Sepp Kuss je izjemno opravil vlogo superpomočnika in preprečil, da bi Primož Roglič v zadnjih 3,6 km Angliruja izgubil več kot 10 sekund za glavnim tekmecem Richardom Carapazom. Foto: EPA
Sepp Kuss je izjemno opravil vlogo superpomočnika in preprečil, da bi Primož Roglič v zadnjih 3,6 km Angliruja izgubil več kot 10 sekund za glavnim tekmecem Richardom Carapazom. Foto: EPA

"Ne maram izgubiti. Zagotovo bi raje dobil. A koncu še vse dobro, majhna izguba časa. Na koncu, ko si na vrhu Angliruja, si presrečen. Ekipni sotekmovalci so bili izjemno močni," je po koncu 12. etape in ob izteku drugega tedna 75. Dirke po Španiji našteval dejstva Primož Roglič.

Sorodna novica Angliru Carthyju, rdeča majica Carapazu, a Roglič ostaja blizu

Brez pomoči izjemno močnega Seppa Kussa bi zasavski orel v zadnjih 3,6 km nedeljske etape izgubil veliko več kot le 10 sekund do prvega tekmeca Richarda Carapaza in 26 sekund do velikega zmagovalca Hugha Carthyja. 26-letnik iz Prestona v severni Angliji se je vpisal v kolesarsko zgodovino in kot zmagovalec sodobne ikone Vuelte nasledil Alberta Contadorja.

Hugh Carthy ni slab kronometrist in je z Anglirujem potrdil, da je resen kandidat za skupno zmago, pri čemer lahko računa tudi na spodobno podporo ameriške ekipe EF Pro Cycling. 26-letni Anglež je sicer slavil šele šesto zmago v karieri, komaj drugo na elitni ravni svetovne serije, zato pa že tretjo v Asturiji. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Hugh Carthy ni slab kronometrist in je z Anglirujem potrdil, da je resen kandidat za skupno zmago, pri čemer lahko računa tudi na spodobno podporo ameriške ekipe EF Pro Cycling. 26-letni Anglež je sicer slavil šele šesto zmago v karieri, komaj drugo na elitni ravni svetovne serije, zato pa že tretjo v Asturiji. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo

Carthy: V igri je še prav vse
"Naslednji teden bo vznemirljiv. Zlasti za kolesarsko občinstvo, ki dobiva vse, kar si želi. Tesna dirka, ki se bo nadaljevala s kronometrom. V igri je še prav vse,"
je kar 193 cm visoki in le 69 kg težki Carthy, vodja ameriške ekipe EF Pro Cycling, poudaril izhodišče za drugi prosti dan, ki je na sporedu danes.

Angliru opravil naravno selekcijo
"Prijatelji. Še vedno se oklepamo rdeče majice. Še naprej bomo uživali in jo branili, kot si zasluži! Vzpon je opravil naravno selekcijo. Že v soboto smo porabili ogromno moči, zaradi česar je bila nedeljska etapa še težja. Na koncu sem poskušal, Mas in Carthy sta prav tako napadla. S svojim ritmom sem prišel do 10-sekundne prednosti,
" je Richard Carapaz opisal razplet s svojega stališča. Po zmedi v sredo, ki so jo zakuhali komisarji UCI-ja, in izgubi vodstva, je kapetan Ineos Grenadiers tudi drugi nedeljo Vuelte končal v rdečem.

Roglič favorit torkovega kronometra na Vuelti

V igri za skupno zmago še kvartet + Mas
A po Formigalu je imel Ekvadorec 30 sekund prednosti pred Rogličem, po Angliruju pa le še 10. Vodilni kvartet zaokrožata Britanec Hugh Carthy (3.; +0:32) in Irec Dan Martin (4.; 0:35), Vodja ekipe Israel Start Up Nation se je v cilj pripeljal v družbi Rogliča in Kussa. Kot peti kandidat za skupno zmago se ponuja Enric Mas (5.; +1:50). Ravno kapetan domačega Movistarja je sprožil plaz, ki je razkril, da Roglič na brutalnih klančinah Angliruja nima lanskih nog iz Los Machucosa, ko sta s Tadejem Pogačarjem sejala paniko med tekmeci.

Napad na najstrmejših klančinah
25-letni Katalonec in nosilec bele majice za najboljšega mladega kolesarja je krenil v napad 3,6 km pred ciljem ob naklonu 19 odstotkov. Predtem je kar 3-kilometrski ritem vodilni skupini v imenu Jumba Visme narekoval 23-letni Danec Jonas Vingegaard, ki je poskrbel, da je spredaj ostala le še deveterica kolesarjev.

"Po popolnem moštvenem delu sem napadel na najtežjih klančinah Angliruja. Bil sem blizu našega cilja, etapni zmagi in zmanjšanju zaostanka v skupnem seštevku, a sem v zaključku bil malce prekratek. Nekdo mora vedno poskusiti!" je bil razočaran Mas, da je ostal vsaj brez glavne tolažilne nagrade – etapne zmage na najprestižnejšem vzponu La Vuelte 20.

Roglič prepustil rdečo majico Carapazu, a je v odličnem položaju pred kronometrom

Ameriška gorska lokomotiva
Med Masovim napadom se je razkrila moč Seppa Kussa, ki se je nenehno oziral čez ramena nazaj, da se ne bi pomotoma odpeljal Rogliču. 26-letnik iz Duranga v Koloradu je vse do cilja vlekel in pomagal Slovencu, da se je čim bolj omejila škoda. Roglič je v cilju potrdil, da je bil idealni ekipni načrt Jumbo Visme, da v primeru trdnega držanja rdeče majice omogoči Američanu etapno zmago.

