Primož Roglič je skupaj s svojimi kolegi iz Jumba Visme brez težav nadzoroval položaj v peti etapi in pričakovano ubranil rdečo majico. Foto: EPA
Primož Roglič je skupaj s svojimi kolegi iz Jumba Visme brez težav nadzoroval položaj v peti etapi in pričakovano ubranil rdečo majico. Foto: EPA

Wellens je na koncu slavil s štirimi sekundami naskoka pred Francozom Guillaumom Martinom, medtem ko je bil tretji Nizozemec Thymen Arensman (+0:12).

Profil 5. etape med Huesco in Sabananigom. Foto: lavuelta.es
Profil 5. etape med Huesco in Sabananigom. Foto: lavuelta.es

Ubežna skupina 12 kolesarjev
V razgibani etapi po Aragoniji so morali kolesarji opraviti z dvema vzponoma druge in enim tretje kategorije. V drugi polovici sobotne preizkušnje se je oblikovala ubežna skupina 12 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss. Američan je bil po štirih etapah na šestem mestu v skupnem seštevku in je prvi pomočnik slovenskemu zvezdniku na Vuelti.

Zaradi nevarnosti, ki jo je predstavljal prav Kuss, so se ubežniki začeli napadati, dokler v ospredju ni ostala le trojica Wellens, Arensman in Martin, ki se je po umiritvi razmer v glavnini, kjer je Kussa lovilo moštvo Ineos Grenadiers, lahko pomerila za etapno zmago.

Arensman napadel prehitro, Wellensu uspelo
V zadnjem kilometru je prvi napadel 20-letni Arensman, a pomembnejši je bil napad Wellensa v zadnjih nekaj sto metrih, ki so bili zelo strmi. Devetindvajsetletni član Lotta Soudala se je znebil Martina in slavil 29. zmago v karieri, tretjo na tritedenskih preizkušnjah.

Zmagoslavje Belgijca Tima Wellensa. Foto: EPA
Zmagoslavje Belgijca Tima Wellensa. Foto: EPA

Roglič dobil šprint glavnine, Dan Martin 500 metrov pred ciljem padel. Časa ne bo izgubil.
V ozadju je z dvema minutama zaostanka Roglič dobil šprint glavnine. 30-letni as iz Strahovelj nad Kisovcem je najbližjega tekmeca v skupnem seštevku Ekvadorca Richarda Carapaza ugnal za štiri sekunde, Irec Dan Martin pa je 500 metrov pred ciljem padel, izgubil skoraj dve minuti, a zaradi pravila zadnjih treh kilometrov in odločitve sodnikov tako kot drugi ne bo izgubil časa. Padec se je zgodil, potem ko je Jose Joaquin Rojas (Movistar) zadel ob zadnje kolo Rogliča, ki je bil odlično postavljen v strmem zaključku, Španec pa je za seboj odnesel še nekaj kolesarjev, med katerimi je bil tudi Dan Martin. Tako v boju za rdečo majico Roglič ohranja pet sekund prednosti pred Ircem in 13 pred Ekvadorcem.

Vuelta: Zmaga Wellensa, Roglič preživel miren dan

Roglič: Za nami še en uspešen dan. Res smo lahko zadovoljni.
"Danes je bil hiter in zahteven dan. Tukaj ni več česa dodati. Naša ekipa je opravila odlično delo, ves čas smo nadzorovali dogajanje v etapi, in to je res lepo videti. Težko je bilo priti v zaključek, v teh zadnjih 500 metrov. Toda še en dan je za nami in zares smo lahko zadovoljni," je sklenil slovenski zvezdnik, ki bo 29. oktobra praznoval 31. rojstni dan. Drugi Slovenec, Grega Bole, je odstopil.

V nedeljo vzpon v smučarsko središče Aramon Formigal
V nedeljo bo na sporedu spremenjena šesta etapa od Biescasa do smučarskega središča Aramon Formigal. Kolesarje po prepovedi obiska karavane v Francijo tako čaka nekoliko lažji dan, ki pa se bo kljub temu končal z zaključnim vzponom. Ta bo dolg 14,4 kilometra s povprečnim naklonom 4,7 odstotka. Najtežjih je zadnjih 3,4 kilometra s povprečnim naklonom nad sedmimi odstotki.

KOLESARSTVO              
                   
SVETOVNA SERIJA            
                   
DIRKA PO ŠPANIJI, 5. etapa      
                   
Huesca - Sabinanigo, 184,4 km:    
 1. T. WELLENS    BEL   4:19:25
 2. G. MARTIN     FRA    +0:04
 3. T. ARENSMAN    NIZ    0:12
 4. P. ROGLIČ     SLO    2:13
 5. F. GROSSSCHARTNER AVT     vsi
 6. A. A. DEBA    ŠPA      
 7. G. BENNETT    NZL      
 8. J. SIMON     FRA    isti
 9. R. CARAPAZ    EKV      
 10. D. GODON     FRA     čas
                   
Grega Bole je odstopil.        
Skupni vrstni red po 5. etapi:    
 1. P. ROGLIČ     SLO  20:52:31
 2. D. MARTIN     IRS    +0:05
 3. R. CARAPAZ    EKV    0:13
 4. E. MAS      ŠPA    0:32
 5. H. J. CARTHY    VB    0:38
 6. S. KUSS      ZDA    0:44
 7. F. GROSSSCHARTNER AVT    1:17
 8. J. E. CHAVES   KOL    1:29
 9. M. SOLER     ŠPA    1:55
 10. G. BENNETT    NZL    1:57