V torek še v civilnih oblačilih, od srede do nedelje pa v kolesarskih in na vso moč. Pomemben zunanji dejavnik, tudi kot priprava na julijski Tour de France, bo vročina, na katero se je Matej Mohorič doma dodobra privadil, medtem ko je Tadej Pogačar naravnost z višinskih priprav v Livignu, ob tem, da ni skrivnost, da je v preteklosti na kakšen vroč dan že imel težave, tudi na začetku Dirke po Sloveniji 2019. Foto: Sportida
V torek še v civilnih oblačilih, od srede do nedelje pa v kolesarskih in na vso moč. Pomemben zunanji dejavnik, tudi kot priprava na julijski Tour de France, bo vročina, na katero se je Matej Mohorič doma dodobra privadil, medtem ko je Tadej Pogačar naravnost z višinskih priprav v Livignu, ob tem, da ni skrivnost, da je v preteklosti na kakšen vroč dan že imel težave, tudi na začetku Dirke po Sloveniji 2019. Foto: Sportida

Naloga je jasna: prvi kolesar sveta mora na domači dirki za ogrevanje prepričljivo potrditi, da kljub netradicionalni poti ostaja prvi kandidat za zmago na Dirki po Franciji.

Kar se je pričakovalo in dobilo od Jumbo Visme ter Primoža Rogliča na Dirki po Dofineji, mora zdaj v šibkejši konkurenci ponoviti UAE Emirates in Tadej Pogačar na njegovi domači dirki.

Sorodna novica Kolesarji so začeli Dirko po Sloveniji

Nič kaj nedolžna prva etapa

"Zelo zanimiva trasa Dirke po Sloveniji. Kratki vzponi, strmi, vse 'živo'. Lahko se napada od daleč, lahko se napada na koncu. Se pa nisem pretirano poglabljal v taktiko za naslednje dni. Že prva etapa s ciljem v Postojni je zelo težka. Zadnji klanec na Razrdrto ni nedolžen, že takoj se bo videlo, kdo so tekmeci, kakšne so moje noge in v naši ekipi," se je branilec lanskoletne zmage ozrl na 28. izvedbo slovenske kolesarske pentlje.

Od Nove Gorice do Novega mesta

792 kilometrov v petih dneh od Nove Gorice do Novega mesta prinaša 11 gorskih ciljev in skupno 9152 višinskih metrov. Dirkalo bo 21 ekip s 144 kolesarji (tri začenjajo s šestimi in ne sedmimi možnimi kolesarji – Bahrain Victorious, Astana Qazaqstan in ekipa Slovenije). Tekmovalci so iz 29 različnih držav, največ 31 je Slovencev, 29 je Italijanov, 21 Špancev, zastopane so vse celine.

Za uvod razgibana etapa Nova Gorica-Postojna

Že prvi dan ne bo nič nežen do kolesarske karavane: 164,7 km z 2213 višinskimi metri, več jih ima samo 4. etapa s ciljem na Veliki Planini. Formalni start ob 12.45 na Bevkovem trgu v Novi Gorici, kilometer nič je čez mejo v Gorici ob prehodu mostu čez Sočo ob 12.57, sledijo leteči cilji na Dobrovem, Tolminu in Idriji.

Zatem se začnejo vzponi: kratki, a strmi Zadlog (3,3 km/10,8 %), takoj sledi Strmec (3,4 km/6,2 %) in nato dolg spust s Cola v Vipavsko dolino, od koder se gre na Razdrto (7,6 km/6,7 %), z vrha je do cilja še 13,8 km.

V središču Postojne se kolesarje pričakuje med 16.22 in 16.55. Prenos na TV SLO 2/MMC-ju se začne ob 14.20! Naslednje dni bo konec etap okoli 15. ure, začetek prenosov pa ob 12.50.

Trasa, profil, zemljevid in časovnica 1. etape

Znova dva "emirata" na odru?

Konkurenca? Ob prisotnosti Pogačarja in njegove močne podporne zasedbe, dirka malce plačuje ceno v manjši zastopanosti kolesarjev, ki ciljajo prav na sam vrh. V drugi ekipi bi osvajalec zelene majice leta 2017 Rafal Majka bil prvi tekmec, a zdaj je Poljak gorski pomočnik gorenjskega volka, ki pa bi spotoma lahko končal na odru, potem ko je bil lani četrti. Na odru je družbo Pogačarju lani že delal ekipni kolega Diego Ulissi. Odprte roke za čim višjo skupno uvrstitev ima tudi Jan Polanc, ki je bil leta 2016 že drugi.

Sorodna novica Pogačar: Vesel sem, da sem na startu ene najlepših dirk na svetu

Mohorič sanja domačo etapno zmago

Hočeš-nočeš je Matej Mohorič tudi na papirju prvi izzivalec Pogačarja, a prvak Sanrema želi predvsem etapno zmago, ki je na domačem Touru kljub petim nastopom še nima. "Na Dirki po Sloveniji je težko zmagati, ker je toliko sprintov ali pa zaključkov na klancih, kar nista moji najmočnejši kolesarski orožji. Sam ciljam zlasti na zadnjo etapo v Novem mestu s spustom s Trške gore. Spust, ki mi ustreza, četudi je gor pošteno strmo, ne bom pa pretiraval, saj me čaka Dirka po Franciji, za kar se tu tudi pripravljam," je Mohorič ponovil, da je v ospredju boj za etapo.