Sorodna novica Angliru ‒ cesta za živino, ki je spremenila Vuelto

"Mislim, da bi mu lahko uspelo danes, vendar je moral ostati z mano in me podpirati. Upajmo, da bo imel v naslednjih dneh še kaj priložnosti za zmago v etapi, a vse skupaj seveda delamo za skupno zmago," je obžaloval Roglič in priznal, da nedelja vnovič ni bila njegov dan: "Ni prijetno, če imaš noge, kot sem jih imel jaz. Zelo težko je priti do konca, a nekako mi je uspelo."

Za nekaj kilometrov se je v ospredje glavnine postavil tudi dvakratni zmagovalec Vuelte Chris Froome, ki se je za trenutek skupaj s Carapazom celo odpeljal naprej na predzadnjem klancu 21 km do cilja. Foto: EPA
Za nekaj kilometrov se je v ospredje glavnine postavil tudi dvakratni zmagovalec Vuelte Chris Froome, ki se je za trenutek skupaj s Carapazom celo odpeljal naprej na predzadnjem klancu 21 km do cilja. Foto: EPA

Carapaz ostal brez odbitnih sekund
Tri kilometre do cilja je prvič skočil Carthy, mimo dvojca Jumba Visme je šel še neobremenjeni Aleksander Vlasov (Astana). Že dolgo osamljeni Carapaz je ob vidnih znakih Rogličevih težav sprožil lastni napad po koncu najstrmeišega odseka La Cuena les Cabres (do 23,5 odstotka!), ko je bilo še 2,2 km do ciljne črte. Ekvadorec je nekaj časa vlekel s seboj Masa in Vlasova, nato pa sta mu ravno Španec in Rus speljala dragocene odbitne sekunde in s tem naredila uslugo Rogliču. A tudi Carapaz je imel malce sreče, saj je prav na ciljni črti ujel sekundni stik z drugim in tretjim na etapi.

Niermann: Imamo najboljšo ekipo na Vuelti
"To je bil najpomembnejši dan za tekmece, ki so šli v napad na Primoža Rogliča. Proti Carthyju je izgubil 26 sekund, proti Carapazu 10 sekund. Na koncu mu je uspelo omejiti izgubo s pomočjo Seppa Kussa. Pokazali smo, da imamo zelo močno ekipo, najboljšo ekipo na Vuelti. Gesinkom in Vingegaardom, ki je narekoval ritem, samo še vodilni skupini devetih kolesarjev, smo pokazali svojo moč,"
je bil po 12. etapi vseeno zadovoljen vodilni športni direktor Jumba Visme na Vuelti Grischa Niermann.

Kuss dobro ve, da gre Jumbo Visma po končno zmago
O Rogličevem obžalovanju, da ni mogel Kuss do etapne zmage, Nemec kot vodja strokovnega štaba rumeno-črnih ni imel nobenega pomisleka. "To je življenje. Sepp dobro ve to, in nima težav s tem, saj je Primož kapetan ekipe, ki želi zmagati na Vuelti. Mora ostati pri Primožu, kar je tudi storil. In seveda bi lahko šel s Carthyjem, toda to ni bila danes njegova naloga." Mimogrede: izjemna predstava nizozemske ekipe pomeni, da v ekipnem seštevku Jumbo Visma za Movistarjem, ki edini resno tekmuje v tej razvrstitvi, zaostaja le za 1:29!

Roglič zadovoljen po kraljevski etapi in favorit kronometra

Kronometer v vetru z miniaturnim Anglirujem
Po drami na kravji cesti v osrčju gora Asturije vseeno ostajajo razmerja predvidenih moči znana – vsi pogledujejo na torkov kronometer, kjer bi moral Primož Roglič znova obleči rdečo majico vodilnega.

"Zadovoljni smo z izidom, sledi dan premora in veselimo se kronometra v torek. Gre za pravi kronometer. Napovedan je čelni veter, zaradi česar bo ravninski del izjemno pomemben, na koncu pa pride izjemno strm klanec podobnih odstotkov kot Angliru, a le v dolžini 1,8 km," je Niermann na kratko opisal naslednji veliko bojišče v boju za končno zmago na Dirki po Španiji.

Kolikšna bo prednost po torku?
Glavno vprašanje torej ni, ali bo v torek Roglič znova v rdečem, temveč s kolikšno prednostjo? Vse s ciljem, da bi nato zadostovala za naslednje razgibane etape z morebitnimi pastmi in zadnjo pravo gorsko etapo v soboto, ki se bo končala na vzponu Covatilla.

Skupni vrstni red po 12. etapi:        
  1. R. CARAPAZ        EKV    48:29:27 
  2. P. ROGLIČ         SLO       +0:10 
  3. H. J. CARTHY       VB        0:32 
  4. D. MARTIN         IRS        0:35 
  5. E. MAS            ŠPA        1:50 
  6. W. POELS          NIZ        5:13 
  7. F. GROSSCHARTNER  AVT        5:30 
  8. A. VALVERDE       ŠPA        6:22 
  9. A. VLASOV         RUS        6:41 
 10. M. NIEVE          ŠPA        6:42