25-letni Matej Mohorič, ki je bil na cestni dirki svetovni prvak tako med mladinci kot med mlajšimi člani, med člani pa dobil etapo tako na Vuelti kot na Giru, želi svoj izjemen talent potrditi še na kakšni enodnevni klasiki, vmes pa seveda pobirati etapne zmage na največjih tritedenskih dirkah. Zdaj ga čaka Dirka po Španiji. Foto: www.alesfevzer.com
25-letni Matej Mohorič, ki je bil na cestni dirki svetovni prvak tako med mladinci kot med mlajšimi člani, med člani pa dobil etapo tako na Vuelti kot na Giru, želi svoj izjemen talent potrditi še na kakšni enodnevni klasiki, vmes pa seveda pobirati etapne zmage na največjih tritedenskih dirkah. Zdaj ga čaka Dirka po Španiji. Foto: www.alesfevzer.com

Kolesarski navdušenci komajda sledijo ritmu velikih dirk. Medtem ko gre Dirka po Italiji v zadnji teden in so včeraj mojstri enodnevnih klasik odpeljali Rondo (Dirko po Flandriji), se jutri že začenja Dirka po Španiji, ki bo letos potekala v skrajšani različici, saj bo na sporedu 18 etap. Od Slovencev bodo nastopili Primož Roglič, Grega Bole in Matej Mohorič, ki nam je v intervjuju povedal, kako je zadovoljen z dirkanjem na Touru in kaj pričakuje od Vuelte.

Dosegli smo največ, kar smo lahko. Mikel je dal vse od sebe in do Pariza se je pokazalo, da so bili prvi trije za malenkost boljši od njega. Merili smo na uvrstitev med najboljše tri. Etapne zmage niso bile naš cilj.

Matej Mohorič o Touru 2020

V ponedeljek, ko bo intervju objavljen, praznujete 26. rojstni dan. Kaj je v športu vaša trenutno največja želja? Da po Giru in Vuelti dobite tudi etapo na Dirki po Franciji?Seveda se ne bi branil etapne zmage na Dirki po Franciji! Upam, da lahko nekoč zmagam na enem izmed monumentov, morda na dirki od Milana do Sanrema ali na dirki Liege–Bastogne–Liege.

Tako na dirki Milano–Sanremo (10.) kot na Liege–Bastogne–Liege (4.) ste bili letos v ospredju, ni veliko zmanjkalo celo za zmago, čeprav naj bi bili le pomočnik.
Imel sem proste roke in nisem vozil v podporo komu drugemu. Res pa je, da v ekipi nisem bil edini zaščiten kolesar. Pogosto se zgodi, da si na enodnevnih dirkah ekipe izberejo več kot enega liderja.

Letos na Touru niste dobili priložnosti, da bi delali zase. Ste to vedeli že prej, ali ste vseeno upali, da se bo kje pokazala priložnost za etapno zmago?
Seveda sem to vedel že vnaprej. Ekipa je vse stavila na Lando in njegovo skupno uvrstitev. Da je bil lahko pri vrhu, smo bili v ekipi zaslužni prav vsi, vključno z osebjem. Precej težje je meriti na visoko uvrstitev v skupnem seštevku kot loviti etapne zmage, saj je osredotočenost pomembna prav vsak dan.

Na Touru ste bili sicer v zelo dobri formi, v 13. etapi s ciljem na Puy Mary ste opravili veliko delo, tudi v nekaterih preostalih gorskih etapah ste bili dolgo ob Landi. Kako ste se počutili, kako bi ocenili svoje dirkanje?
Počutil sem se zelo dobro, verjamem, da sem dobro opravil svoje delo in izpolnil pričakovanja ekipe. Trije padci v prvih etapah so mi sicer pobrali nekaj moči in v prvem tednu mi potem ni bilo lahko. Bolj ko smo se približevali Parizu, boljše sem se počutil.

Bahrain McLaren je na koncu ostal brez etapne zmage na Touru, Landa pa je v skupnem seštevku končal na 4. mestu. Je to razočaranje za takšno ekipo, ki meri najvišje?
Ne, mislim da smo dosegli največ, kar smo lahko. Mikel je dal vse od sebe in do Pariza se je pokazalo, da so bili prvi trije za malenkost boljši od njega. Merili smo na uvrstitev med najboljše tri. Etapne zmage niso bile naš cilj. Upam, da se prihodnje leto vrnemo močnejši.

Včeraj vas ni bilo na štartu Dirke po Flandriji, čeprav ste jo imeli v načrtu od štarta sezone. Verjetno zaradi Vuelte?
Dirka po Flandriji je bila v načrtu, če bi bil koledar izpeljan kot običajno, tako pa so se spomladi stvari obrnile na glavo. Na Touru smo se skupaj z ekipo odločili, da bo na Vuelti več priložnosti za vidnejši rezultat, zato tudi potujem v Španijo. Na Vuelti bom lovil etapno zmago.

