Roglič se veseli prestižne etapne zmage na Angliruju, a v ekipnem troboju še naprej ostaja v najslabšem položaju. Foto: EPA
Roglič se veseli prestižne etapne zmage na Angliruju, a v ekipnem troboju še naprej ostaja v najslabšem položaju. Foto: EPA

Komentatorji in opazovalci so zmedeni, rumeno-črni kolesarji pa zmagujejo in se v cilju objemajo, si čestitajo in smejijo. Dan po Jonasu Vingegaardu je do druge etapne zmage na letošnjem kolesarskem krogu po Španiji prišel še Primož Roglič. Lahko Sepp Kuss brez drugega dnevnega uspeha zadrži skupno vodstvo vse do Madrida?

"Angliru je bila moja želja in cilj. Presrečen sem z zmago na tem znamenitem klancu," je Primož Roglič priznal, da si je podčrtal 17. etapo na La Vuelti 23, saj si je želel pustiti svoj podpis na najtežjem kolesarskem vzponu v Španiji, če ne v celotnem profesionalnem kolesarstvu. Devetič je Dirka po Španiji zavila na Angliru (13,1 km; 9,4 odstotka), postal pa je osmi zmagovalec prestižnega vrha Asturije.

Že 14. zmaga sezone za
Že 14. zmaga sezone za "zasavskega orla", od tega osma v Španiji. Foto: EPA

"Na koncu bo zmagal najboljši"

Pred tremi leti je na isti kravji stezi trpel, položaj pa sta reševala njegova gorska pomočnika: najprej mladi Jonas Vingegaard na svojem prvem Grand Touru in na koncu Sepp Kuss, zvesti pomočnik in prijatelj. Danes je samo še osem sekund za Američanom, ki mu je realno skupno vodstvo ohranil pospešek Mikela Lande in odločitev Danca, da ni v ciljnem sprintu izzval Slovenca.

"Govoril sem s Seppom. Če sem odkrit – čuden občutek. Po eni strani si želiš iti naprej, po drugi pa si tega ne želiš, a na koncu greš sam naprej. Tam, kjer sem šel, sem rekel: gremo mož na moža, to bom naredil in cesta bo pokazala, kdo je najmočnejši. Rekel sem mu, naj se bori dalje, naj verjame in še vedno mu lahko uspe," je nenavaden položaj pojasnjeval zmagovalec Angliruja.

"Sepp je bil zraven pri vseh naših zmagah. On je prvi, ki mu privoščim zmago. A mislim tudi nase in svojo dolžnost, da tukaj dirkam po svojih najboljših močeh. Na koncu bo zmagal najboljši," je v televizijskem intervjuju Roglič potrdil ekipni princip, kar je dodatno pojasnil še na novinarski konferenci za zmagovalca dneva.

Sorodna novica Roglič osvojil Angliru, Kuss pa za 8 sekund ubranil rdečo majico

Sladke skrbi za ekipo

"Vsi smo imeli svobodo, da gremo po svoje, samo da je v prid ekipe," je poudaril 33-letni Zasavec pred zbranimi mediji. Nadaljeval je: "Bomo videli ... Trenutno je v rdeči majici Sepp Kuss, želim mu vse najboljše. A po drugi strani je moja odgovornost, da dirkam, se potrudim po najboljših močeh. Cesta bo povedala, kdo bo zmagal letos. Kraj, kjer sem napadel, je bil tako strm, da je šlo moža na moža in vsak v svojem ritmu navzgor. Ko je Sepp odpadel ... Čuden občutek, a na tej dirki imamo vsi proste roke, da lahko gremo po svoje. Strmi klanci Vuelte res pokažejo, kdo je najboljši."

Sepp Kuss:
Sepp Kuss: "Želim si svojo priložnost, a sem pripravljen tudi pomagati, če je to potrebno." Foto: EPA

Ob neobičajnem troboju v isti ekipi za prestižno zmago na Dirki po Španiji se marsikdo sprašuje, ali to ruši medsebojne odnose in zaupanje. "Še vedno smo vsi skupaj in se družimo ter se zabavamo – na avtobusu, v jedilnici ali sobah. Sladke skrbi, kdo bo prvi, drugi in tretji na koncu," Roglič zagotavlja, da vlada pri Jumbu Vismi harmonija, saj kolesarijo proti zgodovinskemu dosežku – da kot prva ekipa osvojijo vse tri tritedenske dirke v sezoni.

