Remco Evenepoel je še povišal naskok pred Enricom Masom. V soboto Belgijca čaka še zadnja gorska etapa. Foto: EPA
Remco Evenepoel je še povišal naskok pred Enricom Masom. V soboto Belgijca čaka še zadnja gorska etapa. Foto: EPA

V etapi je od začetka pobegnilo kar 41 kolesarjev, ki so si obetali boj za zmago, a je v ozadju predvsem po napadu Portugalca Joaa Almeide (UAE Team Emirates) glavnina pospešila in razliko ohranjala na zmerni ravni.

Na zadnjem vzponu, ki ni bil preveč zahteven (13,5 km s petodstotnim naklonom), je nekajkrat pospešil tudi vodilni na dirki Evenepoel, a se na dokaj položnem klancu ni znebil najbližjih tekmecev. Poskušali so tudi drugi, a z izjemo Masa nihče ni naredil razlike.

Enric Mas je poskusil z napadom, a mu ni uspelo. Foto: EPA
Enric Mas je poskusil z napadom, a mu ni uspelo. Foto: EPA

Španec je kilometer pred koncem pospešil, držal se ga je Evenepoel, v ospredju pa je vztrajal le še zadnji od ubežnikov Robert Gesink, ki je bil zelo blizu etapni zmagi, a sta Rogličevega moštvenega kolega trenutno najboljša na letošnji Dirki po Španiji ujela 200 m pred ciljem in ga nato v sprintu tudi prehitela.

Evenepoel pridobil še dodatnih šest sekund
Za 22-letnega Evenepoela je bila to 35. zmaga v karieri, druga letos na Vuelti in že 13. letos. Mas je v ciljnem sprintu v zadnjih 100 m izgubil dve sekundi in v primerjavi z Belgijcem še dodatne štiri bonifikacijske, s čimer je njegov zaostanek pred zadnjima dvema zahtevnejšima etapama že minuti in sedem sekund. Tretji je v seštevku ostal najstnik Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki pa zaostaja 5:14 minute.

Nova kljukica v življenju Belgijca
"To je nova kljukica v mojem življenju. Šlo je za zahtevno etapo s hitrim dirkanjem do zadnjega vzpona. Etapa je bila zahtevna, a ostali smo mirni. Največ sem se na tej dirki naučil prav glede mirnosti. Tudi v zaključku današnje etape mi je to pomagalo, ko smo bili še okoli 15 sekund stran od Gesinka," je poudaril Evenepoel.

Sorodna novica Engels: Primož je bil psihično potrt, bolečine so bile prehude

"Pozimi sem se veliko posvečal sprintom po zahtevnih treningih, kar se je obrestovalo. Nisem si obetal etapne zmage, saj je bil naš cilj, da ubežniki vzamejo bonifikacijske sekunde. Ampak potem so mi dejali, naj grem z Enricom, pozneje pa sem si dejal, da se moram potruditi za etapno zmago. Dobiti etapo v rdeči majici je res izjemno," je razmišljal nekdanji belgijski nogometni reprezentant selekcije do 17 let.

"Ni še konec, ena zahtevna etapa še prihaja. Vem, da me bodo napadali, ampak mislim, da bo lažje nadzorovati dirko, saj imam zelo dobre noge. To je dober znak za zadnje tri dni," je še sklenil.

Polanc še vedno v igri za najboljšo deseterico na Vuelti

Polanc ostaja na 12. mestu
Edini preostali Slovenec na dirki Jan Polanc (UAE Team Emirates) je zasedel 22. mesto z dvema minutama in 33 sekundami zaostanka za Evenepoelom. V skupnem seštevku je ostal 12., zaostanek pa se je povišal na 19 minut.

V petek bo na sporedu 19. etapa v okolici Talavera de la Reine (138,3 km). Gre za krajšo etapo z dvema daljšima vzponoma, s katerima bodo kolesarji opravili 42 km pred ciljem. Zato ni pričakovati večjih razlik med najboljšimi. Zadnja gorska etapa bo na sporedu v soboto.

Evenepoel: Tretji teden nisem nič slabši

Results powered by FirstCycling.com