Kakšna je razlika med Tourom in Vuelto? Sproščenost, dobra volja in skorajda na vsaki etapi v igri za etapno zmago. "Res, tukaj uživam že od vsega začetka. Zame je vse to predvsem zabava. Srečni smo, da tukaj sploh lahko dirkamo v teh težkih časih za vse," Primož Roglič ne skriva radosti ob preganjanju na kolesu po severni Španiji in dodaja: "V primerjavi s Tourom: tam je bilo še veliko drugih stvari. Do takrat sem si nabral stresa za vse leto. Predvsem se moram zabavati, da lahko dobro dirkam."

Sorodna novica Roglič po mojstrovini na šprinterski etapi spet v rdeči majici
Zeleno majico nosi Roglič že od zmage v uvodni etapi Vuelte, zdaj se je po petih dneh še vrnil v rdečo majico, za dobro mero pa zaradi etapnih zmag na odru še vedno pokaže tudi dres za državnega prvaka. Foto: EPA
Zeleno majico nosi Roglič že od zmage v uvodni etapi Vuelte, zdaj se je po petih dneh še vrnil v rdečo majico, za dobro mero pa zaradi etapnih zmag na odru še vedno pokaže tudi dres za državnega prvaka. Foto: EPA

Z istim časom, a boljšim seštevkom etapnih uvrstitev
Kantabrija je v petek prinesla prvo etapo druge polovice 75. Dirke po Španiji, na začetku obeh polčasov pa je slavil slovenski šampion, vedno lačen zmag. Primož Roglič je bil za že tretjo etapno zmago na letošnji Vuelti v mestu Suances močnejši od vseh v pravcatem šprintu, ki je bil sicer prezahteven za večino specialistov, ob tem pa se zaradi okoliščin s popolnoma istim časom kot Richard Carapaz vrnil v majico vodilnega. Vzrok: seštevek etapnih uvrstitev pri Slovencu je 112, pri Ekvadorcu pa 121.

Rogličev natečaj: išče se risani junak v rdeče-rumeno-črni barvi
"Zdaj sem zamenjal barve, tako da moram biti en drug lik iz risank," se je na novinarski konferenci tudi pošalil zasavski orel, ki je na hitro posvojil nov vzdevek zaradi svoje zeleno-rumene oprave, ki je med modno ozaveščeno kolesarsko večino žela zgražanje. A sam Roglič, ekipa in tudi njegova partnerica so zbadljivko spremenili v spodbudo, kar je tudi demonstriral s pravcato močjo risanega superjunaka.

Zvečer preštudiral video izpred 12 let
"Lepo presenečenje. Čudovito je biti znova v vodstvu. Ciljal sem le na etapno zmago,"
je Roglič priznal, da je skupaj z ekipo Jumbo Visma načrtoval napad na zaključnem 1,5-km vzponu z do 6-odstotnim naklonom, in razkril: "Ne, nikoli še nisem bil tukaj, prvič sem kolesaril v ta klanec. Pogledali smo si etapo in zaključek zvečer, povedali so, da je bil tukaj že znan zaključek etape na Vuelti 2008, tako da sem si ogledal ta video."

Pred 12 leti je v 12. etapi v mestu Saunces v težave ‒ zaradi dežne jakne (!) ‒ zašel Alejandro Valverde in izgubil več kot tri minute. Jurišal je Alberto Contador, ki pa ga je ugnal kvartet italijanskih specialistov za klasike na čelu s Paolom Bettinijem.

Roglič zmagal na Vuelti: Sem kot vino

Šprinter zakrivil luknjo, ki je slekla Carapaza
Kot pred 12 leti so tudi zdaj prireditelji v pravilih predvideli, da gre za cilj z manjšimi skupinami, kar hitro prinese časovne razlike. V nasprotju z zaključki za šprinte (kot letos v 5. etapi), ko mora biti luknja med tekmovalci večja od 3 sekund, da se upošteva realni čas, je v petkovem primeru zadostovala že 1-sekundna luknja.

Med klančarjem Guillaumom Martinom na 8. mestu in čistokrvnim šprinterjem Jasperjem Philipsenom na 9. mestu je zazijala sekundna luknja, zaradi česar so Belgijcu odšteli zaostanek od zmagovalca do njega ‒ 3 sekunde, kar je bil tudi pribitek za vse do 28. mesta. Tudi za večino kandidatov za skupno razvrstitev na čelu z Richardom Carapazom. Dodatni 7-sekundni pribitek si je prikopal sicer dosedanje odkritje Vuelte Hugh Carthy na 29. mestu.

10. zmaga na Grand Tourih in v sezoni 2020

Sorodna novica Roglič tretji aktivni kolesar s 3 x 3 na tritedenskih dirkah

Po resnično impresivni predstavi, že drugi ta teden v zeleni majici, se je zdaj 31-letni Zasavec šalil, da je kot vino: starejši je, boljši je. To lahko tekmece navda samo z grozo, zlasti če se zazrejo v števnike zmag.

