Lov na prvo enodnevno zmago bo moral počakati vsaj do nedelje. Tadej Pogačar je med profesionalci nabral že 22 zmag, a še nobene na enodnevnih dirkah. V svoji zbirki ima šest skupnih zmag in 14 etapnih zmag ter dva naslova državnega prvaka v kronometru. Foto: ASO/Gautier Demouveaux
Lov na prvo enodnevno zmago bo moral počakati vsaj do nedelje. Tadej Pogačar je med profesionalci nabral že 22 zmag, a še nobene na enodnevnih dirkah. V svoji zbirki ima šest skupnih zmag in 14 etapnih zmag ter dva naslova državnega prvaka v kronometru. Foto: ASO/Gautier Demouveaux

Težko že zdaj povem, kaj bom dirkal junija. Dauphine ali Slovenija? Bomo še videli. Predtem imam višinske priprave v Sestrieru. A lahko povem, da bom skoraj gotovo na svojem kriteriju in državnem prvenstvu.

Pogačar o junijskih načrtih

"Dejstvo je, da je Liège-Bastogne-Liège pomembnejša dirka. A je tudi Valonska puščica pomembna dirka z zahtevnim zaključkom. Na tej dirki zmagujejo sami najboljši kolesarji," Tadej Pogačar dan pred štartom ni skrival, da si želi uspeha na slovitem zidu Mur de Huy. A v sredo dopoldne je sledila hladna prha.

Izločitev celotne ekipe UAE Emirates zaradi lažnega pozitivnega testa na covid pri Diegu Ulissiju in še enemu članu osebja. Četudi so kar trije kasnejši testi bili negativni ... Belgijske oblasti niso dopustile štarta branilcu naslova Marcu Hirschiju in zmagovalcu Toura.

V torek popoldne je gorenjski volk govoril, kako se veseli sredinega izziva na Mur de Huy, a vse to je bilo zaman, saj ni smel štartati na svoji tretji Valonski puščici. Del pogovora, ki ni več aktualen si lahko prebereta v drugem delu, zato pa je spletni novinarski konferenci govoril tudi o načrtih za junij, znova pa ni šlo brez vprašanj o Primožu Rogliču.

"Nisva samo jaz in Primož na dirki"

V Baskiji se je zdelo, kot da sta se slovenska šampiona uskladila in na vprašanja o obeh slovenskih šampionih odgovarjala podobno, a z bistvenim sporočilom – nisva samo midva na dirki.

Ali Pogačarja utrujajo nenehna vprašanja o obeh Slovencih in primerjave z Rogličem? "Res se tega že kar naveličaš, ker nisva samo jaz in Primož na dirki. Res je lepo, da sva midva velikokrat v ospredju, a je še toliko drugih na dirkah, da res ne moreš govoriti o dvobojih v kolesarstvu. Kar utrujajoča so tovrstna vprašanja, a vem, da je to del športa."

V ponedeljek na zaslužen dopust
Po Valonski puščici bo kapetan UAE Emiratesa v nedeljo branil lansko 3. mesto s spomenika Liège–Bastogne–Liège, ki ima drugačne zakonitosti, a kdor ne blesti na Mur de Huyu, ga skorajda ne more osvojiti. Kaj sledi po nedelji?

"Z Ardeni se končuje prvi del sezone. Začelo sem odlično na Dirki po Emiratih, forma je bila dobra še na drugih dirkah. Z dobrim počitkom po dirkah lahko vlečeš takšno formo čim dlje. Upam, da bo zdržala še ta teden. V Baskiji je bila forma super, a je bila zahtevna in težka dirka. Upam na dobre noge še za ti dve dirki in potem res odhajam na zaslužen počitek."

Slovenski Tour uspešno snubi ekipe Slovencev

Kolesarske dirke v Sloveniji

Nedelja, 30. maja:
VN Slovenije, Cerklje na Gorenjskem

Sreda-nedelja, 9.-13. junija:

27. Dirka po Sloveniji

Četrtek, 17. junija:
DP v vožnji na čas, Koper

Petek, 18. junija:
VN Tadeja Pogačarja, Komenda

Nedelja, 20. junija:
DP v cestni vožnji, Koper

Nedelja, 25. julija
VN Kranja, Kranj

Organizatorji Dirke po Sloveniji si vneto prizadevajo, da bi na domačo dirko med 9. in 13. junijem zvabili čim več slovenskih najboljših kolesarjev. Obe slovensko obarvani ekipi svetovne serije Bahrain Victorious (Jan Tratnik potrdil nastop) in UAE Emirates (potrjen branilec naslova Diego Ulissi) imata slovenski krog v koledarju svojih dirk, nazadnje je udeležbo na svoji strani napovedala tudi avstralska ekipa Luke Mezgca BikeExchange.

Dilema Dofineja ali Slovenija ostaja
Se bo uresničila želja in bo direktor dirke Bogdan Fink res prepričal vodstvo zalivske ekipe, da je mogoče petdnevna slovenska elitna etapna dirka manj stresna priprava na Dirko po Franciji 2021 kot osemdnevna Dirka po Dofineji?

