S tremi zmagami je Slovenija opravila skupinski del, zdaj pa jo čakata dva zelo težka nasprotnika. Foto: Reuters
S tremi zmagami je Slovenija opravila skupinski del, zdaj pa jo čakata dva zelo težka nasprotnika. Foto: Reuters

Na koncu so slavili zmago z 92:77 in tudi na četrtem svetovnem prvenstvu ugnali eno izmed reprezentanc iz Afrike, proti katerim so do zdaj dobili vseh sedem tekem. Zelenortski oreh so strli šele v drugem polčasu. Trdoživi modri morski psi, ki z uvrstitvijo na prvenstvo v Aziji pišejo zgodovino, saj so država z najmanjšim številom prebivalcev na svetovnih prvenstvih do zdaj. Za nameček so še ugnali Venezuelo.

Sorodna novica Slovenci v drugem polčasu strli Zelenortčane

"Moj cilj je bil, da bi igralce pripravil, da bi v tekmo stopili s pravo miselnostjo. Ni mi povsem uspel ta del. Fokus ni bil na ustrezni ravni svetovnega prvenstva, ampak smo v drugem polčasu to spremenili in zaigrali precej boljše," je povedal selektor Aleksander Sekulić. Njegova vrsta je s tremi zanesljivimi zmagami končala skupinski del, zdaj pa jo čaka zelo zahtevna naloga v boju za pot v Manilo. Zaradi poškodbe hrbta, ki jo je staknil proti Gruziji, je manjkal Jaka Blažič.

Dončić navdušil tekmeca

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Slovenija je dobila skok, zbrala kar 24 podaj, tudi izgubila devet žog manj od tekmeca, ki je po desetih slovenskih dal le šest točk, ji pa ni stekel met. Na vseh treh tekmah so slovenski košarkarji zadeli po 11 trojk, tokrat z 31-odstotno uspešnostjo. Po tri sta dala Klemen Prepelič in Aleksej Nikolić, le eno pa je iz osmih poskusov zadel Luka Dončić, ki je bil z 19 točkami prvi slovenski strelec, bil pa je celo blizu trojnega dvojčka, saj je zbral sedem skokov in devet podaj. Ob tem je ukradel še štiri žoge. Toda ni imel dobrega strelskega dne, saj je bil natančen šele v svojem devetem poskusu iz igre tik pred koncem polčasa.

Zatem je mojstrsko podal Žigi Samarju za njegovi prvi točki na svetovnem prvenstvu, predtem je navdušil z dvema podaja Miku Tobeyju za 'alley oop', strelskega ritma pa ni in ni našel. Edy Tavares je po srečanju z izbranimi besedami govoril o nekdanjem soigralcu, ga označil za najboljšega košarkarja na svetu in ob tem dodal, da so lahko veseli, da so ga omejili pri 19 točkah, kar pomeni, kot bi jih kdo drug dal pet. Tudi selektor Emanuel Trovoada se je slovenskemu kapetanu javno zahvalil za podarjeno majico in pristavil, da je s svojimi potezami pokazal, kako velik igralec je.

"Pričakovano je bila težka tekma. Tekmeci so bili zelo motivirani. Želeli so dokazati, da si zaslužijo mesto na tem prvenstvu. Dejstvo je, da si ga. Čestitke za vse prikazano, da pišejo zgodovino. Želeli so pokazati, da lahko igrajo na najvišji ravni. Kontrolirali smo večino tekme, jih v tretji četrtini le stri in potem mirno rešili obračun," je povedal Nikolić, ki je bil z 11 točkami tretji slovenski strelec. Več jih je poleg Dončića dal še Klemen Prepelič (18).

Zdaj sta na vrsti Avstralija in Nemčija

Naslednja tekma z Avstralci

Slovenci prvenstvo nadaljujejo v skupini K, kjer se bodo v petek pomerili z Avstralci, v nedeljo pa še z Nemci.

Skupina K

1. krog.
Petek ob 10.30:

NEMČIJA - GRUZIJA
Ob 14.10:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA

2. krog
Nedelja ob 9.30:

AVSTRALIJA - GRUZIJA
Ob 13.10:
NEMČIJA - SLOVENIJA

Zelo dobro so Zelenortski začeli drugi polčas, ko so s serijo 7:0 izničili slovensko vodstvo in celo izenačili. Odgovor je našel Dončić, Slovenija je prevzela pobudo in vendarle ji je uspelo pobegniti na konkretnejšo razliko. Prvič je z dvomestno prednostjo povedla v 27. minuti. Tedaj je sedem zaporednih slovenskih točk dal Gregor Hrovat: "Zelenortski otoki niso slaba ekipa in pričakovali smo težko tekmo. Nismo vstopili s pravo energijo in značajem. Med polčasom smo stopili skupaj in popravili nekatere stvari. Smo pokazali, da smo dobra ekipa in kako znamo igrati. Zadovoljni smo, da napredujemo s tremi zmagami, zdaj pa nas čakata dve ekipi, ki spadati med favorite celotnega prvenstva."

Po dnevu premora Slovenijo čaka boj za četrtfinale. Tekmeca sta izredno močna, najprej Avstralija v petek in v nedeljo Nemčija. Obe izbrani vrsti imata zelo kakovostni zasedbi in sta tudi veliko pokazali na Okinavi. "Dobro smo odprli tekmo, potem pa so nasprotniki začeli zadevati. Obramba ni bila taka kot proti Gruziji. Nismo jih podcenjevali. Potrebovali smo neki trenutek, nekakšen "brejk", da pobegnemo na deset točk. V tretji četrtini nam je uspelo. Predtem smo naredili kar nekaj neumnosti. Pomembna je zmaga, zdaj pa nas čakata dve zelo težki tekmi. Nemce zelo dobro poznamo. Se mi zdi, da so še za odtenek boljši kot lani na prvenstvu. Z Avstralijo smo igrali na olimpijskih igrah. Prav tako se mi zdi boljša, kot je bila takrat. Ima dober miks mladih in izkušenih igralcev. Upam, da bomo že proti Avstraliji odigrali čim boljšo tekmo oziroma kar najboljšo, kot lahko," je dodal Zoran Dragić.

Košarkarji izpolnili prvi del načrta na Okinavi, v petek pa gre zares

SKUPINA I, Manila

Prvi krog, petek ob 10.00:
SRBIJA - ITALIJA
Ob 14.00:
DOMINIKANSKA REPUBLIKA - PORTORIKO

Drugi krog, nedelja ob 10.00:
ITALIJA - PORTORIKO
Ob 14.00:
DOMINIKANSKA REPUBLIKA - SRBIJA

Vrstni red: Srbija in Dominikanska republika po 6, Italija in Portoriko po 5 točk.


SKUPINA J, Manila

Prvi krog, petek ob 10.40:
ZDA - ČRNA GORA
Ob 14.40:
LITVA - GRČIJA

Drugi krog, nedelja ob 10.40:
GRČIJA - ČRNA GORA
Ob 14.40:
ZDA - LITVA

Vrstni red: ZDA in Litva po 6, Črna gora in Grčija po 5.


SKUPINA L, Okinava
Prvi krog, petek ob 11.45:
ŠPANIJA - LATVIJA
Ob 15.30:
KANADA - BRAZILIJA

Drugi krog, nedelja ob 11.45:
BRAZILIJA - LATVIJA
Ob 15.30:
ŠPANIJA - KANADA

Vrstni red: Španija 6, Brazilija 5, Slonokoščena obala 4, Iran 3.

V četrtfinale iz vsake skupine napredujeta prvi dve reprezentanci.