Na široko nasmejani Primož Roglič med srednim treningom ekipnega kronometra na vojaškem letališču v bližini Utrechta. Foto: Team Jumbo Visma
Na široko nasmejani Primož Roglič med srednim treningom ekipnega kronometra na vojaškem letališču v bližini Utrechta. Foto: Team Jumbo Visma

Vprašanje na četrtkovi dopoldanski novinarski konferenci dan pred velikim startom 77. kolesarske Dirke po Španiji se je glasilo: ali ga naskok na rekordno četrto zaporedno zmago dodatno motivira.

Na startu, torej pomeni, da je pripravljen

A tako Primož Roglič kot ekipa Jumbo Visma kot kolesarski mediji se zavedajo, da je vseeno veliko vprašanj o pravem dirkalnem stanju slovenskega šampiona, po novem nesrečnem padcu in poškodbi na julijski Dirki po Franciji.

"Trenutno je veliko bolje, kot je bilo. Sem okreval. Malo še čutim. Bomo videli, a zdaj sem tu. Ker sem prišel, to pomeni, da sem pripravljen. V naslednjih dneh in tednih bomo videli, kaj to pomeni," je zasavski orel povedal o svojem trenutnem zdravstvenem stanju, pri čemer sicer ni podrobneje obrazložil narave in točnih posledic poškodbe hrbta. Ob nesrečnem padcu prek slamnate bale v 5. etapi letošnjega Toura naj bi si nalomil dve vretenci, kar pa ni bilo potrjeno.

Po Gesinkovih besedah se je trening odvil kot po maslu, menjave, vrstni red in tempo je določen, zadnje podrobnosti pa bodo dorekli na petkovem dopoldanskem ogledu na zaprti progi v Utrechtu. Foto: Team Jumbo Visma
Po Gesinkovih besedah se je trening odvil kot po maslu, menjave, vrstni red in tempo je določen, zadnje podrobnosti pa bodo dorekli na petkovem dopoldanskem ogledu na zaprti progi v Utrechtu. Foto: Team Jumbo Visma

Uvod že pomemben, a zares se začne v Španiji

La Vuelta 22 se začenja z ekipnim kronometrom v Utrechtu, sama Nizozemska pa kot domovina njegove ekipe Jumbo Visma gosti uvodne tri etape letošnjega boja za rdečo majico. Zadnje tri je domov odnesel Roglič, ki je zdaj v položaju, da lovi rekordno četrto zaporedno zmago na Dirki po Španiji.

"Start in prva etapa z ekipnim kronometrom je že pomembna. V smislu skupne razvrstitve je že eden pomembnih dneh. Za preostali dve etapi na Nizozemskem je cilj zgolj prestati oba dneva. Pozneje sledijo pomembnejše etape. Zahtevnejše, veliko vzponov, strmih klancev," se je na nizozemski uvod ozrl Roglič.

Ekipni kronometer prav prijetna disciplina

Petkova 1. etapa prinaša 23,3 km dolgo ekipno vožnjo na čas. Na Grand Tourih daljšega TTT-ja ni bilo že od leta 2017, na mestnih ulicah Utrechta ob različnih podlagah je uradno 23 ovinkov, nekaj je tudi popolnih obratov, zaradi česar je ogled proge še kako pomemben.

"Samo progo bomo preverili ob zaprti cesti na dan starta dirke. Lep izziv, nekaj drugačnega za začetek Grand Toura. Imamo vse, tako da moramo pokazati svojo moč na cesti. Posebna disciplina. Na koncu je že v imenu ekipni kronometer. Vsi fantje morajo biti močni in sodelovati, da prideš čim hitreje skozi. Nekaj posebnih pravil in prav prijetna kolesarska disciplina," se olimpijski prvak v posamični vožnji na čas veseli ekipnega kronometra.

Osmerice Jumbo Visme z Rogličem in Rohanom Dennisom ter Edoardom Affinijem kot specialisti za kronometer velja za favorita uvodne etape. Si bodo čebele že prvi dan ustvarile prednost proti tekmecem? "Vloga favoritov še ne pomeni, da startamo s 30 sekundami prednosti, ampak si jih bomo morali izboriti," odgovarja Roglič. Prvo rdečo majico bo sicer oblekel kolesar najhitrejše ekipe, ki bo prvi prečkal ciljno črto, za ekipni izid pa se šteje čas četrtega kolesarja, ki pride v cilj.

O statusu favorita in tekmecih: Vsi začnemo z ničle

Neposredno Roglič ni komentiral statusa prvega favorita, ki mu ga pripisujejo tako vse napovedi specializiranih kolesarskih medijev kot seveda tudi stavnice. Prav tako ni želel komentirati letos izredno močne konkurence, bržkone najmočnejše v štirih letih, odkar sodeluje na Vuelti.

"Odkrito rečeno, res ne razmišljam o drugih kot le o sebi. Na koncu bo odločilo, kako sem sam počutim in kako mi bo šlo. Za ostale: vsi začnemo z ničle, vsi imamo enake možnosti."

Rogličevo vodilo je znano: iz dneva v dan. Pravi test nog in morebitnega vpliva poškodbe bo dal prvi pravi etapni cilj na klancu v 6. etapi, že do konca prvega podaljšanega tedna, ki se zaključi z dvojčkom gorskih etap v Asturiji pa bo znano razmerje moči med kapetani na letošnji Dirki po Španiji.

"Sam sem tu, da najdem optimalno pot skozi to Vuelto. Da naredimo svoje najboljše, da bomo na koncu popolnoma zadovoljni. Sem pripravljen, zato sem tu! Bomo videli, kaj bo nam to prineslo v naslednjih treh tednih."

Remcu se ni treba dokazovati, saj je že dokazan

Vseeno se tudi diplomatsko previdni Roglič ni mogel ogniti vprašanju o domnevnem prvem izzivalcu Remcu Evenepoelu, pri čemer je postregel z zanimivim odgovorom, ki bo odmeval:

"Remcu se mu ni treba dokazovati, saj je že dokazal, da je izredno hiter na vseh terenih. Potem so tukaj še preostali nekdanji zmagovalci Vuelte. Upam, da bo zanimiva, spektakularna Vuelta za spremljati."

Nizozemska ekipa z Rogličem na čelu bo v petek startala kot zadnja ob 19.58. Po časovnici bodo rumeno-črni v cilju do 20.22. Foto: Team Jumbo Visma
Nizozemska ekipa z Rogličem na čelu bo v petek startala kot zadnja ob 19.58. Po časovnici bodo rumeno-črni v cilju do 20.22. Foto: Team Jumbo Visma

Gesink: Vse za četrto zaporedno zmaga Rogliča

Precej bolj sta na glas o edinem cilju ekipe spregovorila veteran Robert Gesink in Mike Teunissen, ki nista ovinkarila in sta potrdila, da bo ekipa Jumbo Visma delala za Rogliča in njegov naskok na četrto zaporedno rdečo majico.

"Primož je sproščen. Smeje se in deluje pripravljen, kot je bil v zadnjih treh letih. Cilj ekipe je jasen. Sam sem bil prisoten ob vseh treh prejšnjih Vueltah, ko je Primož pripeljal rdečo majico na cilj, tako da bomo naredili vse še za četrto zaporedno zmago Rogliča," je bil odločen 36-letni Gesink.

Roglič bo lovil četrto zaporedno rdečo majico na Vuelti
Valjavec prepričan, da bo Roglič v igri za zmago na Vuelti