Luka Dončić je zadovoljen, da ima Slovenija zdaj nekaj dni premora, saj bo četrtfinale igrala šele v sredo. Foto: Reuters
Luka Dončić je zadovoljen, da ima Slovenija zdaj nekaj dni premora, saj bo četrtfinale igrala šele v sredo. Foto: Reuters
Sorodna novica "Na koncu umetniški vtis ne šteje, pomembna je le zmaga"

V torek jih je na predzadnjem dejanju skupinskega dela v Kölnu Nemcem dal 36. Tedaj se je Slovenija šampionsko pobrala po porazu z Bosno in Hercegovini dva dni predtem. Po srečanju z gostitelji je na novinarski konferenci tedaj dejal, da je počasi zadovoljen s formo, a očitno ne more pa zadeti ničesar z razdalje, ko je na uvodnih štirih dvobojih EuroBasketa dal le šest trojk v 30 poskusih. Dan zatem je sledila Lukova košarkarska rapsodija proti Franciji, ko je sijajno predstavo kronal s 47 točkami, ob tem pa izza črte metal 6/11.

S prvega mesta se je tako Slovenija na krilih virtuoza Dallasa podala v izločilne boje Berlina, kjer jih je v osmini finala pričakala Belgija. Dan pred tekmo je ob koncu treninga, ko že lahko prisostvujejo novinarji, izza črte zadeval v izjemnih serijah. Ko se je začela tekma z belgijskimi levi, se je zdelo, da je ritem z omenjenega treninga prenesel tudi na parket Mercedes-Benz Arene, kjer bo čez teden dni okronan evropski prvak. Dončić je zadel prve tri poskuse za tri, vse prek roke visokega Ismaela Bakoja.

"Belgija je dobra ekipa, ki je igrala lepo košarko"

V nadaljevanju ni bil več tako razpoložen pri metu z razdalje, saj je bil od njegovih naslednjih sedmih poskusov natančen le še en. "Gre na bolje. Kot pravim, prve tri tekme mi met ni stekel. Zadnje tri so bile zelo pomembne. Proti Nemčiji in Franciji smo potrjevali prvo mesto, zdaj pa je vložek še večji. Izgubiš in greš domov ali pa ostaneš na prvenstvu. Strelska forma je vse boljša," je povedal po zmagi nad Belgijo.

Dvakrat so Slovenci v prvem polčasu povedli z dvomestno razliko, a so se levi obakrat hitro vrnili v igro in se jim popolnoma približali. Na začetku zadnje četrtine so celo po Dončićevi izgubljeni žogi za kratek čas povedli, na kar je Luka nemudoma odgovoril s petimi zaporednimi točkami in začel delni izid 19:1, ki je evropske prvake popeljal do mirne končnice in poti med osem: "Belgija je igrala lepo košarko. Vedeli smo, da bo težko. Niso popuščali, bili so čvrsti in agresivni ter se borili do konca. Dobro smo zaključili tekmo, čestitke pa Belgijcem za delo, ki so ga opravili."

"Tekma ni bila lahka. Mogoče so nekateri pričakovali, da bo, a ni tako. Belgija je zelo dobra ekipa, ki je pokazala visoko raven košarke. Na koncu smo dali v višjo prestavo in slavili, a še zdaleč ni bilo lahko," je dodal Dončić, ki je proti Nemčiji in Franciji ogromno prodiral pod obroč, kjer je do izraza prišla njegova fizična moč in iznajdljivost. Belgijci so ga pri tem dokaj uspešno omejili. Pri vseh prodorih je v Nemčiji že ves čas deležen številnih udarcev, ki jih sodniško oko večkrat tudi spregleda: "Turnir je naporen in veliko udarcev dobimo, a treba je iti čez to. Ne dobim jih samo jaz. Zdaj imamo tri proste dneve, tako, da se zdi, kot bi zadel na loteriji."

Drugi strelec prvenstva za Janisom

Lukovo povprečje zdaj znaša 28 točk, 7,2 skoka in 6,5 podaje. Foto: Reuters
Lukovo povprečje zdaj znaša 28 točk, 7,2 skoka in 6,5 podaje. Foto: Reuters

Slovenski superzvezdnik je zdaj s povprečjem 28 točk že drugi strelec prvenstva. Pred njim je le Janis Andetokumbo. 23-letni ljubljanski košarkarski čarodej tako kot vso svojo kariero tudi na tem turnirju postavlja mejnike in piše zgodovino. S 47 točkami je poskrbel za drugi najboljši strelski dosežek v zgodovini EuroBasketa, zdaj pa je šele tretji košarkar, ki je na treh tekmah zaporedoma dal vsaj 35 točk. V zadnjih 30 letih to ni uspelo nikomur, predtem pa le legendarnemu Grku Nikosu Galisu in Izraelcu Doronu Jamčiju. Je pa sploh prvi, ki je na treh tekmah v nizu ob 35 točkah v statistiko vpisal vsaj še po pet skokov in podaj.

Tako kot je bil prva zvezda v Kölnu, je tudi v Berlinu deležen velike pozornosti. Na novinarski konferenci so tuji predstavniki sedme sile tako nanj naslovili kar nekaj vprašanj, ki niso imela veze z dvobojem z Belgijo. Prvo vprašanje se je dotaknilo kritik glede njegove fizične priprave, na kar je odgovoril le, da se na to sploh ne ozira: "Če bi me zanimalo mnenje teh ljudi, kaj si mislijo o meni, ne bi bil tu." Na očitek, da energija slovenske reprezentance tokrat ni bila prava, kar je bilo omenjeno v vprašanju selektorju Aleksandru Sekuliću, pa je Luka vskočil: "S tem se ne strinjam." Nato je nadaljeval: "Kot sem večkrat omenil, tekma ni bila lahka. Igrali smo proti dobri ekipi, vsi pa smo se spodbujali, kar se je pokazalo na koncu. Ves čas smo držali skupaj, in ko je bilo najbolj potrebno, smo tudi stopili skupaj in odigrali, kot je treba."