Takole je Sepp Kuss proslavljal z gledalci pred ciljem. Foto: EPA
Takole je Sepp Kuss proslavljal z gledalci pred ciljem. Foto: EPA

Kuss je zablestel na zadnjem vzponu zahtevne trase in dobil prvo etapo na evropskih tleh. 24-letni Američan je bil del skupine 17 ubežnikov, napadel pa je na zadnjem klancu na Santuario del Acebo, kjer ni imel konkurence. Boj za drugo mesto je s Taoom Geogheganom Hartom (Ineos) dobil Ruben Guerreiro (Katjuša). Portugalec in Britanec sta v cilj prišla 39 sekund za Kussom.

Primož Roglič in Alejandro Valverde sta v skupnem seštevku pridobila proti zasledovalcem. Foto: EPA
Primož Roglič in Alejandro Valverde sta v skupnem seštevku pridobila proti zasledovalcem. Foto: EPA

"To je zame zelo velika stvar. Nisem še dojel, kaj sem dosegel. Neverjeten dan je bil. V begu sem bil z namenom, da pomagam Primožu, če bo potreboval pomoč. Ko se je razlika povečala, sem imel dovolj časa, da sem šel po etapno zmago," je po velikem uspehu dejal Kuss.

"Za nami je nov izjemen dan. Seveda je najlepše zmagovati. Če pa zmaga talentiran fant, kot je Sepp, in to na tak način na tej ravni, je pa še nekaj posebnega," je za Eurosport povedal športni direktor Jumbo Visme Addy Engles, ki je bil navdušen tudi nad novo izvrstno predstavo Rogliča. Vesel je bil, da ni potreboval Kussove pomoči in je Američan lahko slavil prvo etapno zmago na grand tourih: "Eden izmed načrtov je bil tudi, da bi moral Sepp počakati Primoža. Zato smo ga poslali tja. Bolj, kot smo se bližali koncu, bolj sem mu govoril, naj ostaja tam, in če ga ne bomo potrebovali, bomo skušali dobiti etapo. Na srečo je bil Primož znova zares močan in sploh ni potreboval pomoči. Sicer bi bila katastrofa za Seppa, a Primož res ni potreboval pomoči."

Le Roglič lahko odgovoril Valverdeju

Jumbo Visma je pripeljala glavnino na zadnji vzpon, kjer sta se v ospredje takoj postavili ekipi Astane in Movistarja. Nemudoma sta naredili selekcijo, nato pa je napadel Valverde. Za 39-letnim Špancem se je takoj pognal Roglič in vodilna kolesarja skupnega seštevka Vuelte sta pobegnila ostalim favoritom. Hitro sta imela 15 sekund prednosti. Vozila sta v visokem ritmu, sodelovala v skupnem napadu in prehitevala ubežnike enega za drugim. Zasavec je ciljno črto prečkal na osmem, svetovni prvak pa na devetem mestu.

Proti glavnima tekmecema v skupnem seštevku, Tadejem Pogačarjem (UAE) in Miguelom Angelom Lopezom (Astana), sta pridobila 41 sekund. Slovenec in Kolumbijec, ki se borita za belo majico najboljšega mladega kolesarja na španskem krogu, sta po napadu glavnih kandidatov za rdečo majico ostala v skupini z Rafalom Majko (Bora Hansgrohe) in Nairom Quintano (Movistar). Kolumbijec je prvi popustil, do konca vzpona pa sta se mladeniča otresla še Poljaka. Pogačar je pred ciljem pospešil, toda kapetan Astane je našel odgovor. V cilj sta prišla skupaj na 11. oziroma 12. mestu.

Roglič sledil Valverdeju in se veselil zamge moštvenega kolega Kussa

Roglič je ohranil prednost (2:25) pred Valverdejem. Pogačar zdaj na tretjem mestu zaostaja 3:42. Zadržal je 17 sekund naskoka pred Lopezom, Quintana, ki je peti, pa za Rogličem zaostaja že 5:09.

