Luka Dončić je v vse boljši formi. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je v vse boljši formi. Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarji so na četrti pripravljalni tekmi vpisali drugo zmago. Po zaporednih porazih z Grčijo so zdaj v Stožicah na kolena spravili Črno goro (104:100), ki bo drugič zapored zaigrala na svetovnem prvenstvu, nanj se pripravlja v popolni zasedbi, v ekipi pa ima kar nekaj zelo kakovostnih posameznikov, predvsem je močna visoka in čvrsta centrska linija. Zdaj Slovenijo čakajo še trije obračuni. Najprej konec tedna na prestižnem turnirju v Malagi evropski in svetovni prvaki Španci ter olimpijski zmagovalci Američani, zatem pa se že seli na Japonsko, kjer se bo z domačimi košarkarji pomerila v Tokiu.

12 minut pred koncem že trojni dvojček Dončića

Sorodna novica Trojni dvojček Dončića in zmaga nad Črno goro za slovo od domačih navijačev

Dončić je glavni magnet, da so Stožice tudi na pripravljalnih tekmah polne. Proti Črni gori se je zbralo 11.500 gledalcev, ki so lahko na delu videli košarkarskega velemojstra iz Ljubljane v polnem sijaju. Novi kapetan je z nasmeškom na obrazu pred tekmo nekaj besed izmenjal z Goranom Dragićem, ki je nekdanje soborce s parketa tokrat bodril tik ob njem, nato med igro še z nekaterimi črnogorskimi košarkarji, predvsem z njihovim najbolj zvenečim imenom, Nikolo Vučevićem, ki je bil nekajkrat ob prevzemanju nemočen, ko ga je Luka s preigravanjem vrgel iz igre, šel v prodor in ob tem izsiljeval osebne napake, navduševal pa tudi z zanj značilno trojko po koraku nazaj.

Na tak način je sklenil uvodni dve četrtini – tik pred polčasom prav prek Vučevića –, prek roke košarkarja Chicaga pa je še dvakrat zadel izza črte v zaključku srečanja, dobri dve minuti in potem še dobrih 30 sekund pred koncem, ko je dokončno odločil dvoboj. Znova je dosegel trojni dvojček, in to že 12 minut pred koncem. Statistiko je napolnil s 34 točkami, 13 skoki in 14 podajami. "Če Luke ne izpostavim, se zdi, kot da je takšna predstava normalna stvar. To, kar dela na igrišču, res ni normalno. Smo vzeli kar za samoumevno, a ni. Res ta njegova igra ne sme biti samoumevna. Da je Luka tak, kot je, je velika stvar. Ob sebi ima ekipo, ki mu pomaga in sledi, on pa dela druge boljše," je dejal Sekulić.

Največ težav v obrambi s tranzicijsko igro

"Poudariti moram borbenost vseh igralcev. Vsak, ki je stopil na parket, od prvega do zadnjega, se je boril. Primanjkljaj v primerjavi s Črnogorci, ki imajo pod košem res orjake, smo nadomestili z borbenostjo in tako nam je nekako uspelo vzpostaviti ravnotežje," je nadaljeval selektor Slovenije, ki je pričakovano izgubila skok (33:42). Gostitelji so zbrali 23 podaj in izgubili le sedem žog, kar potrjuje vse večjo ofenzivno uigranost. Napad je bolj tekoč, igra pa tudi že hitrejša. Predvsem v tretji četrtini je dobro delovala tranzicija, ki je omogočila kar nekaj lahkih košev: "To je ideja, ki jo imamo. Želimo igrati hitreje. Imamo igralce, ki lahko stečejo v protinapad. Sem rekel, če smo že nižji, smo pa lahko vsaj hitrejši. To je tudi ena tistih pozitivnih stvari te tekme. Negativna pa je bila na drugi strani obrambna tranzicija, ki je bila na trenutke slaba, in to je stvar, ki jo moramo nedvomno izboljšati."

