Michael Carrera je igral pod taktirko Jake Lakoviča, nekdanjega kapetana in pomočnika selektorja slovenske reprezentance, ki zdaj odlično deluje pri Gran Canarii. Foto: EPA
Michael Carrera je igral pod taktirko Jake Lakoviča, nekdanjega kapetana in pomočnika selektorja slovenske reprezentance, ki zdaj odlično deluje pri Gran Canarii. Foto: EPA

V soboto ob 13.30 bodo slovenski košarkarji začeli svoje četrto svetovno prvenstvo. Drugič tovrstni turnir igrajo na Japonskem, tokrat povsem na jugu države na Okinavi, kjer jih za uvod v skupini E, kjer sta še izbrani vrsti Gruzije in Zelenortskih otokov, čaka Venezuela. "Verjetno je kar najbolj izkušena ekipa na prvenstvu. Kot sem jih gledal, mogoče tudi najbolj borbena. Zanje res ni izgubljene žoge. Označil sem jih za neke gladiatorje. Dejstvo je, da je to največja moč Venezuele, mi pa smo tu, da od prve tekme dalje zmagujemo," je o prvem tekmecu povedal eden izmed treh pomočnikov Aleksandra Sekulića.

Sorodna novica Kako ustaviti Luko Dončića? Prva rešitev je molitev.

Skupaj z Dejanom Mihevcem sta strokovni štab okrepila po lanskem evropskem prvenstvu. Sekuliću sta asistirala že pred tremi leti na dveh kvalifikacijskih tekmah za evropsko prvenstvo, ko sta vskočila po težavah s covidom-19 Jerneja Valentinčiča in Dragiše Drobnjaka, po lanskem turnirju v Nemčiji pa sta prav njiju tudi zamenjala. Njuna predhodnika sta bila v Sekulićevem štabu na olimpijskih igrah, ki jih je Slovenija odigrala prav tako na Japonskem. Sanje je pod petimi krogi izpolnila v Tokiu, kamor se je uvrstila tudi po zaslugi zmage nad Venezuelo.

Slovenija dobila vse tri medsebojne tekme

Namreč južnoameriška reprezentanca je bila tekmec v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre, Slovenija pa je v Kaunasu slavila z 98:70. To je bila zadnja izmed treh zmag na prav toliko medsebojnih obračunih. "Ekipa Venezuele je zelo podobna kot takrat. Kar nekaj igralcev je istih. Glede na rezultat je videti kot gladka zmaga, pa v bistvu ni bilo tako lahko. Marsikaj bi se lahko na tisti tekmo drugače zasukalo. Tudi iz tega obračuna smo vzeli nekaj stvari, ki jih bomo uporabili za začetek prvenstva," je napovedal 51-letni Ljubljančan, ki velja za zelo analitičnega strokovnjaka.

Slovenija bo odigrala 23. tekmo na svetovnih prvenstvih, naskakovala pa bo 13. zmago. Venezuela ima na štirih svetovnih prvenstvih eno preizkušnjo več za sabo, zbrala pa je osem zmag. V kvalifikacijah za nastop na letošnjem je v svoji skupini zasedla tretje mesto za Kanado in Dominikansko republiko. Imela je enak izkupiček kot Argentina, toda napredovala zaradi boljšega rezultata medsebojnih srečanj. Glavna vrlina je bila borbenost in posledično agresivna obramba, s katero je nasprotnika prisilila v izgubljene žoge. V kvalifikacijah jih je v povprečju ukradla 11 na tekmo in tako lahko dosegala veliko lahkih košev iz protinapadov.

Kakovost večja, kot kažejo rezultati pripravljalnih tekem

Venezuela je konstantno prisotna na velikih tekmovanjih, na celinskih prvenstvih dosega tudi odmevne rezultate, nima pa izstopajočih posameznikov, ki bi bili dobro znani širši evropski košarkarski javnosti. V ekipi, ki jo sestavljajo zelo izkušeni igralci, je sedem košarkarjev iz domačega prvenstva, dva sta minulo sezono odigrala v Braziliji, eden v Argentini, dva pa v Španiji, od tega je bil eden v drugi ligi. Najbolj odmevno ime je krilni center Michael Carrera, ki bo v novi sezoni nosil dres Estudiantesa, sicer pa je zamenjal že kar nekaj evropskih klubov.

Sorodna novica Dončić s Slovenijo in Slovenija z Dončićem: kombinacija, ki (do)sanja vrhunske izide

"Evropskim ljubiteljem košarke je najbolj poznan Carrera, ki je igral pri Jaki Lakoviču v Gran Canarii. Ostali igrajo po ligah v Južni Ameriki. To so izredno izkušeni igralci, ki imajo za sabo že kar nekaj svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, kar je na takih tekmovanjih lahko odločilnega pomena. Vsekakor nas čaka težka naloga," je pronicljivo razlagal sin velikana slovenske in jugoslovanske košarke Boruta Bassina ter še dodal: "Moramo jih vzeti kot kakovostnega nasprotnika. Vse ekipe na tem prvenstvu so. Venezuela je dobra strelska ekipa. Rezultati na pripravljalnih tekmah mogoče koga zavedejo, toda igrali so s samimi velesilami, zato so mogoče imeli neko serijo porazov (vseh devet tekem so izgubili, op. a.). Vsekakor je njihova kakovost večja, kot kažejo te rezultati."

Venezuelci bodo najprej molili, potem pa bodo skušali zaustaviti Dončića