Primož Roglič tudi po 2. etapi ostaja v rdeči majici vodilnega. Foto: EPA
Primož Roglič tudi po 2. etapi ostaja v rdeči majici vodilnega. Foto: EPA

Za olimpijskim zmagovalcem v kronometru je relativno miren dan. Že pred etapo se je veliko govorilo o vetrovnih razmerah, ki bi utegnile razdreti glavnino in krojiti razplet etape, a so bili sunki prešibki za kakršna koli presenečenja.

Slovenskim ljubiteljem kolesarstva je dih zastal predvsem dobre štiri kilometre pred koncem etape, ko se je zgodil v glavnini množičen padec, a se je slovenskim kolesarjem uspelo izogniti najhujšemu.

Caleruega-Burgos, 166,7 km:           
  1. J. PHILIPSEN     BEL      3:58:57
  2. F. JAKOBSEN      NIZ          vsi
  3. M. MATTHEWS      AVS             
  4. J.-S. MOLANO     KOL             
  5. A. ARANBURU      ŠPA             
  6. J. ABERASTURI    ŠPA             
  7. M. LAAS          EST             
  8. R. MINALI        ITA         isti
  9. F. VERMEERSCH    BEl             
 10. P. ALLEGAERT     BEL             
 ...                                  
 30. L. MEZGEC        SLO             
 33. P. ROGLIČ        SLO             
 43. J. POLANC        SLO          čas
 85. J. TRATNIK       SLO        +0:38
       
Po 2. etapi:                          
  1. P. ROGLIČ        SLO      4:07:29
  2. A. ARANBURU      ŠPA        +0:04
  3. M. MATTHEWS      AVS         0:10
  4. J. ČERNY         ČEŠ     isti čas
  5. D. VAN BAARLE    NIZ         0:11
  6. A. BAGIOLI       ITA         0:12
  7. A. VLASOV        RUS         0:14
  8. J. POLANC        SLO         0:15
  9. S. KUSS          ZDA     isti čas
 10. C. HAGA          ZDA         0:17
 ...                                  
 35. L. MEZGEC        SLO         0:31
 51. J. TRATNIK       SLO         0:46

"Enostavno moraš preživeti. Vedno potrebuješ tudi nekaj sreče. K sreči se nam je uspelo izogniti vsemu skupaj," je o množičnem padcu po etapi povedal Roglič, ki ima v skupnem seštevku štiri sekunde prednosti pred Špancem Alexom Aranburujem (Astana), tretji je Avstralec Michael Matthews (Team BikeExchange; +0:10).

Ubežniki hitro pobegnili glavnini
Večji del nedeljskega popoldneva je na drugi etapi minil v znamenju treh ubežnikov – Diega Rubia (Burgos BH), Sergia Martina (Caja Rural Seguros RGA) in Xabierja Mikela Azparrena (Euskaltel Euskadi) – ter lovu glavnine. Ves čas se je ugibalo, kako bo vetrovno vreme vplivalo na lov in na končni razplet etape, a veter kolesarjem tako rekoč ni povzročal večjih težav. Pravzaprav nobenih. Ubežniki so glavnini pobegnili že za štiri minute, prednost je sicer ves čas nihala. 60 kilometrov pred ciljem jo je glavnina stopila na vsega 30 sekund, a je nato raven znova padla. Omenjena trojica ubežnikov je znova nekoliko lažje zadihala in se še enkrat odlepila za približno minuto in pol.

Jakobsen dobil leteči cilj v Tardajosu
V zaključku etape, natančneje 27 kilometrov pred ciljem, je v ospredju med begom vztrajal le še Rubio, preostala ubežnika je glavnina, ki so jo vodili kolesarji Groupame, 'pogoltnila'. Dva kilometra pozneje je imel 30-letnik še minuto naskoka. Bližal se je leteči cilj (16,7 kilometra pred ciljem), glavnina je znova pospešila, kmalu je bil ujet še zadnji ubežnik. Začel se je boj za točke na letečem cilju, dobil ga je Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step), osvojil je 20 točk. Drugi je bil Aranburu, ki je osvojil 17 točk, kar je bilo dovolj, da si je zagotovil zeleno majico.

Yates, Hamilton, Carthy izgubili ob množičnem padcu
4,3 kilometra pred koncem etape se je v ospredju glavnine zgodil množični padec, v katerem so jo huje skupili kolesarji Bore Hansgroheja. Zlasti Avstrijec Patrick Gamper, ki je nepremično obsedel sredi ceste. Padec jo je zagodel tudi nekaterim kandidatom za končno zmago. Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) in Avstralec Lucas Hamilton (Team BikeExchange) sta v primerjavi z Rogličem izgubila 31 sekund, Britanec Hugh Carthy (EF Education Nippo) 38 sekund.

Philipsen dobil šprint v drugi etapi Vuelte
Jesper Philipsen je dobil ciljni šprint v Burgosu. Foto: EPA
Jesper Philipsen je dobil ciljni šprint v Burgosu. Foto: EPA

Philipsen po levi strani do zmage
Vrhunec etape je nato nastopil s ciljnim šprintom. Matteo Trentin (UAE Emirates) je v boj spustil Juana Sebastiana Molana, ki je prvi napadel. Preostali kandidati za etapno zmago so se nemudoma odzvali, po levi je Molana prehitel Philipsen, ki je za las na ciljni črti ugnal Jakobsena. To je bila njegova prva etapna zmaga po 17. aprilu letos, ko je dobil 7. etapo na Dirki po Turčiji. Tretji je bil Matthews. Luka Mezgec (Team BikeExchange; 30. mesto), Roglič (33.) in Jan Polanc (UAE Emirates; 43.) so ciljno črto prečkali v času zmagovalca. Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je zaostal 36 sekund.

Philipsen je postal prvi etapni zmagovalec Alpecina Fenixa v zgodovini Vuelte. Foto: EPA
Philipsen je postal prvi etapni zmagovalec Alpecina Fenixa v zgodovini Vuelte. Foto: EPA

Philipsen: Vsi smo zelo motivirani
"Današnja zmaga je plod moštvenega dela, vsi v moštvu smo zelo motivirani. Na predstavo smo lahko ponosni. Lepo je bilo videti vse moštvene kolege v ospredju, imel sem močno podporo, le tako lahko zmaguješ na šprintih. Vsak izmed nas je lahko zelo vesel, letošnjo dirko smo začeli zelo dobro," je po etapni zmagi dejal do ušes nasmejani Philipsen.

Roglič: Klanec na Picon Blanco je na papirju izjemno težak
Trasa 2. etape letošnje Dirke po Španiji. Foto: Organizator
Trasa 2. etape letošnje Dirke po Španiji. Foto: Organizator