081 Druga Rogličeva kljukica, Pogačar po drugo zmago po Sloveniji

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden pred začetkom Dirke po Franciji pozornost usmerjata v kolesarske teme. Tokrat sta bili v ospredju Dirka po Dofineji ter seveda Dirka po Sloveniji, ki se bo začela v sredo.

Primož Roglič je bil v preteklosti bolj vajen zmag v Španiji, v Franciji pa se mu je večkrat zalomilo. Leta 2020 je bil zelo blizu zmagi prav po Dofineji in Touru, lani pa na Pariz−Nica, a je na koncu vselej ostal brez zmage.

Vabljeni k poslušanju

Miren zadnji dan za Rogliča ...
Gruden je ocenil: "Dva računa sta tako poravnana. V tretje gre rado, pravijo številni. Za razliko od dirke Pariz−Nica in tamkajšnje zadnje etape je Dofineja minila popolnoma mirno za Rogliča, brez kakšnega izleta, okvare ali česa nepredvidenega. Dejansko je bil vodilni v klubu kapetanov od samega začetka. No, čeprav so nekateri še kar trepetali, da bi se Wout van Aert ob minuti prednosti morebiti odločil boriti za rumeno majico."

Nekdanji smučarski skakalec (pozor na obesek) ima po novem 64 zmag med profesionalci. Kar 16 jih je v skupni razvrstitvi, od tega 11 v svetovni seriji in kar 7 iz druščine klasičnih enotedenskih dirk. Letos je Baskiji (2018 in 2021), Romandiji (2018 in 2019) in Od Tirenskega do Jadranskega morja (2019) dodal še Pariz–Nico in Kriterij po Dofineji. Foto: ASO/Aurélien Vialatte
Nekdanji smučarski skakalec (pozor na obesek) ima po novem 64 zmag med profesionalci. Kar 16 jih je v skupni razvrstitvi, od tega 11 v svetovni seriji in kar 7 iz druščine klasičnih enotedenskih dirk. Letos je Baskiji (2018 in 2021), Romandiji (2018 in 2019) in Od Tirenskega do Jadranskega morja (2019) dodal še Pariz–Nico in Kriterij po Dofineji. Foto: ASO/Aurélien Vialatte

... Ki še ima rezerve
Belgijec je vse sile usmeril v lov na etapne zmage in zeleno majico, kar bi se lahko izkazalo kot protorecept za Tour, saj že dolgo napoveduje, da si na dirki vseh dirk želi zmage v seštevku najboljšega po točkah. Roglič za razliko od nekaterih prejšnjih dirk ni bil tako izrazito dominanten. "Rezerve so bile tako v vožnji na čas, kot gorskih etapah. V tem trenutku se zdi, da še gradi formo in jo tempira za drugo polovico Toura, kar morda ni veljalo za prejšnje izvedbe Toura," je razmišljal Jerič.

Sorodna novica Roglič in Vingegaard z roko v roki v cilju: Dancu etapa, Slovencu dirka

Piljenje forme v Tignesu
Gruden je nadaljeval misel: "Čebele so se stopnjevanja forme lotile zelo preudarno. To je bilo tudi lani, ko je Primož izpustil Dofinejo, slovi namreč kot kolesar, ki pride z višine v res top formi. Tokrat v Sierri Nevadi še niso izpilili podobe čisto do konca, to je prihranjeno zdaj za dva tedna višine v Rogličevem tretjem domu – Tignesu. V vožnji na čas sem zaradi podobnosti in ravninske trase, ki bo tudi v predzadnji, 20. etapi letošnjega Toura, opozoril, da sem pričakoval manjši zaostanek za Woutom: izgubil je 40 sekund v 32 kilometrih. Osebno sem mnenja, da je Roglič v top krono izvedbi lahko od Pogačarja hitrejši do sekunde na kilometer na ravninskih progah."

