Tim Wellens je v zaključku etape pokazal največ znanja in moči. To je njegova druga etapna zmaga na letošnji Vuelti, predtem je bil najboljši na 5. etapi. Foto: EPA
Tim Wellens je v zaključku etape pokazal največ znanja in moči. To je njegova druga etapna zmaga na letošnji Vuelti, predtem je bil najboljši na 5. etapi. Foto: EPA

14. etapa je minila v znamenju ubežnikov. Zdenek Štybar (Deceuninck Quick Step), Marc Soler (Movistar), Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Michael Woods (EF Pro Cycling), Tim Wellens (Lotto Soudal), Thymen Arensman (Sunweb) in Pierre-Luc Perichon (Cofidis) so večji del trase od Luga do Ourenseja kolesarili z nekajminutno prednostjo pred glavnino, ki je v zaključku etape zaostanek počasi, a vztrajno topila.

Primož Roglič ostaja v rdeči majici, ki si jo je znova priboril nazaj po torkovem kronometru. Kisovčan je priznal, da je bila 14. etapa zelo hitra in zahtevna, z njenim razpletom je sicer zadovoljen. Foto: EPA
Primož Roglič ostaja v rdeči majici, ki si jo je znova priboril nazaj po torkovem kronometru. Kisovčan je priznal, da je bila 14. etapa zelo hitra in zahtevna, z njenim razpletom je sicer zadovoljen. Foto: EPA

Po 90 kilometrih je prednost ubežnikov znašala že pet minut in pol, nato pa je začela padati, do ravnine pred Ourensejem jo je glavnina že prepolovila. Pred zadnjim prelazom dneva – vzpon 3. kategorije (7,6 kilometra pri 3,8-odstotnem povprečnem naklonu) na Abelairo – je glavnina, v kateri je bil tudi Roglič, za ubežniki zaostajala le še dve minuti.

Na zadnjem vzponu je silovito napadel Woods, ki je tudi prvi dosegel vrh, razliko so nekako uspeli zakrpati vsi ubežniki z izjemo Perichona, ki je izpadel. Do konca etape je bilo še dobrih 20 kilometrov, glavnina je precej popustila, 10 kilometrov pozneje je zaostanek znova zrasel na tri minute in pol.

Ubežniki so se v zaključku etape borili med seboj, smetano pa je v zelo ozkem ciljnem šprintu pobral Wellens, ki je svoj šprint začel 200 metrov pred ciljem. Imel je tudi srečo, da so morali kolesarji tik pred ciljno črto opraviti še levi zavoj, sicer bi ga Woods najverjetneje ujel in tudi prehitel.

Če bi se mi ponudila priložnost, da bi lahko dodal še nekaj sekund prednosti v skupnem seštevku, bi jo takoj izkoristil. Toda ubežniki so bili premočni.

Primož Roglič

Perichon je v cilj prispel z zaostankom 3 minut in 11 sekund, 33 sekund pozneje je etapo končala še glavnina. Dan Martin je bil 8., Primož Roglič 10., Richard Carapaz 16. V skupnem seštevku pri vrhu torej ni sprememb, še vedno vodi Roglič pred Carapazom (+0:39), tretje mesto zaseda Britanec Hugh Carthy (+0:47).

Roglič z razpletom etape zadovoljen
"To je bila zelo hitra in težka etapa, a naša ekipa je znova svoje delo opravila z odliko. Tisti, ki se je odločil za pobeg, je moral biti danes zelo močen. Danes je bilo ubežnike skoraj nemogoče uloviti," je po etapi dejal Roglič in dodal, da je bil z razpletom etape zadovoljen. "Če bi se mi ponudila priložnost, da bi lahko dodal še nekaj sekund prednosti v skupnem seštevku, bi jo takoj izkoristil. Toda ubežniki so bili premočni," je še povedal.

Pet kategoriziranih vzponov na četrtkovi etapi
V četrtek je na sporedu 15. etapa od Mosa do Pueble de Sanabrie. Gre za 230 kilometrov dolgo hribovito etapo s petimi kategoriziranimi vzponi (vsi 3. kategorije), ki prinaša novo priložnost za ubežnike. Večjega pretresa pri vrhu skupnega seštevka ne gre pričakovati.

Wellens do druge etapne zmage na letošnji Vuelti
Lugo-Ourense, 204,7 km:               
  1. T. WELLENS        BEL     4:37:05
  2. M. WOODS          KAN         vsi
  3. Z. ŠTYBAR         ČEŠ        isti
  4. D. VAN BAARLE     NIZ         čas
  5. M. SOLER          ŠPA       +0:11
  6. T. ARENSMAN       NIZ        0:13
  7. P.-L. PERICHON    FRA        3:11
  8. D. MARTIN         IRS        3:44
  9. G. SERRANO        ŠPA         vsi
 10. P. ROGLIČ         SLO        isti
 ...                                  
 16. R. CARAPAZ        EKV         čas
                                      
Skupni vrstni red po 14. etapi:       
  1. P. ROGLIČ         SLO    53:57:05
  2. R. CARAPAZ        EKV       +0:39
  3. H. J. CARTHY      VB         0:47
  4. D. MARTIN         IRS        1:42
  5. E. MAS            ŠPA        3:23
  6. W. POELS          NIZ        6:15
  7. F. GROSSCHARTNER  AVT        7:14
  8. A. VALVERDE       ŠPA        8:39
  9. A. VLASOV         RUS        8:48
 10. D. DE LA CRUZ     ŠPA        9:23
Profil 14. etape. : Uradna stran dirke
Profil 14. etape. : Uradna stran dirke