David Gaudu je leta 2016 dobil Tour de l'Avenir. Foto: EPA
David Gaudu je leta 2016 dobil Tour de l'Avenir. Foto: EPA

V težki gorski etapi se je ves čas vzpenjalo, v begu je poskušalo več skupin, na koncu je bežala osmerica kolesarjev, ki se ji je pozneje pridružil Marc Soler. Španec je bil v skupnem seštevku na desetem mestu, a ga je glavnina vseeno pustila v samostojno akcijo.

Gaudu in Soler sta skupaj premagala zadnjih 5 km. Foto: EPA
Gaudu in Soler sta skupaj premagala zadnjih 5 km. Foto: EPA

Soler potegnil pet km pred ciljem
Ubežniki so si nabrali dobre tri minute prednosti, kar je pomenilo, da je bil Soler tudi blizu virtualnemu vodstvu (za Rogličem je pred etapo zaostajal 3:52). Solerju je zadnji napad uspel pet kilometrov pred ciljem, ko se je odpeljal naprej, z zadnjimi močmi ga je ujel David Gaudu, ki je bil v sprintu premočan. Soler je vseeno lahko zadovoljen, saj je precej pridobil v skupni razvrstitvi, zdaj je skupno na šestem mestu.

Cilj mu je bil pisan na kožo
Gaudu je v cilju zakričal od navdušenja: "V zadnjih nekaj dneh so me noge res bolele. Pritoževal sem se nad letošnjo sezono, ki je bila res zapletena. Na Touru sem se mučil, zato sem na Vuelto prišel z več ambicijami. Thibaut Pinot je žal moral odstopiti, a smo vseeno ostali motivirani. Zmagati na zahtevnem vzponu je res neverjetno. Vedel sem, da sem dovolj eksploziven za tovrstne zaključke. Soler je napadel 500 metrov pred ciljem, a se je zaradi vetra hitro usedel. Čakal sem na zadnjih 150 metrov in nato sprožil odločilni napad."

Med najboljšimi je malo zaostal le Carthy, a njegov zaostanek za Rogličem je še vedno manj kot minuta. Foto: EPA
Med najboljšimi je malo zaostal le Carthy, a njegov zaostanek za Rogličem je še vedno manj kot minuta. Foto: EPA

Roglič samo pazil na tekmece
Vodilni kolesarji v skupnem seštevku so se sicer ves čas pazili, več kot očitno je, da so varčevali svoje moči, saj jih v nedeljo čaka izjemno zahtevna etapa na Angliru, kjer se lahko razmerja krepko premešajo. Primož Roglič je bil izzvan le v zadnjih 500 metrih, v cilj je prišel z Richardom Carapazom, Danom Martinom in Enricom Masom. Sedem sekund je izgubil le Hugh Carthy, ki zdaj na četrtem mestu zaostaja 58 sekund.

Pri Jumbu niso želeli ustvarjati panike
"Bil je zahteven dan v gorah, jutri nas čaka še ena zahtevna gorska etapa. Vse je bilo pod nadzorom, zato je to dober dan. Marc Soler je zelo močan, sposoben je begov, kot ga je prikazal danes, a res nismo želeli ustvarjati panike. Pokazali smo, da imamo res kakovostno ekipo, fantje so res močni, dobro so opravili svoj posel. Razplet etap je odvisen tako od moči ekipe kot od sposobnosti voziti ena na ena. Smo osredotočeni nase, delujemo res dobro, s čimer sem res zadovoljen," je etapo ocenil Roglič.

Roglič ostaja rdečem. Foto: EPA
Roglič ostaja rdečem. Foto: EPA

Protest, a petkovi izidi ostajajo
Etapa se je začela z nekajminutno zamudo, saj je Ineos (v glavni vlogi je bil Chris Froome) na startu protestiral zaradi petkovega trisekundnega pribitka, ki ga je dobil Carapaz, zaradi česar je izgubil rdečo majico. Prepričani so, da organizatorji ne bi smeli spremeniti pravila in bi morali upoštevati, da gre za sprintersko etapo, kar pomeni, da bi moral Carapaz (14. mesto) dobiti čas zmagovalca. Protestu se je pridružilo več ekip, tudi Jumbo Visma. UCI je izide petkove etape razglasil za dokončne.

V nedeljo bo šlo večkrat čez 20 odstotkov. Foto: Uradna stran dirke
V nedeljo bo šlo večkrat čez 20 odstotkov. Foto: Uradna stran dirke

Roglič: "Spoštujemo majico"
Primož Roglič o tem zapletu ni želel pretirano govoriti: "Ne odločam jaz o pravilih, nisem del žirije. Sam osebno in ekipa spoštujemo (rdečo) majico. Na koncu naredimo, kar je potrebno, da nadzorujemo dirko. Jutri je nov dan z novim izzivom."

Pričakuje več napadov
Ta izziv je res zahteven - zloglasni Angliru, ki po mnenju številnih kolesarskih strokovnjakov spada med pet najbolj zahtevnih vzponov na svetu. Lanski zmagovalec Vuelte ga ne pozna prav dobro: "Tudi na Angliru bom kolesaril prvič. Pogledal sem si nekaj videoposnetkov. Izredno, izredno težak klanec, ne vem, če sem že vozil tako strm vzpon. Pričakujem več napadov, na vrhu bomo prihajali eden po eden. Za ljudi pred televizorji bo zagotovo zabavno."

Roglič brez težav zadržal rdečo majico pred zloglasnim Anglirujem
11. etapa, Villaviciosa - Alto de la Farrapona,  170 km:                                
  1. D. GAUDU          FRA     4:54:13 
  2. M. SOLER          ŠPA       +0:04 
  3. M. STORER         AVS        0:52 
  4. M. DONOVAN        VB     isti čas 
  5. G. MARTIN         FRA        0:55 
  6. A. VLASOV         RUS        0:58 
  7. D. MARTIN         IRS        1:03 
  8. E. MAS            ŠPA         vsi 
  9. R. CARAPAZ        EKV        isti 
 10. P. ROGLIČ         SLO         čas 

Skupni vrstni red

  1. P. ROGLIČ         SLO    45:20:31
  2. R. CARAPAZ        EKV    isti čas
  3. D. MARTIN         IRS        0:25
  4. H. J. CARTHY       VB        0:58
  5. E. MAS            ŠPA        1:54
  6. M. SOLER          ŠPA        2:44
  7. F. GROSSCHARTNER  AVT        3:31
  8. A. VALVERDE       ŠPA        3:44
  9. W. POELS          NIZ        3:54
 10. M. NIEVE          ŠPA        4:43
Roglič pričakuje, da bodo na vrh Angliruja prišli eden po eden