirno. V begu je bila šesterica kolesarjev (Alex Tolio, Luca Chirico, Nik Čemžar, Kristijan Koren, Tomasz Budzinski in Nicolas Sessler), ki pa jo je glavnina po zaslugi ekip UAE Emirates in Bahrain Victorious ujela ter 'pogoltnila' 62 kilometrov pred ciljem.

Ob vzpenjanju na Zadloško planoto je Jan Tratnik (Bahrain Victorious) za kratek čas napadel in 'razjezil' Pogačarja, ki je nato silovito pospešil in za seboj pustil skoraj vse – sledili so mu le Majka, Novak in Sean Bennett (China Glory Continental), ki pa je pozneje 'odpadel'.

Kmalu je postalo jasno, da ubežna trojka ne bo popustila, tudi po zadnjem vzponu do Razdrtega je obdržala zajetno prednost pred glavnino, porajalo se je le še vprašanje, kdo bo imel na koncu v ciljnem šprintu največ moči.

V zadnjih kilometrih sta Majka in Pogačar po enkrat napadla in strla Novakov odpor, na koncu je 'smetano pobral' Majka, ki se mu je uspelo odlepiti, po štirih urah in dveh minutah je kot prvi prečkal ciljno črto. Novak je bil drugi, Pogačar tretji.

Lepo je tule voziti, imeli smo dober ritem, vesel sem tudi, da mi je Tadej omogočil zmago, saj je vsekakor hitrejši od mene. V naslednjih dneh bo Tadej zagotovo dobil nekaj etap, vsekakor pa tudi skupni seštevek.

Rafal Majka

Majka je tako postal tretji Poljak z etapno zmago na Dirki po Sloveniji. Pred njim je to uspelo Zenonu Sewerynu Kohutu leta 2000 in Przemyslawu Niemiecu pet let pozneje. To je bila zanj sicer prva etapna zmaga po lanski Vuelti, ko je prvi prečkal ciljno črto 15. etape v El Barracu.

Lep slovenski uspeh so dopolnili še Luka Mezgec (BikeExchange Jayco) s 5. mestom, Matej Mohorič s 7. in Jan Tratnik (oba Bahrain Victorious) s 13. mestom.

DP v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, boste lahko na MMC-ju (MMC TV) od 16.45 dalje v neposrednem prenosu spremljali cestno dirko za državno prvenstvo v kolesarstvu. Dirka se bo predvidoma končala ob 18.45, 15 minut pozneje bo podelitev. Reporterja bosta Tomaž Kovšca in Martin Hvastija, na terenu bo Petra Mušič. Vabljeni v našo družbo.

Sorodna novica Vse razen zanesljive zmage Pogačarja bo presenečenje

Majka: Vesel, da mi je Tadej omogočil zmago
"Etapa je bila težka, ker je bilo zelo vroče. Lep test pred Tourom, te vročine se moramo privaditi. Ko so kolesarji Bahrain Victoriousa napadli, smo odgovorili na polno. Tadej je imel dobre noge. Lepo je tule voziti, imeli smo dober ritem, vesel sem tudi, da mi je Tadej omogočil zmago, saj je vsekakor hitrejši od mene. V naslednjih dneh bo Tadej zagotovo dobil nekaj etap, vsekakor pa tudi skupni seštevek," je po etapi dejal Majka, ki je Dirko po Sloveniji dobil leta 2017.

Novak: Poskusil sem 'pokriti' Majko, a se ni izšlo
"Imel sem dobre noge, da sem mu lahko sledil brez težav," je o Pogačarjevem napadu dejal Novak in dodal: "Na koncu sem lahko iztržil maksimalno drugo mesto, saj je težko dirkati proti dvema, ker je vedno 'bim-bam'. Za zdaj sem zadovoljen." Priznal je, da sta kolesarja UAE Emiratesa narekovala ritem, da pa možnosti za etapno zmago vendarle ni imel, saj je bil osredotočen na Pogačarja. "Ko je 'skočil' sem mu moral slediti, poskusil sem pokriti tudi napad Majke, a se žal ni izšlo," je sklenil.

"Bila je zelo vroča in težka etapa. Bahrain Victorious je na prvem vzponu diktiral tempo in od tam je dirka 'eksplodirala'. Z Rafalom sva garala, da ostaneva spredaj. Kot ekipa smo opravili odlično delo," pa je po etapi povedal prvi kolesar sveta Pogačar.

Majka s pomočjo Pogačarja ukanil Novaka v Postojni

V četrtek začetek druge etape ob 10.40
Druga etapa se bo začela v četrtek ob 10.40, kolesarji bodo morali premagati traso od Ptuja do Rogaške Slatine, kjer se pričakuje šprint glavnine in boj najboljših šprinterjev na letošnji dirki. V Rogaški Slatini bodo morali pred končnim obračunom kolesarji premagati še dva zahtevna kroga. Etapa se bo predvidoma končala okrog 15. ure.

Zadnji 3 km uvodne etape Dirke po Sloveniji
Domen Novak po 1. etapi Dirke po Sloveniji
Dirka po Sloveniji, celoten posnetek 1. etape
Kako je bilo na startu v Novi Gorici?

Spremljajte dirko v naši družbi
Prenose boste lahko vsak dan spremljali na TV Slovenija 2, današnje dogajanje se je začelo ob 14.20. Bogate vsebine pripravljajo kolegi na frekvencah Vala 202, prav tako pa bomo z novicami skrbeli tudi na MMC-ju. Med drugim lahko preverite:

Novinarska konferenca pred dirko: Pogačar vesel, da je spet na startu.
Zanimanje tujih medijev.
Kdo vse prihaja z UEA-jem.
Debi Govekarja med svetovno elito.
Podkast SOS-odmev pred Dirko po Sloveniji.
Profil vseh etap.