Luka Dončić je skupinski del končal s povprečjem 26,6 točke, 7,6 skoka in 6,8 podaje. Foto: EPA
Luka Dončić je skupinski del končal s povprečjem 26,6 točke, 7,6 skoka in 6,8 podaje. Foto: EPA

"Je izjemen igralec. Vsi uživamo v njegovih predstavah. Lepo je biti del tega, in prepričan sem, da še ni rekel zadnje besede," je soigralca opisal Jaka Blažič. Po treh obračunih je bil Dončić samokritičen in je dejal, da mora odigrati bolje. Proti Litvi ni našel strelskega ritma, a je z desetimi podajami uspešno razigraval soigralce. V odločilnih trenutkih, ko je Litva povedla, pa je odgovoril tudi s koši in začel slovenski preobrat. Nato je ob zanesljivi zmagi nad Madžarsko igral le 19 minut, dosegel pa 20 točk in v svojem slogu navdušil z nekaj vragolijami. Vrhunec tekme je bil, ko je švignil mimo Benedeka Varadija in mu žogo spustil med nogama, akcijo pa zaključil s podajo za "alley-oop" Vlatku Čančarju.

Sorodna novica Murić: Preprosto smo fantje, ki z velikim ponosom in radi igrajo za Slovenijo

Sledilo je srečanje z Bosno in Hercegovino, na katerem so evropski prvaki razočarali tako rezultatsko kot z igro. Toda pomembna je bila reakcija in odziv branilcev naslova je bil šampionski. V ospredje je stopil eden najboljših košarkarjev na svetu. 23-letni virtuoz je proti Nemčiji, ki je bila do dvoboja s Slovenijo neporažena, prispeval 36 točk – ujel tudi deset odbitih žog – in povzročal obrambi gostiteljev ogromno preglavic. Preprosto rešitve za njegove prodore, v katerih je agresivno napadal obrambne košarkarje, ni bilo.

Vrtiljak Luka Dončić

Po tekmi je na vprašanje, kdo bo po njegovem mnenju na tem turnirju dal največ točk, odgovoril, da verjetno Janis Andetokumbo, potem ko je grški silak tisti dan prispeval 41 točk. A že dan pozneje je Ljubljančan popravil njegov dosežek. Proti Franciji, ko je Slovenija odigrala ponovitev olimpijskega polfinala, je bil fantastičen. Predstava, ki gre z zlatimi črkami v dolgo zgodovino evropskih prvenstev, saj se je slovenski velemojster nad olimpijskimi podprvaki znesel kar s 47 točkami.

65 let na evropskem prvenstvu ni nihče dosegel več točk, kot jih je Luka Dončić proti Franciji. Foto: EPA
65 let na evropskem prvenstvu ni nihče dosegel več točk, kot jih je Luka Dončić proti Franciji. Foto: EPA

Znova se je kar nekaj francoskih košarkarjev znašlo na Lukovem "vrtiljaku", prek njihovih rok je zadel šest trojk in popeljal Slovenijo na prvo mesto kölnske skupine. Lani je pod petimi krogi argentinski koš napolnil z 48 točkami, kar je bil drugi najboljši olimpijski dosežek vseh časov. Zdaj ima tudi drugega na evropskih prvenstvih, saj je na eni tekmi več točk dal le Belgijec Eddy Terrace, 63 proti Albaniji leta 1957. Dončiću je to uspelo proti olimpijskim podprvakom.

Edo Murić: Poezija

Dvorano je na noge spravil v drugi četrtini, ko je sireno prehitel z izjemno trojko, ko je iz teka vrgel z eno roko, ob njem pa je stal eden najboljših obrambnih igralcev na svetu, Rudy Gobert. "Luka je imel izjemen večer. Gre za izvrstnega igralca. Neverjetno, kako igra. Mislim, da je bilo le nekaj igralcev v zgodovini košarke sposobnih tako. Želeli smo ga omejiti, da ne dosega tako velikega števila točk in da ne dela drugih okoli sebe boljše. Zadel je nekaj res težkih metov. Kapo dol, ko mu to uspe," je dejal prvi zvezdnik francoske reprezentance, ki je le eden številnih košarkarjev, ki so z izbranimi besedami govorili o Dončiću in mu priznali izjemnost.

"Luka je razred zase. Včasih, ko ga gledam, bi najraje kar nehal igrati. Vse je videti tako lahko, ko pa sam poskusiš, pa vidiš, da "greš v meglo". Ne vem, od kod mu ta inspiracija in iznajdljivost. Tega se ne da naučiti. Poezija. Vsako tekmo igra, kot da je finale. Ko se začne smejati, nasprotnik ve, da je v težavah. Cenimo, da ga imamo, in skušamo mu pomagati. Vemo, da bo dal svoje, ne glede na to, kdo je nasprotnik," je bil slikovit Edo Murić.

Nemci navdušeni nad Dončićem

Naslednja preizkušnja Dončića in druščino čaka v soboto, ko se bodo v osmini finala pomerili z Belgijo. Foto: Reuters
Naslednja preizkušnja Dončića in druščino čaka v soboto, ko se bodo v osmini finala pomerili z Belgijo. Foto: Reuters

"MVP, MVP," je odmevalo v dvorani Lanxess Arena, ko je stopil na črto prostih metov. Pa ne le iz grl slovenskih navijačev. Pridružili so se tudi gledalci iz drugih držav. Nemci so dokazali, da so veliki košarkarski navdušenci. Namreč v Porenju je padel rekord po obiskanosti posamezne skupine EuroBasketa. Kar nekajkrat je bila dvorana razprodana, polna je bila tudi, ko ni igrala Nemčija, v prvi vrsti pa so si ljubitelji kraljice iger na delu želeli videti prvo ime slovenske reprezentance. V sedmih dneh zanimivih obračunov v Kölnu smo na tribunah videli najrazličnejše drese klubov Lige NBA, poleg Dirka Nowitzkega je bilo največ številk 77 s priimkom Dončić. In to celo Nemcev na tekmi Nemčija – Slovenija. Tako velik je Luka.

Poleg imenitnih predstav v napadu je v Kölnu veliko dela opravil tudi v obrambi. Tako ali tako je vedno prisoten v skoku, dobro je pomagal tudi pri obrambi nasprotnikovih visokih igralcev, hkrati pa se je izkazal z nekaj blokadami in ukradenimi žogami. Že pred prvenstvom je selektor Aleksander Sekulić dejal: "Če sem malce zloben, je glede na priprave dal v obrambi v višjo prestavo. Zaveda se pomembnosti tekem. Luka je sposoben marsičesa, ne samo v napadu, tudi v obrambi je to pokazal." Zdaj prihajajo glavne tekme turnirja in na največjem odru ter najpomembnejših trenutkih po navadi zasije v vsej svoji veličini. Izjemen je bil že v Kölnu, kaj torej pripravlja še za Berlin …

G. Dragić: Po hladnem tušu smo se zbrali kot ekipa