Kuss najmočnejši med ubežniki

Na začetku tretjega vzpona je v skupini 17 ubežnikov najprej napadel Sergio Samitier (Euskadi Murias). Dobre štiri kilometre pred koncem vzpona na Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas sta se mu pridružila še Ben O'Connor (Dimension Data) in Dani Navarro (Katjuša), pred skupino ostalih ubežnikov so imeli takrat dobro minuto naskoka, pred glavnino, kjer so bili ob rdeči majici zbrani vsi favoriti, pa dobre štiri. V pelotonu je narekovanje ritma prevzela Jumbo Visma.

Samitier je 17 km pred ciljem znova napadel in si takoj privozil nekaj sekund prednosti pred zasledovalcema, ki so ju kmalu ujeli ostali ubežniki. Še pred začetkom zadnjega klanca se je Samitierju na čelu pridružil Vasil Kirjienka (Ineos). Skupaj sta začela zadnji vzpon, nato pa je Španec napadel in si v dobrih 500 metrih priboril deset sekund prednosti pred Belorusom.

Iz zasledovalne skupine je 'skočil' Kuss, ki je silovito pospešil in se 6,6 kilometra pred ciljem odpeljal tudi mimo Samitierja. Zasledovalna skupina je medtem razpadla, 24-letni Američan pa si je za zadnjih pet kilometrov pridirkal 30 sekund naskoka. V lov sta se podala Guerreiro in Geoghegan Hart, toda Kuss je nadaljeval v svojem ritmu, še povišal prednost, in ko se je bližal cilju, z nasmehom na obrazu podajal roke navdušenim navijačem.

Štirje vzponi prve kategorije

Čez prvi klanec so kolesarji na 154,4 km dolgi etapi med Tineom in Santauriom del Acebom v Asturji šli že po 29 kilometrih (Puerto del Acebo, 980 m; 8,2 km dolg vzpon, povprečni naklon 7,1 odstotka), čez drugega po 73 kilometrih (Puerto del Connio, 1.315 m; 11,7 km, 6,2 %), čez tretjega pa po 114 km (Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas, 1.116 m; 11,3 km, 6,8 %). Največji izziv je bil sklepni vzpon, dolg 7,9 km, s povprečnim naklonom 9,7-odstotka. Najstrmejše je bilo sicer že v prvem kilometru, kjer je bil naklon 15- in 14-odstoten.

V ponedeljek kolesarje čaka še ena zelo zahtevna etapa. Čaka jih 144,4 km dolga preizkušnja. Etapa se bo začela v Pravii, končala pa z vzponom na Alto de la Cubillo na meji med Asturjo in Leonom. Na trasi so trije kategorizirani vzponi, prva dva prve, zadnji pa ekstra kategorije.


74. DIRKA PO ŠPANIJI, 15. etapa

Tineo-Santuario del Acebo, 154,4 km:  
  1. S. KUSS            ZDA    4:19:04
  2. R. GUERREIRO       POR      +0:39
  3. T. GHEOGHEGAN HART  VB       0:40
  4. O. RODRIGUEZ       FRA       0:53
  5. M. PADUN           UKR       1:49
  6. B. O'CONNOR        AVS       2:05
  7. G. LAWSON CRADOCK  ZDA       2:11
  8. P. ROGLIČ          SLO       2:14
  9. A. VALVERDE        ŠPA       2:14
 10. S. ARMEE           BEL       2:48
 11. M. ANGEL LOPEZ     ŠPA       2:55
 12. T. POGAČAR         SLO       2:55
 ...                                  
 95. L. PIBERNIK        SLO      18:45
120. D. NOVAK           SLO      21:01
Skupni vrstni red po 15. etapi:       
  1. P. ROGLIČ          SLO   58:10:32
  2. A. VALVERDE        ŠPA      +2:25
  3. T. POGAČAR         SLO       3:42
  4. M. A. LOPEZ        KOL       3:59
  5. N. QUINTANA        KOL       5:09
  6. R. MAJKA           POL       7:14
  7. N. EDET            FRA       9:08
  8. W. KELDERMANN      NIZ       9:15
  9. C. F. HAGEN        NOR       9:44
 10. H. PERNSTEINER     AVT      11:39
 ...                                  
112. L. PIBERNIK        SLO    2:30:55
118. D. NOVAK           SLO    2:39:24
Profil 15. etape. Foto: La Vuelta
Profil 15. etape. Foto: La Vuelta