Luka Dončić je bil ogorčen nad sojenjem. Foto: EPA
Luka Dončić je bil ogorčen nad sojenjem. Foto: EPA

Hrvaški strokovnjak na klopi Poljakov Igor Miličić po uvrstitvi v polfinale evropskega prvenstva ni skoparil s pohvalami na račun svojih varovancev. "Presrečni smo. Moji igralci imajo jajca kot lubenice, srce, veliko kot luna. Mateusz Ponitka je najboljši poljski košarkar vseh časov, je neverjeten vodja," je dejal Miličić.

Ponitka tretji s trojnim dvojčkom na EP-jih

29-letni Ponitka, ki je lani igral za Zenit, je vlekel svojo ekipo, ko je bilo najtežje. Ne nazadnje je zadel tudi ključno trojko dobro minuto pred koncem za 87:80, ki je dokončno prelomila dvoboj. Tekmo je končal s 26 točkami, 16 skoki, 10 podajami in statističnim indeksom 41.

Ponitka je po Toniju Kukoču leta 1995 (15 točk, 12 skokov, 11 podaj) in Romunu Andreiu Mandacheju (14 točk, 11 podaj, 10 skokov) šele tretji košarkar v zgodovini evropskih prvenstev, ki mu je uspel trojni dvojček. Poleg njega so bili točkovno dvomestni še trije njegovi soigralci – Michal Sokolowski (16), AJ Slaughter (16), Jaroslaw Zyskowski (14) in Aleksander Balcerowski (11).

Dončić med tekmo dobil protibolečinsko injekcijo

Poljaki so izmed vseh ekip na evropskem prvenstvu opravili najboljše obrambno delo pri Luki Dončiću. S podvajanjem mu niso dovolili dihati in ga s trdo igro čedalje bolj spravljali ob živce. Svoje so dodali še sodniki, ki so spregledali nekaj očitnih osebnih napak, in poškodba, zaradi katere je med tekmo dobil protibolečinsko injekcijo. Zgovoren je podatek, da je Dončić na celotnem srečanju izvajal le štiri proste mete. 14 točk, 11 skokov in 7 podaj še niti ni tako slaba statistika, a če ji dodamo met iz igre 5/15 (trojke 3/8) in šest izgubljenih žog, je razumljivo, zakaj se je slovenski as posipal s pepelom.

Prepelič in Tobey prednjačila z negativnim predznakom

"Vem, da nisem igral na svoji ravni. Moral bi veliko bolje. Pustil sem ekipo na cedilu in celotno državo," je na novinarski konferenci povedal Dončić, ki je bil eden izmed petih slovenskih košarkarjev z negativnim točkovnim predznakom, ko je bil na parketu. V tej prvini sta sicer prednjačila Klemen Prepelič (-17) in Mike Tobey (-9), ki sta bila le bledi senci košarkarjev izpred enega leta na olimpijskih igrah v Tokiu.

Grenko slovo Gorana Dragića

Goran Dragić si je zagotovo predstavljal drugačno slovo od reprezentance. MVP prejšnjega evropskega prvenstva je imel v Nemčiji drugačno vlogo. Najprej je tekme začenjal s klopi, po porazu z Bosanci pa ga je selektor Aleksander Sekulić začel uvrščati v začetno peterko. Gogi ni bil tako poleten kot pred petimi leti, sinoči je dosegel 17 točk (met 6/11) ob štirih podajah in petih izgubljenih žogah. Ko je Dončić zaradi petih osebnih napak moral zapustiti igro, mu ni uspelo dvigniti ekipe.

Poljaki imeli vodjo na klopi in parketu, Slovenci ne

V slovenski vrsti sta izstopala prvi strelec Vlatko Čančar (24 točk; indeks 24) in Jaka Blažič (13 točk, indeks 16), ki je še posebej izstopal v obrambi in bil eden izmed ključnih mož v slovenski vrnitvi v tretji četrtini. Igro je v zadnji četrtini zaradi krča zapustil pri prednosti Slovenije za tri točke in se vrnil štiri minute pred koncem, ko so Poljaki vodili za štiri.

To razkriva statistika, ki pa ne pove bistva. Poljaki so bili na tekmo bolje pripravljeni in so se držali načrta, kljub temu da so zapravili prednost 23 točk, kolikor so največ vodili v drugi četrtini. Imeli so vodjo tako na klopi kot na parketu. Tega Slovenija v sredo ni imela.

Po Jokiću in Andetokumbu domov še Dončić

Žalost ob porazu slovenskih košarkarjev so medtem na družbenih omrežjih delili številni slovenski navijači. Med sporočili so bile tudi številne spodbudne besede reprezentanci ob porazu in izrazi podpore Dončiću ob njegovih besedah glede prevzemanja odgovornosti za slabo predstavo. Tako so mnogi uporabniki izpostavili, da zadnja leta uživajo v košarki ravno zaradi njegovih predstav.

Na poraz se je odzval tudi nekdanji slovenski reprezentanti Boštjan Nachbar, ki je na Twitterju zapisal, da je šlo za "težek večer za slovensko košarko". "Čestitke Poljski za zasluženo zmago. Ni mi jasno, kako Ponitka ni član kakšne izmed boljših ekip v evroligi," je še pristavil o najkoristnejšem igralcu tekme.

Številni tuji opazovalci pa so izpostavili neuspeh velikih zvezdnikov na letošnjem eurobasketu. "Janis Andetokumbo in Luka Dončić sta izpadla v četrtfinalu. Nikola Jokić v osmini finala. Eurobasket 2022 je norišnica," je v objavi na Twitterju zapisal Haris Stavru iz grškega športnega medija Sport24.

Dončić: Ta poraz res boli, igral bi lahko veliko bolje, naredil sem preveč napak