Primož Roglič in njegova ekipa Jumbo Visma sta načrtno prepustila rdečo majico Norvežanu Oddu Christianu Eikingu, ki ne pomeni grožnje za skupno zmago. Zasavski orel lahko obžaluje le padec, ki mu je preprečil še višjo prednost pred najnevarnejšimi tekmeci. Foto: EPA
Primož Roglič in njegova ekipa Jumbo Visma sta načrtno prepustila rdečo majico Norvežanu Oddu Christianu Eikingu, ki ne pomeni grožnje za skupno zmago. Zasavski orel lahko obžaluje le padec, ki mu je preprečil še višjo prednost pred najnevarnejšimi tekmeci. Foto: EPA

Na srečo je pri padcu šlo samo za manjši zdrs. Roglič si je hitro namestil verigo na svoje kolo in nadaljeval vožnjo, vendar so ga tekmeci ujeli. V cilj je prišel skupaj z Enricom Masom, Miguelom Angelom Lopezom in Jackom Haigom 11 minut in 49 sekund za zmagovalcem Michaelom Storerjem (Team DSM).

Pobeg s skoraj 14-minutno prednostjo
Razburljivo dogajanje je zaznamoval pobeg 31 kolesarjev, ki so si priborili tudi več kot trinajst minut prednosti. 189 km dolgo etapo je dobil Avstralec Storer, rdečo majico vodilnega pa je od Rogliča nasledil Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert). Roglič na tretjem mestu za njim zaostaja 2 minuti in 17 sekund. Med njima je še Francoz Guillaume Martin (+0:58).

Odd Christian Eiking, ki je pred etapo zaostajal dobrih devet minut, je nepričakovano oblekel rdečo majico. Foto: EPA
Odd Christian Eiking, ki je pred etapo zaostajal dobrih devet minut, je nepričakovano oblekel rdečo majico. Foto: EPA

"Majico smo kot ekipa vzeli že v tretji etapi, zato je vse to, kar se dogaja, le bonus. Ampak posebej zame res zelo prijeten bonus. Nisem ravno pričakoval, da bom tu sedel v rdeči majici. Potreboval bi pravi čudež z devetimi minutami zaostanka, da bi postal vodilni. Toda po radiu so mi ves čas govorili, da se prednost povečuje, zato sem vedel, da je rdeča majica mogoča," je po etapi dejal skupno vodilni Eiking, šele drugi Norvežan v rdeči majici v zgodovini Vuelte.

31 kolesarjev je pobegnilo po približno 80 kilometrih. V ubežni skupini sta bila tudi Eiking, ki je na 19. mestu za Rogličem zaostajal devet minut in 10 sekund, in Francoz Guillaume Martin, ki je bil 20. (+9:39). Prednost je na ravnini naraščala iz kilometra v kilometer in Roglič je bil virtualno slečen že 50 kilometrov pred ciljem.

Roglič po padcu: Brez tveganja ni slave

Rogličeva ekipa načrtno prepustila rdečo majico
Jumbo Visma, ki ni imela v ubežni skupini niti enega kolesarja, ni kazala želje po lovu in ohranitvi rdeče majice. Razlika je naraščala in bila na edinem klancu dneva, dobrih 20 kilometrov pred ciljem, skoraj 14 minut. 10-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 4,9 odstotka na Puerto de Almachar je vodilno skupino pričakovano razredčil.

Avstralec Michael Storer je dobil svojo drugo etapo na letošnji Vuelti. Foto: EPA
Avstralec Michael Storer je dobil svojo drugo etapo na letošnji Vuelti. Foto: EPA

Na vrh je prvi prišel Storer, z zaostankom 35 sekund pa kandidata za skupno vodstvo Eiking in Martin. Do cilja je sledil še 15-kilometrski spust, na katerem je Storer potrdil etapno zmago, svojo drugo na letošnji Dirki po Španiji. Drugi je bil Belgijec Muri Vansevenant in tretji Francoz Clement Champoussin. 22 sekund je na petem mestu zaostal tudi Eiking. Martin je v cilj prišel z 51 sekundami zaostanka.

Roglič: Ni tveganja, ni slave
V ozadju je na vzponu nenadoma napadel Roglič, ki je še enkrat dokazal, da je najmočnejši kolesar na letošnji Vuelti. Kolikor toliko so mu lahko sledili le Mas, Lopez in Haig. Prednost je začela naraščati, znašala je okoli 20 sekund, a jo je izničil padec na zaključnem spustu. Odneslo mu je zadnje kolo, zaradi česar je pristal tik ob ograji. Poleg omenjene trojice so se Rogliču pridružili še Vlasov, Kuss in Grossschartner ter se skupaj mirno odpeljali do cilja. Roglič je bil na koncu 37.

Trasa današnje etape. Foto: La Vuelta
Trasa današnje etape. Foto: La Vuelta

"Lahko bi bilo bolje. Kar nekaj akcije je bilo, kajne? Ni tveganja, ni slave. Šlo je le za manjši zdrs, mislim, da bo vse v redu," je takoj po prihodu v cilj povedal dobro razpoloženi Roglič, ki ima še vedno 28 sekund prednosti pred Masom in 1:21 pred Lopezom, glavnima tekmecema za skupno zmago. Znova je 37 sekund v primerjavi z Rogličevo skupino izgubil Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ob njem pa tudi njegov britanski moštveni kolega Adam Yates.

V sredo bo na sporedu razgibana 11. etapa od Antequere do Valdepenas de Jaena (133,6 km). Teren je znova pisan na kožo ubežnikom, a ponuja tudi poligon za razlike med najboljšimi.

76. DIRKA PO ŠPANIJI                   
10. ETAPA                              
                                       
Roquetas de Mar-Rincon/Victoria,189 km:
  1. M. STORER         AVS      4:09:21
  2. M. VANSEVENANT    BEL        +0:22
  3. C. CHAMPOUSSIN    FRA          vsi
  4. D. VAN BAARLE     NIZ         isti
  5. O. C. EIKING      NOR          čas
  6. J. NARVAEZ        EKV         0:51
  7. N. SCHULTZ        AVS             
  8. G. BOUCHARD       FRA          vsi
  9. L. CALMEJANE      FRA         isti
 10. K. ELISSONDE      FRA          čas
 33. M. A. LOPEZ       KOL        11:49
 36. E. MAS            ŠPA          oba
 37. P. ROGLIČ         SLO     isti čas
 42. A. YATES           VB        12:26
 43. E. BERNAL         KOL     isti čas
 51. J. POLANC         SLO        13:03
104. J. TRATNIK        SLO        21:41
136. L. MEZGEC         SLO        22:59
SKUPNI VRSTNI RED                      
                                       
Po 10. etapi:                          
  1. O. C. EIKING      NOR     38:37:46
  2. G. MARTIN         FRA        +0:58
  3. P. ROGLIČ         SLO         2:17
  4. E. MAS            ŠPA         2:45
  5. M. A. LOPEZ       KOL         3:38
  6. J. HAIG           AVS         3:59
  7. E. BERNAL         KOL         4:46
  8. S. KUSS           ZDA         4:57
  9. A. YATES           VB         5:01
 10. F. GROßSCHARTNER  AVT         5:42
 ...                                   
 18. J. POLANC         SLO        11:11
132. L. MEZGEC         SLO      1:33:33
142. J. TRATNIK        SLO      1:36:24