"Naši šefi odločajo (smeh). Stvar je takšna, da bomo videli. Vsak mora narediti po svojih najboljših močeh na klancih in tisti, ki bo najmočnejši, bo zmagal. Tako upam, to je najboljši scenarij, ne pozabimo, da nismo samo mi na dirki," je Roglič po 79. zmagi v karieri še dodal, da se morajo za dokončanje troboja najprej znebiti preostalih tekmecev.

Športni direktor Jumba Visme Grischa Niermann

"Znova smo pokazali, da imamo tri najmočnejše kolesarje na dirki. Ne vemo, kaj je Sepp sporočil po radiu, ker nismo nič slišali, niti nismo videli, ker je bil televizijski prenos izredno slab. Dogovorili smo se, da imajo vsi trije proste roke v zaključkih. To se je tudi zgodilo. Lepa zmaga za Primoža."

"Bahrain je uprizoril izredno vožnjo in se je znebil Ayusa, Masa in vseh drugih, a smo na koncu še v udobnejšem položaju kot prej. Neverjetno, da imamo te tri močne fante, ki se med seboj borijo za zmago. Še vedno sta pred nami dve gorski etapi in tudi na ravninski etapi jo lahko zagode veter."

Kuss: Želim si končati vsaj na tretjem mestu

Roglič proti Vingegaardu na cesti ni pridobil nič, razen štiri sekunde več odbitka za zmago. Zdaj zmagovalec letošnje Dirke po Italiji zaostaja za zmagovalcem letošnje Dirke po Franciji točno za minuto. Osem sekund več prednosti ima Američan, ki pa mu rdeča majica vse bolj polzi iz rok ... Še v ponedeljek je na dan predaha imel 1:37 prednosti pred Slovencem in 1:44 pred Dancem.

"Če jutri ne izgubim dodatnega časa ... Bomo videli, čaka nas izredno težka etapa. Kdor bo imel najmočnejše noge, bo na koncu zmagal. Čakajo nas še trije težki dnevi. Primož in Jonas in tudi Mikel Landa so izredno močni. Želim si končati vsaj na tretjem mestu," je na novinarski konferenci razpredal še vedno vodilni Sepp Kuss.

Nasmejan, dobre volje in v tekoči španščini zagotavlja kolesarskemu svetu, da za rojstni dan ni pričakoval darila v obliki skupne zmage na La Vuelti 23.

Vingegaard upa, da bo osem sekund dovolj za Kussa

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je na Angliruju večkrat ponovil, da si želi, da bi v Madirdu rdečo majico nosil Sepp Kuss, a v zadnjih dveh dneh je zaostanek 1:44 zmanjšal na zgolj osem sekund. Foto: EPA
Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je na Angliruju večkrat ponovil, da si želi, da bi v Madirdu rdečo majico nosil Sepp Kuss, a v zadnjih dveh dneh je zaostanek 1:44 zmanjšal na zgolj osem sekund. Foto: EPA

"Naš današnji glavni cilj je bila etapna zmaga in to, da zadržimo prva tri mesta v skupnem seštevku. Vse se je razpletlo, kot smo želeli, s tem izidom smo lahko presrečni. Sam sem vesel, da je Sepp zadržal majico vodilnega. Odkrito rečeno, upal sem, da bo ohranil majico, in upam, da bo Sepp tudi osvojil Dirko po Španiji," je na vrhu Angliruja razlagal Vingegaard, ki je v dodatnih pogovorih še enkrat poudaril, da se razlika pičlih osmih sekund ne bo več spremenila vse do Madrida.

Ali je to realno ali ne, bo odgovor dala že četrtkova, 18. etapa, druga v gorah Asturije. Skoraj 180 km s petimi kategoriziranimi vzponi in 4630 višinskimi metri, dan pa se bo končal na vzponu La Cruz de Linares (8,3 km z 8,6 %).

Bi vodstvo ekipe lahko zvezalo do zdaj proste roke?

Ob prednosti štirih minut pred četrtouvrščenim Juanom Ayusom, ki ga čaka španski troboj z Migelom Lando in Enricom Masom, se postavlja vprašanje, ali ne bi Jumbo Visma spremenila taktike in konservativno ter mirno pripeljala dirke do konca v korist gorskega superpomočnika iz ZDA.

"Bomo videli. Danes je bil odločilni dan. Razlike so, kakršne so. Niti točno ne vem, kakšne so. Zame je položaj dober, a moramo še govoriti," je Kuss zadržano, a z nasmeškom odvrnil na naklonjeno vprašanje. Nadaljevanje drame pri čebelah sledi v četrtek na zadnji pravi gorski etapi 78. Dirke po Španiji.

Roglič: Zame je bilo malce čudno nadaljevati
Tratnik upravičuje zaupanje Jumbo Visme