Mikel Landa je bil na Dirki po Franciji kapetan Bahraina McLarna in vse je bilo podrejeno njegovemu čim boljšemu dosežku v skupni razvrstitvi. Na koncu je bil Landa četrti. Matej Mohorič priložnosti za kakšen beg ni imel, je pa pokazal zelo dobro pripravljenost:
Mikel Landa je bil na Dirki po Franciji kapetan Bahraina McLarna in vse je bilo podrejeno njegovemu čim boljšemu dosežku v skupni razvrstitvi. Na koncu je bil Landa četrti. Matej Mohorič priložnosti za kakšen beg ni imel, je pa pokazal zelo dobro pripravljenost: "Bolj ko smo se približevali Parizu, bolje sem se počutil." Foto: Reuters

Na svetovno prvenstvo niste odšli, saj naj bi še čutili posledice padca na Touru. Je bilo v ozadju še kaj drugega? Ste rane s Toura lahko hitro zacelili?
Ne, v ozadju ni bilo ničesar drugega. Pri drugem padcu na Touru sem si poškodoval medrebrne mišice in do konca Toura je na tistem mestu bolelo, predvsem ob globokem dihanju in ob obračanju. Poleg tega sem bil tudi sicer zelo utrujen. Ko voziš v podporo kolesarju, ki meri na visoko uvrstitev v skupnem seštevku, potrošiš več energije, kot če loviš etapne zmage. Tudi lažje etape sem veliko časa preživel na vetru in nikoli se nisem mogel povsem sprostiti in varčevati z močmi.

Sledi torej Vuelta, če seveda epidemija ne bo spet ustavila kolesarstva. Se zelo bojite tega?
Odločitev, ali Dirka po Španiji bo, ni v mojih rokah in se s tem ne obremenjujem. V Španijo odhajam motiviran. Kar zadeva virus, situacija seveda ni prijetna. Nihče se ne želi okužiti in potem bolezni raznašati naprej, zato se vsi v ekipi maksimalno trudimo in se držimo preventivnih ukrepov.

Sorodna novica Bahrain pošilja Mohoriča še v Španijo

Na Vuelto vas sicer vežejo lepi spomini. Leta 2017 ste prvič v karieri dobili etapo na Grand Tourih. Vam je tudi zato Vuelta zelo pri srcu?
Vuelta mi je pri srcu, ker je na sporedu proti koncu kolesarske sezone in je zato vzdušje navadno bolj sproščeno. Letos si želim ponoviti etapno zmago.

Ker niste šli na SP, ste imeli teden več časa, da se po Touru spočijete, ste pa dirkali na Valonski puščici in na L-B-L. Bi lahko rekli, da ste imeli ravno dovolj dirk, da v pravi formi pričakujete torkov štart?
Mislim, da sem si po Dirki po Franciji odpočil. Na prvih etapah bom videl, kako dobro sem pripravljen. Po dolgi sezoni je na treningih težko oceniti, kako dobro sem pripravljen. Dober rezultat na dirki Liege–Bastogne–Liege me navdaja z optimizmom.

Z Woutom Poelsom boste prvi adut Bahraina. Imate v mislih celo dirkanje na skupno uvrstitev ali pa se boste osredotočili na posamezne etape?
Lovil bom etapne zmage, skupna uvrstitev me ne zanima.

Matej Mohorič ima v karieri že nekaj odmevnih zmag, dobil je tudi etapo na Vuelti in Giru. Foto: Osebni arhiv
Matej Mohorič ima v karieri že nekaj odmevnih zmag, dobil je tudi etapo na Vuelti in Giru. Foto: Osebni arhiv

Tudi Primož Roglič gre na Vuelto. Ga vidite kot kandidata za skupno zmago ali pa morda menite, da bo raje Dumoulinov pomočnik? Kdo so za vas prvi trije favoriti za končno zmago?
Ne vem, kakšne načrte imata Primož in njegova ekipa, to bi morali vprašati njega. Prav tako je težko predvideti, kdo je po tako dolgi sezoni še dovolj osredotočen in dovolj dobro pripravljen, da bo lahko v Španiji meril na skupno zmago.

Letošnja Vuelta prinaša tudi vzpona na Tourmalet in Angliru. Gojite kakšno strahospoštovanje do nekaterih mitskih vzponov, se kakšnega morda bojite?
Bojim se jih ne, verjetno jih bom prevozil v svojem ritmu. Bolj kot težavnost vzponov me skrbi vreme na vrhu. V tem letnem času temperature v gorah niso take kot v poletju.

Druga in peta etapa v prvem tednu se zdita obetavni, nisem pa še v podrobnosti pregledal trase.

Matej Mohorič

Vuelta je znana po eksplozivnih etapah in strmih klancih. Letos ste veliko močnejši na težkih klancih. Koliko časa oziroma koliko kilometrov vzpona lahko zdržite z najboljšimi "klančarji", kot so Pogačar, Roglič ali Lopez?
To je zelo odvisno od dolžine vzpona in hitrosti vzpenjanja. Če najboljši ne poganjajo na vso moč, bi verjetno lahko šel z njimi. Ko gre na vso moč, so navadno na vzponih močnejši od mene.

Že 2. etapa prinaša ciljni spust z zadnjega prelaza. Verjetno tam že vidite svojo priložnost ... Katero etapo ste si še podčrtali?
Druga in peta etapa v prvem tednu se zdita obetavni, nisem pa še v podrobnosti pregledal trase.

Kako vidite svojo prihodnost? McLaren odhaja, v ekipi so vam med koronokrizo znižali plače. Se morda kaj dogovarjate s kakšno drugo ekipo ali pa boste ostali pri Bahrainu?
Z ekipo Bahrain McLaren imam pogodbo še za prihodnjo sezono. Tukaj se počutim dobro.