Richard Carapaz je previdno čakal na idealni trenutek na ciljnem vzponu. Zmagovalec Dirke po Italiji 2019 se je dva km pred ciljem otresel tekmecev. V skupnem seštevku je zaostajal 19 minut in ni bil nevaren za najboljše. Foto: EPA
Richard Carapaz je previdno čakal na idealni trenutek na ciljnem vzponu. Zmagovalec Dirke po Italiji 2019 se je dva km pred ciljem otresel tekmecev. V skupnem seštevku je zaostajal 19 minut in ni bil nevaren za najboljše. Foto: EPA

Za olimpijskega prvaka Carapaza (Ineos Grenadiers) je bila to 15. zmaga v karieri in tretja letos. Odločilni napad mu je uspel dva kilometra pred koncem, najbližje pa mu je bil na koncu Nizozemec Wilco Kelderman (Bora Hansgrohe), ki je zaostal 11 sekund. Dvojec ekipe UAE Team Emirates, Marc Soler in Polanc, je na tretjem in četrtem mestu zaostal 24 oz. 26 sekund.

Remco Evenepoel ima po polovici Vuelte lepšo prednost. Foto: EPA
Remco Evenepoel ima po polovici Vuelte lepšo prednost. Foto: EPA

"Res sem zelo vesel. Sem smo prišli s ciljem po čim boljši uvrstitvi v skupnem seštevku, kar pa mi ne bo uspelo. Nato smo usmerili cilje v etapno zmago, kar sem uresničil. Čakal sem na pravi trenutek, moral sem biti potrpežljiv. Ko se je ponudila priložnost, sem jo zgrabil. Hvaležen sem za to, tudi noge so bile zelo dobre," je povedal Carapaz, ki je bil pred dvema letoma na Vuelti drugi. Tudi na letošnji Dirki po Italiji je končal na drugem mestu, premagal ga je Jay Hindley.

Dva napada Polanca nista uspela
Polanc se je na drugem najdaljšem vzponu španske dirke na Penas Blancas (19 km s povprečnim naklonom 6,7 odstotka) dolgo držal repa skupine najmočnejših ubežnikov, nato pa je celo napadel štiri kilometre pred ciljem. Ni se mu uspelo otresti tekmecev, zato je poskusil še 3,6 km pred ciljem. Oba napada nista uspela. Ciljno črto je po požrtvovalni predstavi prečkal na četrtem mestu in v skupnem seštevku napredoval na deveto mesto z zaostankom natanko osem minut.

Profil 12. etape. Foto: ASO/Unipublic
Profil 12. etape. Foto: ASO/Unipublic

Padec Evenepoela ni bil usoden
45 km pred ciljem je na enem od blagih spustov padel nosilec rdeče majice Remco Evenepoel in se potolkel po desni strani noge. Belgijec je nadaljeval dirko in hitro ujel priključek z glavnino.

Kapetan ekipe Quick-Step Alpha Vinyl je odbil vse napade tekmecev, v cilj pa pripeljal skupaj s Špancem Enricom Masom (Movistar) in Rogličem (Jumbo Visma). V skupnem seštevku ima še naprej dve minuti in 41 sekund naskoka pred slovenskim asom, Mas na tretjem zaostaja tri minute in tri sekunde.

Pomočniki Rogliča hitro odpadli
V skupini favoritov je potekalo merjenje moči ekip, a prave selekcije niso naredili niti pri Movistarju, Jumbu Vismi in Quick-Stepu. Rogličeva ekipa je sicer narekovala ritem v prvem delu vzpona, nato pa je 10 km pred koncem Zasavec ostal brez moštvenih kolegov.

Sklepni vzpon 12. etape. Foto: Organizator
Sklepni vzpon 12. etape. Foto: Organizator

"Vsekakor smo nekaj morali poskušati, saj zaostajamo v skupnem seštevku. Moramo se priključiti, čaka pa nas še dolga pot," je po etapi poudaril Roglič.

Komaj čaka na prihodnje dni
"To je bil kar dolg vzpon, ampak bilo je v redu. Komaj že čakam prihodnje dni. Bomo videli, kako, danes je bil občutek na kolesu kar v redu in upam, da bom še napredoval. Videl sem, kako so pred mano padli. Nekaj podobnega se mi je zgodilo lani in nikoli ni dobro, ko padeš. Tukaj je res spolzko," je dodal trikratni zaporedni zmagovalec Vuelte.

Vzpon na Peñas Blancas je bil dolg 19 kilometrov s povprečnim naklonom 6,7 odstotka. Kolesarji so se tako rekoč z ničle povzpeli na 1270 m nadmorske višine. Vzpon se je začel z najtežjimi klančinami, nato pa se trasa stabilizira pri okoli sedmih odstotkih naklona. Zahteven je bil znova zaključek, ko je bil naklon med osmimi in desetimi odstotki. Gre za najdaljši vzpon letošnje Vuelte po Sierri Nevadi, ki bo na vrsti v nedeljo.

Polanc: Morda bi moral še malo počakati z napadom na zadnjem klancu

V petek je na vrsti ravninska etapa, v soboto in nedeljo pa dve gorski s ciljnima vzponoma.