Saša Dončić je športni direktor Ilirije, ki bo letos igrala v državnem prvenstvu in kvalifikacijah za Ligo ABA 2. Foto: MMC RTV SLO
Saša Dončić je športni direktor Ilirije, ki bo letos igrala v državnem prvenstvu in kvalifikacijah za Ligo ABA 2. Foto: MMC RTV SLO

Pred prvo slovensko tekmo na 19. košarkarskem svetovnem prvenstvu se je pred dvorano na Okinavi vila dolga vrsta, ki so jo v svojem slogu disciplinirano postavili domači ljubitelji kraljice iger. Več kot šest tisoč ljudi se je zbralo na obračunu Slovenije in Venezuele (100:85), Japonci pa so predvsem želeli pri delu videti Luko Dončića. In ljubljanski košarkarski velemojster jih ni razočaral. Srečanje je končal s 37 točkami, navdušil pa tudi z nekaj zanj značilnimi spektakularnimi potezami.

Sorodna novica Dončić med polčasom spodbudil soigralce k boljšemu drugemu delu tekme

Japonci tudi v slovenskih dresih

Že ob prihodu superzvezdnika svetovne košarke na ogrevanje je završalo v dvorani. Japonski navijači so z glasnimi vzkliki in vzdihi pospremili praktično vsak njegov met, celo dotik z žogo. Številni so bili oblečeni v njegove drese. Pa ne le Dallasove, med njimi so bile tudi vse mogoče različice slovenskih – od belega in trenutnega modrega do olimpijskega iz Tokia in tistega s kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu predtem.

"Imel sem nekaj stikov z Japonsko že predtem in sem vedel, da je Luka tu zelo priljubljen. Mislim, da so Japonci prav zahtevali Slovenijo v svoji skupini. Nisem pa pričakoval, da bodo navijači tu v takem številu, ker je, če pošteno povemo, praktično več dresov Dončić, kot pa jih je na tekmi v Ljubljani," je razlagal Saša Dončić, ko so mimo hodili številni v majicah s številko 77. Mnogi med njimi so imeli v rokah tudi slovenske zastave, s katerimi so navdušeno mahali ob koših Luke in soigralcev.

Zaradi izjemne sinove popularnosti je veliko pozornosti deležen tudi Saša. Po številnih Lukovih uspešnih akcijah je bil pogosto na velikem zaslonu, ustavljali so ga tako domači navijači kot tudi številni tuji novinarji. Letos je na prvenstvu le v vlogi navijača. "Uživam, gledam tekme in navijam," je dejal oče največje slovenske športne zvezde in nadaljeval: "Mislim, da so fantje v dobrem stanju. Od tistega turnirja v Španiji se je Slovenija zelo dobro pripravila. Dejstvo je, da se pozna odsotnost Murića in Čančarja. Brez njiju je reprezentanca popolnoma druga. Verjamem, da bo uspeh, če gledamo, s kom se Slovenija križa, saj so Nemci in Avstralci zelo močni, če pride v Manilo."

Čast, ponos in odgovornost

V preteklih letih je bil vedno zelo optimističen in je odločno napovedoval velike uspehe – pred evropskim prvenstvom 2017 pred eno izmed pripravljalnih tekem v Mariboru celo neposredno zlato kolajno –, letos pa je zaradi odsotnosti zelo pomembnih členov ekipe, Eda Murića in Vlatka Čančarja, previdnejši: "Dva igralca, in to na istem položaju. Oba izkušena. To je res ogromna smola. Oba praktično z enako poškodbo. Bodo morali drugi pokazati več. Bine Prepelič se je dobro znašel na položaju štiri. Govorimo o fantu, ki je prvič v reprezentanci. Verjamem, da ta položaj v prihodnosti ne bo vprašljiv. Bine se je pokazal kot velik borec in kot dosti adekvatna zamenjava za njiju."

Po zmagi nad Venezuelo je pred Slovenijo precej težja naloga, ko se bo v ponedeljek ob 13.30 pomerila z Gruzijo: "Slovenija je najmočnejša v skupini, je pa po imenih Gruzija seveda druga. Če hočemo v Manilo, je zmaga nujno potrebna. Nujne so vse tri zmage v prvem delu, potem pa torej še ena v drugem. Ko vidijo Slovenijo, so slabše reprezentance dodatno motivirane. Tako je bilo z Venezuelo, ki je predvsem res nerealno zadevala. Sploh v tem prvem polčasu. To je ta sproščenost, ko nimaš česa izgubiti. Slovenija pa je favorit, in vemo, da so te točke krvavo nujne. Prva zmaga je pa tudi vedno zelo pomembna."

Luka je zdaj tretje leto zapored alfa in omega reprezentančne igre, letos pa je postal še kapetan. Po besedah Saše, sicer tudi nekoč košarkarja, ki je izjemno obetal, trenutno pa deluje kot športni direktor Ilirije, mu ta vloga veliko pomeni: "Sprejel jo je zelo resno in z veliko odgovornostjo. Mislim, da je to posebna čast in predstavlja velik ponos, hkrati pa prinaša veliko odgovornost. Toda Luka je absolutno pripravljen na te stvari. Kot zelo mlad je dozorel. Vsi vemo, kaj je že naredil do 24. leta. Zdaj je z vsakim letom samo še bolj izkušenj, kar mu seveda prav pride."