Luka Dončić na uradnem fotografiranju pred prvenstvom. Foto: Fiba.com
Luka Dončić na uradnem fotografiranju pred prvenstvom. Foto: Fiba.com
Sirene v Okinavi prestrašile Dončića

Razumljivo je bil tako obisk uvodne novinarske konference, na kateri praviloma na velikih tekmovanjih nastopita selektor in kapetan izbrane vrste, zelo velik, Luka pa glavni naslovnik številnih vprašanj. "Vesel sem, da sem tu. Samo danes nisem veliko spal. Malce nas je prestrašil alarm," je v uvodu povedal najboljši slovenski košarkar. Ponoči so namreč na Okinavi zatulile sirene in skupaj z alarmi na telefonih z obvestili o dogajanju zbudile ljudi. Razlog je bil (ponovna) neuspešna izstrelitev izvidniškega satelita Severne Koreje, alarm pa je bil, potem ko je raketa s satelitom končala v Vzhodnokitajskem morju, po 20 minutah preklican. "Bilo je noro. Videl sem, da prihaja raketa na Okinavo," je povedal Dončić.

Sorodna novica Dončić s Slovenijo in Slovenija z Dončićem: kombinacija, ki (do)sanja vrhunske izide

"So zelo spoštljiv narod. Vse je po pravilih, ki se jih vsi držijo. Bi se jim pa zahvalil, da so nas lepo sprejeli. Veliko podpore so nam izkazali tudi na tekmi, ki smo jo odigrali proti Japoncem. Morali bi biti kot evropski prvaki uvrščeni že na prejšnje prvenstvo, a žal nismo. Tu so zbrane najboljše reprezentance na svetu, in lepo je, da smo tu," je glede gostiteljev dodal Dončić, ki je na vsakem koraku deležen velike pozornosti. Lahko bi rekli, da je Japonsko zajela "Lukomanija". Ob odpovedih nekaterih zvenečih imen je zdaj slovenski kapetan brez konkurence prvi zvezdnik prvenstva, domači košarkarski navdušenci pa so v njegovih dresih prišli celo na tekmo Slovenije z Japonsko, ki je bila zadnja pripravljalna pred turnirjem.

Slovenci dobro izkoristili čas na Japonskem

Zadnji del priprav je vrsta Aleksandra Sekulića opravila v deželi vzhajajočega sonca, saj se je z namenom dobre prilagoditve na okolje in časovno razliko v Tokio odpravila že pred dobrim tednom dni. Na japonsko prestolnico ima Slovenija dobre spomine, saj je tu doživela svoj krst na največjem športnem dogodku. Luka je najprej blestel na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, ki je bil odigran v Kaunasu, nato pa v izjemnem ritmu nadaljeval tudi pod petimi krogi v Saitami. Na prvi tekmi je bil tedaj z 48 točkami, ki jih je nasul aktualnim svetovnim podprvakom Argentincem, popolnoma blizu olimpijskega rekorda.

"V tem času smo dobro trenirali. Imeli smo več časa za trening in pripravo, hkrati tudi za počitek. Dobro smo ga izkoristili. Mislim, da so bile te priprave zelo pomembne," je dejal Dončić, ki je na pripravljalnih tekmah pokazal dobro pripravljenost. Preden se je pridružil reprezentanci, se je na individualnih treningih posvečal fizični kondiciji, hitro pa je ujel tudi tekmovalni ritem. Sicer je izpustil obračun z ZDA, ki je bil odigran v Malagi, saj je imel nekaj težav z mišico, ki se vlečejo že nekaj časa: "Počasi gre na bolje, še nekaj časa pa ne bo povsem dobro."

Zaradi Dončića na Okinavi tudi poročevalci iz ZDA

Letos je prvič kapetan moštva, potem ko je na zadnjem evropskem prvenstvu ta vloga pripadla Goranu Dragiću, ki je medtem (zdaj pa res) končal reprezentančno pot, na olimpijskih igrah pa Edu Muriću, ki letos manjka zaradi poškodbe: "Mislim, da je vloga, ki jo imam v klubu, podobna kot ta v reprezentanci. Eno je sicer igrati za reprezentanco, drugo pa za klub. Imam pa tudi besedo v Dallasu, kot jo imam tu. Ni veliko razlike." 24-letni ljubljanski košarkarski virtuoz je glavni kreator igre tako reprezentance kot Mavsov. V obeh moštvih je prvi strelec in nasploh gonilna ofenzivna sila.

Povsod je žoga večino časa v njegovih rokah, je pa na pripravljalnih tekmah Sekulić na trenutke malce eksperimentiral in je igro organiziral bodisi Aleksej Nikolić bodisi Žiga Samar, Luka pa je zaigral bližje košu. "Preizkus nečesa novega. Tako imam malce več možnosti za počitek. Je nekaj novega, a nekaj, kar bo koristilo," je povedal Dončić. V prvi vrsti seveda zaradi njega, sta pa na Okinavi še dva košarkarja Dallasa, Avstralca Josh Green in novopečeni član Mavsov Dante Exum, so na prizorišču tudi predstavniki medijev iz Teksasa. Tako je bilo že lani na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Dončić spočit pričakuje tekmo proti Venezueli v soboto
Reportaža Karmen Švegl: Zaostrene varnostne razmere na Okinavi