Jumbo se je skupaj z Rogličem razvil v eno najmočnejših ekip na svetu. Foto: Team Jumbo Visma
Jumbo se je skupaj z Rogličem razvil v eno najmočnejših ekip na svetu. Foto: Team Jumbo Visma

Izjemno ekipno delo
Na zaključku zadnje etape se je zdelo, da je imel moštveni kolega Jonas Vingegaard močnejše noge. "Zasavski orel je v gorskih dveh pretegnil noge, a vseeno ni bil še pravi plenilec, ki živi in gara tudi za etapne zmage, ne nazadnje, da nagradi ekipno delo. Nad delom ekipe je bil zelo navdušen." Tudi zato ni bilo najmanjšega dvoma, da bo Roglič ob zaključku etapo prepustil mlajšemu Dancu, sam pa je vseeno vpisal zmago številka 64.

Več različic za Tour
Jumbo je morda z dinamičnim parom le našel recept, kako streti Tadeja Pogačarja na Touru, Gruden razmišlja: "Ko bo Vingegaard na Touru napadel, tam Roglič ne bo sledil njegovemu kolesu, ampak bo čakal na hrbtu Pogačarja, da ta zakrpa luknjo in pokrije napad. Če bo Jonas res močnejši od Primoža, pričakujem, da bo on napadalec v gorah, da bi tako spravili Pogačarja v precep."

Pogačar z močno ekipo
Tadej Pogačar
se bo ta teden predstavil na domačih tleh, kjer bo branil zmago na Dirki po Sloveniji. Prvi kolesar sveta je seveda nesporni favorit za zmago. "Njegov največji adut je mirnost. Emirati prihajajo z močno podporno zasedbo, vsaj s tremi, če ne štirimi kolesarji, ki bodo nato tudi na Dirki po Franciji. Tu bo njegov prvi gorski pomočnik in že zmagovalec Po Sloveniji Rafal Majka in dve mašini za po ravnem in gričih: Mikkel Bjerg in Vegard Laengen. Vsaj eden od njiju (morda celo oba) bo gotovo na Touru," pravi Gruden.

Pogačarja čaka Po Sloveniji prvi tekmovalni nastop po 21. aprilu in Valonski puščici, kjer je bil 12. Foto: Reuters
Pogačarja čaka Po Sloveniji prvi tekmovalni nastop po 21. aprilu in Valonski puščici, kjer je bil 12. Foto: Reuters

Naporni petkov trening
MMC-jevo prvo kolesarsko pero podrobno spremlja Pogačarjeve številke na Stravi: "Prejšnje dni je bil na višinskih pripravah v Livignu, v Italiji na meji s Švico. V petek je odpeljal res hudo etapo: 173 km za točno 5.500 višinskih metrov v šestih urah, ob tem pa postavil rekord Strave na znameniti prelaz Gavia, pa še par drugih rekordov, očitno je vrtel hude res visoke watte."

Štirje Slovenci v Bahrainu
Na slovenskem krogu je na startni listi ogromno Slovencev, kar štirje pa bodo v dresu Bahraina. "Jan Tratnik in debitant Matevž Govekar bi si želela izida na domačih cestah uvodne etape. Matej Mohorič gre po etapno zmago: Celje ali Novo mesto. Še vedno je za skupno predviden pri njih Damiano Caruso, zdaj četrti na Dofineji, lani drugi na Giru. A me ne bi presenetilo, da bi ga umaknili s starta, ker neobičajno bi bilo, da bi tik pred Tourom vozil kar dve etapni dirki. Janu Polancu pa je bilo na začetku sezone rečeno, da bo Po Sloveniji vozil za svoj izid, skupno ima kar nekaj dobrih izidov, želi pa si etapo," je še sklenil Gruden.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je bilo govora še o naslednjih temah:
− Morebitnem lovu Rogliča na 'elitni sedmerček' zmag na enotedenskih dirkah.
− Zasedbi na Dirki po Švici.
− Kako Jumbo Visma spominja na Sky izpred desetih let.
− Kakšno moč je Roglič razvil na klancih Dofineje.
− Ekipna moč Jumbo Visme.
− Razrez etap na Dirki po Sloveniji.
− Koliko Slovencev bo naslednje leto v Bahrainu.
− Zanimivosti glede številke 81.