Reprezentančni krst je dočakal Aljaž Kunc, ki je pred polnimi Stožicami zapel Dan ljubezni. Foto: www.alesfevzer.com
Reprezentančni krst je dočakal Aljaž Kunc, ki je pred polnimi Stožicami zapel Dan ljubezni. Foto: www.alesfevzer.com

Obramba na splošno tako rekoč na vseh pripravljalnih tekmah ni bila na želeni ravni, znova je Slovenija dobila veliko točk. Roko na srce je obramba težava že nekaj časa. Bila je že lani, selektor s sodelavci v strokovnem štabu pa ima še dobra dva tedna časa, da najde rešitve: "Veliko smo se pogovarjali in se pogovarjamo o tem. Res se posvečamo temu. Tokrat sem dobil občutek, da nam je primanjkovalo čvrstosti. Res je, da smo precej tvegali, ko smo podvajali njihove centre, kar je omogočalo precej prostora za zunanje igralce. Ko smo to naredili, kot je treba, smo nekaj tudi ubranili. Kot pravim, najbolj me skrbi obrambna tranzicija, torej branjenje protinapadov, kjer pa moramo narediti največji napredek."

Sekulić ob tem išče še rešitve za zapolnitev velike vrzeli na položaju krilnega centra, potem ko je zaradi težkih poškodb ostal brez Vlatka Čančarja in predtem tudi že Eda Murića. Priložnost so tokrat dobili vsi trije, Aljaž Kunc, Jakob Čebašek in Bine Prepelič, ki s tako ravnjo nimajo izkušenj. Najbolj se je tokrat izkazal zadnji, ki se je še najbolje upiral močnim Črnogorcem. Predvsem Bojan Dubljević, ki je na štirici zares izjemno močan, je slovenske krilne centre pošteno premetaval. Je pa Prepelič marsikatero pomanjkljivost nadomestil z borbenostjo in tudi razširil igro, ko je bil dvakrat uspešen izza črte: "Kot sem rekel, Čančarja ne moremo nadomestiti, moramo pa najti način, kako igrati brez njega. Nekateri igralci bodo morali stopiti v ospredje, kot ekipa moramo stopiti skupaj in najti ta način. Tokrat je s pridom to izkoristil Bine."

Prvič zaigrala dva Američana

V ponedeljek se je reprezentanci pridružil še Mike Tobey, ki je proti Črni gori že dobil nekaj priložnosti. V postavi sta bila oba z Jordanom Morganom, s katerim se bosta borila za eno mesto naturaliziranega igralca. Sekulić ne izključuje možnosti, da na Japonsko odpotujeta oba in se tam odloči, kdo bo v moštvu za prvenstvo: "Nismo načrtovali, da bo igral. Sam je izrazil željo, da bi poskusil. Potem smo se s strokovnim štabom dogovorili, da ga bomo malce preizkusili z omejeno minutažo, čeprav ni še treniral z ekipo. Dobro je opravil svoje delo, prebil led in mislim, da bo samo še boljši."

Slovenija na krilih Dončića do zmage nad Črno goro

Selektor bo moral poleg enega Američana prečrtati še eno ime. Tokrat priložnosti nista dobila Žiga Samar in Gregor Glas, odločitve, kdo bo v dvanajsterici za mundial, pa še ni sprejel: "Reza še nekaj časa ne bo. Iskreno rečeno sem v veliki dilemi. Vsi v štabu še nimamo končne slike. Radi bi si jo ustvarili v prihodnjih dneh, a možnost je, da bomo šli na Japonsko s 13 ali celo 14 igralci, potem pa se tam odločili. Ne moremo razdeliti vsem enake minutaže. Luka je bil tokrat zelo razpoložen. Potrebuje minute in mora igrati, zato je imel tako minutažo in zato sta onadva potem obsedela. Poleg tega želim, da se razigrata Blažič in Dragić, ki bosta pomembna člena ekipe. Imamo kar nekaj igralcev, ki bi jih radi razigrali in si ustvarili sliko, kakršna naj bi bila na svetovnem prvenstvu."