"Težko že zdaj povem, kaj bom dirkal junija. Dauphine ali Slovenija? Bomo še videli. Predtem imam višinske priprave v Sestrieru. A lahko povem, da bom skoraj gotovo na svojem kriteriju in državnem prvenstvu," je Pogačar potrdil, da bo pred startom 108. Dirke po Franciji skoraj zagotovo dirkal po slovenskih cestah.

Tako Roglič kot Pogačar ob vseh vprašanjih, povezanih z njima, odgovarjata v en glas, da na štartni listi nista samo slovenska šampiona. Če sta na etapnih dirkah vseeno razred zase, pa sta vrh in število kandidatov za zmage na vsaki klasiki veliko številčnejša. Foto: Organizator/PhotoGomezSport
Tako Roglič kot Pogačar ob vseh vprašanjih, povezanih z njima, odgovarjata v en glas, da na štartni listi nista samo slovenska šampiona. Če sta na etapnih dirkah vseeno razred zase, pa sta vrh in število kandidatov za zmage na vsaki klasiki veliko številčnejša. Foto: Organizator/PhotoGomezSport

Sorodna novica Ciljni vzpon postavlja Rogliča v vlogo prvega favorita

"Motivacija in zagon za to dirko sta, ne gre samo za pripravo za nedeljo. Želim si doseči dober izid na Valonski puščici. Mogoče ne letos, a bom verjetno še veliko let lahko dirkal tukaj in neloč si jo želim osvojiti," je svojo kolesarsko željo razkril zmagovalec lanske Dirke po Franciji, ki pa ob vseh dosedanjih uspehih še čaka na prvo zmago na enodnevnih dirkah.

Klasike kot naročene za razbijanje ritma
A sam Tadej Pogačar je že večkrat poudaril, da noče biti samo kolesar za etapne zmage. "Res so mi všeč enodnevne dirke, od Ardenov do Italije. Uživam, drugačno dirkanje kot etapne dirke. Kot naročeno za razbitje ritma. In nekega dne upam, da lahko zmagam kakšno klasiko," je na sredni novinarski konferenci pred ardenskim dvojčkom Valonska puščica in Liège–Bastogne–Liège pojasnil slovenski kolesarski šampion.

Tri močne karte emiratov
Kakšno je izhodišče ekipe UAE Emirates za 85. klasiko Valonska puščica? Navsezadnje imajo emirati, pri katerih bo v vlogi pomočnika znova tudi Jan Polanc, zdaj v svojih vrstah lanskega zmagovalca šprinta na zid Huya Marca Hirschija.

"Imamo res močno ekipo. Davide Formolo se vrača na dirke po končanih pripravah na Giro. Imamo tri kandidate, še Marca Hirschija, ki je vsako dirko boljši. Imamo kar nekaj različnih adutov ter možnosti za sredo in za nedeljo," je Pogi potrdil, da imajo kar tri adute za zaključek. "Želim si doseči dober izid na Valonski puščici. Mogoče ne letos, a bom verjetno še veliko let lahko dirkal tukaj in nekoč si jo želim osvojiti. Imamo dovolj kart v igri, upam na dober ekipni dosežek. Zmage se nihče ne bi branil. Če dam vse od sebe in za ekipo ali obratno, bom sam zadovoljen."

Tadej Pogačar pred dirko Valonska puščica
Letošnja 192 km dolga 85. Valonska puščica se bo začela ob 11.15, najboljši pa bodo v cilju na vrhu Mur de Huya okoli 16.25. Foto: ASO
Letošnja 192 km dolga 85. Valonska puščica se bo začela ob 11.15, najboljši pa bodo v cilju na vrhu Mur de Huya okoli 16.25. Foto: ASO

Noben zaključni zid ni kot Mur de Huy
22-letnik Gorenjec bo že tretjič dirkal na Valonski puščici. Kot debitant je leta 2019 osvojil 54. mesto z zaostankom 6:01, lani je bil po zmagoslavju v Franciji ob pandemično prestavljeni jesenski izvedbi že v krogu favoritov, a čisto na koncu ni bilo več eksplozivnosti – zasedel je 9. mesto s petimi sekundami zaostanka za Hirschijem.

"Nikoli še nisem dirkal podobne dirke z zaključkom, kot je Huy. So bile dirke s strmimi zaključki, a noben ni zares podoben Mur de Huyu, kjer sem dirkal zdaj že dvakrat," je o eksplozivnem in razburljivem, a tudi predvidljivem zaključku, ki velja za najtežjega med dirkami svetovne serije, dejal Pogačar. Navsezadnje že od leta 2003 ni Valonske puščice osvojil kakšen ubežnik, temveč je vedno odločal ciljni zid.

Sklepni klanec dobro spoznaš že med dirko
Ali so debitanti, kot je tudi prvi favorit Primož Roglič, morebiti v slabšem položaju? "Že med samo dirko greš pred ciljnim vzponom dvakrat čez Mur de Huy, tako da dobro spoznaš klanec. Ni samo Roglič, veliko drugih je, ki dobro poznajo zaključek dirke. Mislim, da bo fantastična in odprta dirka."