Skupni zmagovalec 28. Dirke po Sloveniji si je dal duška ob odpiranju peneče rebule. Tadeju Pogačarju sta družbo na odru delala ekipni prijatelj Rafal Majka in drugi najboljši Slovenec na dirki Domen Novak. Foto: Sportida
Skupni zmagovalec 28. Dirke po Sloveniji si je dal duška ob odpiranju peneče rebule. Tadeju Pogačarju sta družbo na odru delala ekipni prijatelj Rafal Majka in drugi najboljši Slovenec na dirki Domen Novak. Foto: Sportida

Tretje mesto v Postojni po pobegu trojice. 17. v sprintu v Rogaški. Kot lani zmagal v Celju na starem gradu. Na Veliki planini je bil po izgubljeni igri kamen, škarje, papir z Rafalom Majko drugi. Za konec v Novem mestu zmaga v sprinterskem dvoboju z Matejem Mohoričem.

Sorodna novica Pogačar v sprintu ugnal Mohoriča in potrdil skupno zmago

Na Trško Goro nagonsko v protinapad

"Nisem vedel, da se bo tako razpletlo. Matej je bil zelo hiter in pameten v zaključku, ampak sem s hitrostjo prišel mimo do etapne zmage, ki sem je res vesel," je žarel Tadej Pogačar o tretji etapni zmagi v karieri na slovenski kolesarski pentlji, na kateri je nastopil že petič zapored.

"V zadnjo etapo smo šli branit zeleno majico. Pri Bahrain Victoriousu so na Trško Goro močno napadali, zato sem se odzval tudi sam s protinapadom. Na koncu sem dal vse od sebe in hotel nagraditi delo vseh ekipnih kolegov pri UAE Team Emirates. Z Matejem sva se pogovarjala predvsem o tem, da ne bomo tvegali do sprinta, na koncu sem bil močnejši," je Pogačar pojasnil, kako je prišlo do akcije na zidu Trške Gore in kaj se je v zaključnih kilometrih pogovarjal s tekmecem za etapni uspeh.

Pogačar: Pogrešal sem že pet minut boja do konca, kot je bil danes
Izjavi Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca o razpletu etape v Novem mestu

Jeza Mezgeca zaradi direktorjevega vozila

Matej Mohorič je priznal, da ni pričakoval tako hitrega Pogačarja, ki pa je bil tokrat pač močnejši, tako da še vedno ostaja brez etapnega uspeha na domači etapni dirki.

Če je bil adut Bahrain Victoriousa razočaran nad izgubljeno priložnostjo, je bil Luka Mezgec, zmagovalec sprinta manjše skupine za 4. mesto, jezen na prireditelje. Vozilo tehničnega direktorja dirke Roberta Goloba je namreč v ključnem trenutku dalo zavetje vodilni trojici in sprinter BikeExchangea ni mogel uloviti priključka.

Pridih klasike močno popestril zadnji dan

Razplet je potrdil upravičenost izbire Trške Gore v zaključek prej ceremonialne etape, ki je zdaj vključila dolenjsko ikono in srce dežele cvička, hkrati pa ponudila tudi gledalcem izvrstno kuliso in šov – tako na sveti gori cvička kot v središču dolenjske prestolnice, kjer je bil nato drugič okronan Pogačar za zelenega vladarja.

"Vedno sem si tukaj želel sprintati, ampak je bilo okoli mene preveč kolesarjev. Letos je bila Trška Gora prav narejena za takšen zaključek. Res sem vesel, da sem imel priložnost in da sem jo lahko izkoristil. Novo mesto je nekakšen dom kolesarstva v Sloveniji. Vedno je lepo priti sem," je nakazal gorenjski volk, da če bo znova uspešen tudi julija, ne bo spreminjal uspešne rutine in se bo še vračal na slovensko pentljo.

Po treh zaporednih belih, zdaj druga zelena majica

Prve tri izvedbe je končal z belo majico najboljšega mladega kolesarja in z uvrstitvami tik pod končnim zmagovalnim odrom. Po petem in dveh četrtih mestih se je po koronski prekinitvi leta 2020 razvil v prvega kolesarja sveta.

40. zmaga kariere, že enajsta etapna dirka

Zdaj je gorenjski volk v velikem slogu dobil boj za zeleno leta 2021 in zdaj še 2022. S tem je postal šele drugi kolesar v 28 izvedbah Dirke po Sloveniji, ki mu je uspelo ubraniti skupno zmago. Pred njim je to uradno uspelo le Mitji Mahoriču z zmagama 2003 in 2004.