  • 45 zmag v 8 letih profesionalne kariere
  • 39 v 5 letih pri ekipi Jumbo Visma (prej LottoNL Jumbo)
  • 26 na ravni elitne svetovne serije
  • 11 skupnih zmag na etapnih dirkah
  • 11 v kronometrih
  • 10 etap na tritedenskih dirkah
  • 10 zmag v nenavadnem letu 2020 ‒ vse po prekinitvi zaradi pandemije
  • 4 na enodnevnih dirkah, vse v zadnjih dveh letih
Prerez 11. etape je prava žaga, ki razkriva težo dneva. Po uradnih podatkih prireditelja Unipublic/ASO kolesarje čaka 4684 višinskih metrov, medtem ko na primer napovednik Eurosporta govori kar o 5200 višincih, a glavno težavo predstavljajo strmine, pri čemer sta tretji (Cobertoria) in četrti (San Lorenzo) vzpon strmejša od ciljnega klanca na Farrapono, kjer pa se bo plačeval davek za napore dneva. Foto: ASO/Unipublic
Prerez 11. etape je prava žaga, ki razkriva težo dneva. Po uradnih podatkih prireditelja Unipublic/ASO kolesarje čaka 4684 višinskih metrov, medtem ko na primer napovednik Eurosporta govori kar o 5200 višincih, a glavno težavo predstavljajo strmine, pri čemer sta tretji (Cobertoria) in četrti (San Lorenzo) vzpon strmejša od ciljnega klanca na Farrapono, kjer pa se bo plačeval davek za napore dneva. Foto: ASO/Unipublic

Vrnitev v rdečo ne spreminja načrta čebel

A doslej so bolj ali manj odločale sekunde in bonifikacijski odbitki: vodilni Roglič jih je zbral kar za 42 sekund, drugi Carapaz za 16 sekund, tretjeuvrščeni Dan Martin pa za 22 sekund. Če smo v nedeljo na Formigal v dežju Pirenejev okusili gore, zdaj konec tedna prinaša gorski dvojček, kjer je velike karierne zmage dosegal Alberto Contador.

"Gore prihajajo. Velik izziv. Na koncu bomo videli, kako bo šlo. Upam, da bo majica vodilnega res vlila novih moči. Potrebovali bomo veliko dodatne energije v naslednjih dveh dneh," se Roglič zaveda, da glavni dejanji drugega tedna, če ne kar celotne dirke, prihajata v soboto in nedeljo. Vseeno prevzem skupnega vodstva ne spreminja načrtov Jumbo Visme: "K pristopu za naslednja dva dni se ni nič spremenilo. Videli smo, da imamo močno ekipo, tudi za gore."

Pred 6 leti Contador ukrotil Frooma
11. etapa Villaviciosa‒Alto de La Farrapona. Lagos de Somiedo v dolžini 170 km prinaša najnapornejši dan na letošnji Dirki po Španiji. Že od štarta se gre navkreber na vzpon 3. kategorije Alto de la Campa, zatem pa v enakomernem ritmu 40 km sledijo kar štirje vzponi 1. kategorije: Calladona, Cobertoria, San Lorenzo in ciljna La Farrapona. Edinkrat doslej se je ta kombinacija v tem vrstnem redu vozila leta 2014, ko je Contador v 16. etapi odbil vse poskuse Chrisa Frooma in še malce utrdil skupno vodstvo.

Jumbo Visma prevzema odgovornost
"Pričakujem "à block" dirkanje od samega štarta, na koncu proti cilju pa bo še težje.

Izziv. Vedno za ekipo. Naš glavni cilj je ostal nespremenjen. Zdaj spet prevzemamo odgovornost," napoveduje vnovič vodilni lanski zmagovalec Vuelte.

Cobertoria in San Lorenzo sta zelo podobna klanca z 10 km vzpona in povprečnim naklonom 9 odstotkov. Priložnost za napade in protinapade, tako podjetnih ubežnikov kot ekip, ki načrtujejo pretres v skupnem seštevku. Ob nepričakovani šibkosti kluba Ineos Grenadiers, pri Britancih manjka prispevek Ivana Sose in Dylana van Baarleja, ob tem imajo na štartu samo še 6 od 8 kolesarjev, so oči uprte v edino špansko elitno ekipo.

Richard Carapaz je bil v zaključku 10. etape znova osamljen, saj razen Amadorja ni kolesarja Ineosa, ki bi v zaključkih lahko podpiral Ekvadorca. Ali ga bo Jumbo Visma skušal osamiti že pred zadnjim vzponom? Foto: ASO/Luis Angel Gomez/Photogomezspo
Richard Carapaz je bil v zaključku 10. etape znova osamljen, saj razen Amadorja ni kolesarja Ineosa, ki bi v zaključkih lahko podpiral Ekvadorca. Ali ga bo Jumbo Visma skušal osamiti že pred zadnjim vzponom? Foto: ASO/Luis Angel Gomez/Photogomezspo

V pričakovanju novega juriša Movistarja
"Gre za izredno težko etapo. Z res veliko kolesarjenja po gorah. Zagotovo pričakujem, da bo Movistar dirkal res napadalno, saj ima močno ekipo, ob tem je seveda to njihova domača dirka. zagotovo se želijo izkazati vsak dan,"
se glavnega animatorja dirke zaveda Roglič, ne nazadnje ima najstarejša ekipa svetovne serije v prvi deseterici kar tri kolesarje.

Peti Enric Mas (+1:54) je glavni kapetan, medtem ko bi veteran Alejandro Valverde (8.; +3:35) in zlasti Marc Soler (10.; +3:52) morala napasti vsaj na predzadnjem klancu San Lorenzo, kakšen pomočnik pa še prej na Cobertorii. A imajo rumeno-črne čebele tudi protiorožje: George Bennett je na skupno 11. mestu z zaostankom 4:11. Sepp Kuss bo tokrat znova Slovenčeva senca.

"Ne gre samo za dvoboj z Richardom"
Roglič je za konec uspešnega petka še na hitro opozoril: "Ne gre samo za dvoboj med mano in Richardom, temveč je zraven še kar veliko drugih fantov." Saj kjer se prepirata dva (Roglič ‒ Carapaz) ali pa trije (Jumbo Visma ‒ Movistar ‒ Ineos Grenadiers), ima na strmih klančinah Asturije hitro dobiček kdo zunaj soja luči.

Prerezi in podatki za štiri vzpone 1. kategorije