Priložnost za Novaka v skupnem seštevku

Načrt Bahrain Victoriousa je bil, da pripeljejo na dirko kolesarja za skupno razvrstitev, a veliko število sočasnih dirk (Po Švici, Po Belgiji) in poškodbe ter utrujenost po minulih dirkah so preprečile, da bi sploh imeli popolno ekipo sedmih kolesarjev. Zdaj bo načrtno na skupno visoko mesto vozil Domen Novak, ki je takšno priložnost nazadnje dočakal na Dirki po Hrvaški leta 2019, ko je bil peti.

Lani je Matteo Sobrero prišel na Sveto Goro ob boku Pogačarja, kar je Italijanu prineslo skupno tretje mesto in daleč najboljšo uvrstitev na etapnih dirkah, ki niso ravno njegova specialiteta. Se bo tudi letos na odru v Novem mestu znašlo kakšno presenečenje?  Foto: Sportida
Lani je Matteo Sobrero prišel na Sveto Goro ob boku Pogačarja, kar je Italijanu prineslo skupno tretje mesto in daleč najboljšo uvrstitev na etapnih dirkah, ki niso ravno njegova specialiteta. Se bo tudi letos na odru v Novem mestu znašlo kakšno presenečenje? Foto: Sportida

Avstralci z dvema kandidatoma za oder

Od četverice ekip svetovne serije ima dva aduta za skupno razvrstitev avstralski BikeExchange. Če bo sprinterski dvojec Luka Mezgec – Dylan Groenewegen lovil etape, gredo z navezo Matteo SobreroLucas Hamilton po zmagovalni oder. Italijan je bil lani skupno tretji, nato pa postal državni prvak v kronometru, a forme od lanskega junija ni več prikazal. Avstralec je lačen odra, ki mu v pokoronskem obdobju manjka, bil pa je četrti lani na Pariz-Nica, nedavno Dirko po Italiji je končal na 13. mestu

Bodo na račun prišli aduti iz druge lige?

Ob manjšem številu ekip svetovne serije je slovenski Tour priložnost za ekipe iz druge kolesarske lige. Za skupno seštevek ima dobre adute španska ekipa Caja Rural – Seguros, ki ima dve vodji. Jonathan Lastra je bil lani četrti na Algarve, Fernando Barcelo pa ima od lani četrto mesto Po Valoniji.

Od italijanskih ekip se največ pričakuje od Eolo Komete, skupnega projekta dveh nekdanjih šampionov Alberta Contadorja in Ivana Bassa. Prvo ime je Lorenzo Fortunato, ki je lani na Zoncolanu speljal Janu Tratniku zmago na kraljevi etapi Gira. A končno 15. mesto letošnjega Gira je bilo pri sosedih sprejeto kar kot razočaranje. Od preostalih velja omeniti še Jakuba Kczmareka iz poljske ekipe HRE Mazowsze Serce.

Slovenske ekipe nared za Dirko po Sloveniji

Novomeščani branijo belo majico

Tri slovenske celinske ekipe bodo skušale pustiti pečat na drugih frontah. Od pobegov do morebitnih visokih etapnih uvrstitev, predvsem pa so vabljive preostale majice. Ne nazadnje je organizatorka Dirke po Sloveniji kolesarski klub Adria Mobil iz Novega mesta lani osvojila belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Kristjan Hočevar ni več v kategoriji U-23, zato bo celotna ekipa delala zlasti, da bi se Gal Glivar umešal v boj za belo majico, za katero se lahko poteguje 35 mladih kolesarjev. Če je Glivar edini pri Novomeščanih iz kategorije U-23, pa je tako pri Ljubljana Gusto Santic kot pri Cyling Team Kranj kar po pet takšnih kolesarjev, kar razkriva usmeritev in trenutno stanje razvoja Ljubljančanov in Kranjčanov.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem in Bogdanom Finkom pred začetkom Dirke po Sloveniji

Prelomna točka dirke bo ...

Ob jasnem pričakovanju, da bo UAE Emirates kot lani trdno nadzoroval razvoj dirk, za kar bo skrbel predvsem trio Vegard Laengen, Mikkel Bjerg in Rui Oliveira, ob tem so zadnji hip pripeljali še sprinterja Pascala Ackermanna, se pretirane svobode ubežniki in ekipe ProToura ne morejo nadejati.

Prvi dan bo razkril karte in moč izzivalcev. Če je lani Tadej Pogačar zmagovito potezo potegnil z dolgim samostojnim napadom že na Svetini, se postavlja vprašanje, če se bo na ponovljeni etapi Žalec-Celje ponovil scenarij. Če se lani ni čakalo na Sveto Goro, res ni nujno, da bi se letos pa čakalo na Veliko Planino. Ne nazadnje, ker se bo v tej 4. etapi šlo Pogačarjeve domače kraje: "Ko bomo šli čez Komendo, mi bodo šle 'kocine pokonci'. Če ne bomo šli prehitro, se bom mogoče celo ustavil za trenutek."