S situlo kot lovoriko za etapno zmago v Novem mestu. Od 40 zmag jih je 11 etapnih dirk, 5 enodnevnih in 4 kronometri, kar 21 pa je etapnih uspehov. Foto: Sportida
S situlo kot lovoriko za etapno zmago v Novem mestu. Od 40 zmag jih je 11 etapnih dirk, 5 enodnevnih in 4 kronometri, kar 21 pa je etapnih uspehov. Foto: Sportida

Etapni uspeh in skupna zmaga v Novem mestu je število profesionalnih zmag dvignilo na točno 40. Letošnja 28. Dirka po Sloveniji je že enajsta etapna dirka, ki jo je na koncu osvojil mladenič s Klanca pri Komendi, pri čemer še vedno osvoji dirko, takoj ko prevzame majico vodilnega.

Od aktivnih kolesarjev je dosegel to število daleč najmlajši. Za primerjavo: Primož Roglič, ki je v karieri osvojil do zdaj 16 etapnih dirk, je pri 11. skupnem slavju bil star skoraj 31 let, Pogačar pa zdaj še ni 24 let.

Z ekipno podporo po tretji Tour de France

"Pravi preizkus bo čez dva, tri tedne na Dirki po Franciji, to pa je bila zagotovo zelo dobra priprava nanj. Odprli smo pljuča, pretegnili noge, preverili hitrost in se navadili vožnje v skupini. V teh petih dneh se nismo preveč utrudili, ravno prav, da se še malo spočijemo, naredimo nekaj treningov in smo pripravljeni za Dirko po Franciji," je Pogačar usmeril pogled proti glavnemu cilju sezone, kjer se bo boril že za tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji. Državno prvenstvo tako v kronometru kot na cesti izpušča, po nekaj dneh počitka bo namreč čez teden dni že krenil na Dansko na Grand Depart Tour de France 2022.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem po zadnji etapi Dirke po Sloveniji

"Imamo vrhunsko ekipo, zato grem lahko na start v København z dvignjeno glavo. Celotna ekipa je super, na koncu nas je bilo samo pet, vendar nič za to. Rafal Majka je v super formi, Jan Polanc je vedno v super formi. Oliveira in Ackermann sta se izkazala, da se lahko vedno zaneseš na njiju. Dobili smo potrditev, zadovoljni smo s trdim delom celotnega tedna. Dali smo vse od sebe in si naredili zelo lepo Dirko po Sloveniji. Komaj čakam, da gremo na Tour," je odločen slovenski kolesarski šampion, ki je nesporni prvi favorit za vnovično osvojitev najprestižnejše majice v kolesarskem svetu – rumene majice na Elizejskih poljanah v Parizu.

Domača dirka ga bo vedno lahko zvabila nazaj

Zmagoviti sprint je na Glavnem trgu v Novem mestu odpeljal pred očmi staršev, ki sta ga nato skupaj z mediji morala čakati skoraj uro, kolikor časa je bil zadržan na protidopinški kontroli. V kratkem družinskem pogovoru je bilo mogoče videti, koliko mu pomeni uspeh na domači dirki, ki je v soboto zavila tudi skozi njegovo domačo vas.

"Podpora staršev mi zelo veliko pomeni. Ne samo zadnja leta, temveč že od samega začetka. Lepo je, ko pridejo na dirko, pa prijatelji in drugi družinski člani, kar zelo rad vidim in mi je v veliko čast," je poudaril 23-letnik, ki se na kolesu še naprej igra. Tako s tekmeci, ekipnimi kolegi kot izziva samega sebe.

Domača naloga na njegovi najljubši dirki je opravljena. Sporočilo tekmecem je odposlano in zdaj se začenja samo še odštevanje dni do začetka 109. Dirke po Franciji.

Pogačar vesel, da je dobil priložnost za sprint tudi v Novem mestu
Navijaški utrip z zadnje etape Dirke po Sloveniji
Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Po DP-ju pa boste tri tedne v juliju, točneje od 1. do 24., lahko uživali v spremljanju prenosov na TV SLO 2/MMC-ju!

Pogačar se tudi ni izneveril tradiciji in je znova pobral še eno dodatno majico, tokrat za najboljšega po točkah za etapne uvrstitve. V razvrstitvi za rdečo majico, ki naj bi domnevno pripadala sprinterju, je tako kot Majka zbral 86 točk, a zaradi boljše uvrstitve v 2. etapi na koncu dobil seštevek: Slovenec je bil v Rogaški 17., Poljak pa 25. Foto: Sportida
Pogačar se tudi ni izneveril tradiciji in je znova pobral še eno dodatno majico, tokrat za najboljšega po točkah za etapne uvrstitve. V razvrstitvi za rdečo majico, ki naj bi domnevno pripadala sprinterju, je tako kot Majka zbral 86 točk, a zaradi boljše uvrstitve v 2. etapi na koncu dobil seštevek: Slovenec je bil v Rogaški 17., Poljak pa 25. Foto: Sportida