Pred dvema letoma je Slovenija že igrala veliko tekmovanje na Japonskem. Tedaj je na olimpijskih igrah v Tokiu zasedla četrto mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Pred dvema letoma je Slovenija že igrala veliko tekmovanje na Japonskem. Tedaj je na olimpijskih igrah v Tokiu zasedla četrto mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi center slovenske reprezentance bo tudi letos ključen mož vrste Aleksandra Sekulića. Ko se je ta zadnjič pomerila z Venezuelo – na Okinavi jo uvodni dvoboj prvenstva čaka v soboto ob 13.30 –, je Američan s slovenskim potnim listom blestel v navezi z Luko Dončićem in v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre ob zanesljivi zmagi nasul 27 točk, ujel 12 odbitih žog in zbral statistični indeks 35. V vsem naštetem je bil najboljši na tekmi.

"Spomnim se, da sva z Luko veliko igrala 'pick and roll' takrat, kar seveda nama zelo ustreza in rada tako igrava. Vemo, da je Venezuela dobra ekipa, ki se bo borila do zadnjega. Ne bo popuščala. Igralci so željni pokazati svojo vrednost. Pričakujemo, da bodo nasprotniki igrali z veliko energije. Z enako mero moramo mi odgovoriti. Če smo se česa naučili lani na evropskem prvenstvu, je to, da ne smemo proti nobenemu popuščati in moramo vsako tekmo dati vse od sebe," je po večernem treningu pred prvo tekmo razlagal Tobey.

Dodatno energijo prinaša že veličina tekmovanja

Novopečeni član Crvene zvezde se je reprezentanci pridružil zelo pozno. Prišel je šele teden dni pred odhodom na Japonsko, zato forma sprva razumljivo ni bila na ustrezni ravni, kar je tudi sam priznal. Toda zdaj počasi lovi pravi ritem, kar bo na prvenstvu ključno, saj gre za iz vidika reprezentance neprecenljivega košarkarja: "Do prihoda v reprezentanco dolgo časa nisem igral. Normalno je, da nisem bil v ritmu. Zdaj se z vsakim dnem bolje počutim. Upam, da bo tako še naprej in predvsem, da bomo dolgo na turnirju. Vedno imamo visoka pričakovanja in svoje cilje, ki jih hočemo izpolniti. Kadar koli si na takem turnirju želiš vedno dati vse od sebe in zmagovati."

S Slovenijo je nastopil že na olimpijskih igrah v Tokiu in na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Zdaj je pred njim še debi na svetovnem prvenstvu. Pod petimi krogi je bil turnir organiziran v primežu covida-19, zato so bile tribune prazne, lani pa je predvsem v Kölnu izkusil, kakšno podporo dajejo slovenski navijači, ki jih letos na oddaljeni Okinavi seveda ne bo veliko: "Vedno pomaga, ko imaš navijače za sabo, toda že sama veličina takšnega tekmovanja prinese dodatno energijo. Ko smo gledali uvodno tekmo prvenstva, sem bil osebno navdušen že nad vsem vzdušjem v dvorani, ko sem videl, kako se igralci mečejo za vsako žogo … Vendarle je to svetovno prvenstvo, kar je velika stvar. Vedno so nam bili navijači v veliko podporo, super za vsakogar, ki bo prišel sem, bomo pa pravi že zaradi same pomembnosti tekmovanja."

Dončić spočit pričakuje tekmo proti Venezueli v soboto

Tako kot Tobey ima za sabo v vlogi selektorja isti dve veliki tekmovanji Aleksander Sekulić, ki bo prvič vodil Slovenijo v soboto pa še na obračunu svetovnega prvenstva. Tudi on je pred uvodnim dejanjem na Okinavi dejal, da so komaj čakali na začetek prvenstva, o napovedih in pričakovanjih glede samega turnirja pa ni želel veliko govoriti: "Ne bi preveč gledal naprej. Nimamo dobrih izkušenj, kadar smo tako gledali. Zato se radi osredotočamo le na naslednjega tekmeca. Želimo gledati kratkoročno. Verjamem, da če igramo na pravi način, povezano in imamo kemijo, ki je potreba, bo to naša veliko prednost."

Vlogo favorita je treba potrditi na parketu

Sorodna novica Dončić s Slovenijo in Slovenija z Dončićem: kombinacija, ki (do)sanja vrhunske izide

"Z Venezuelo smo igrali pred dvema letoma v tistem polfinalu. Vsi nas imajo za favorite, kar pa moramo dokazati na parketu. Nedvomno je Venezuela boljša ekipa, kot je igrala takrat, zato pričakujemo težko tekmo," je dejal selektor, ki je dodal, da so veliko pozornosti v zadnjem času namenili skoku in obrambi, ki sta povzročala težave na večini pripravljalnih tekem. Toda zdaj je imela izbrana vrsta kar nekaj časa na Japonskem, kjer se je privajala na okolje, hkrati pa v miru pilila zadnje malenkosti ter popravljala napake.

"Mislim, da smo naredili kar nekaj korakov naprej. Na zadnji tekmi proti Japonski smo si bili že bolj podobni. Seveda nismo igrali proti velesili, kot so ZDA, Španija ali Grčija. Tudi Japonski manjka nekaj igralcev, ampak smo že dobro tekli in je žoga lepo krožila. Videti je bilo bolje. Mislim, da smo vsak dan boljši," je dodal Tobey.