Cedevita Olimpija je medtem našla zamenjavo za Justusa Hollatza in podpisala pogodbo z Nikolo Radičevićem. Foto: Fiba
Cedevita Olimpija je medtem našla zamenjavo za Justusa Hollatza in podpisala pogodbo z Nikolo Radičevićem. Foto: Fiba

Na 19. košarkarskem svetovnem prvenstvu sodelujejo trije igralci slovenskih klubov. Vsi so člani trenutnega prvaka, Cedevite Olimpije, in vsi so slovenski reprezentanti – Jaka Blažič, Gregor Glas in Zoran Dragić, čigar prihodnost je v zmajevem gnezdu v nasprotju z njegovo željo pod velikim vprašajem, saj klub, čeprav poudarja zavezo, da si želi čim več kakovostnih domačih igralcev, izkušenega Ljubljančana nima v svojih načrtih.

Hollatz je na svetovnem prvenstvu zaigral tako proti Japonski kot Avstraliji, med strelce pa se še ni vpisal. Foto: Fiba
Hollatz je na svetovnem prvenstvu zaigral tako proti Japonski kot Avstraliji, med strelce pa se še ni vpisal. Foto: Fiba

Tik pred začetkom prvenstva je bil še en reprezentant član stoženske zasedbe, organizator igre nemške izbrane vrste Hollatz, ki pa je še pred prihodom v Slovenijo postal igralec drugega kluba. V bistvu je le posojen, toda igral bo na najvišji ravni na stari celini, pri carigrajskem velikanu Anadolu Efesu, ki je v zadnjih treh letih dvakrat osvojil Evroligo. V Turčijo prihaja kot zamenjava za poškodovanega Dogusa Özdemirogluja, pripadla pa mu bo (verjetno) vloga tretjega "playa" za Shanom Larkinom in Dariusom Thompsonom.

Ostali brez prve poletne okrepitve

"Veselim se izziva. Rad bi se čim več naučil. Sem še mlad, ne želim pa nič popuščati. Želim se čim bolj dokazati. Pri 22 letih imam priložnost, da zaigram v Evroligi, kar ni majhna stvar. Lahko se bom učil od Larkina in Thompsona, pa tudi od rojaka Tiborja Pleissa, vsi so zelo izkušeni košarkarji. Vesel sem, da grem po prvenstvu v Carigrad, se čim bolje spoznam in uigram s soigralci in upam na dobro sezono," je za MMC povedal 191 centimetrov visoki Hamburžan.

V domovini je igral za Towerse iz rodnega mesta, v katerem se je v pretekli sezoni kalil slovenski reprezentant Žiga Samar, potem pa se je izkazal v španski ligi pri Rio Breoganu, kamor zdaj kot njegova menjava prihaja še en slovenski organizator igre, otrok Olimpije, Žan Mark Šiško. Hollatz je bil prva poletna okrepitev najuspešnejšega slovenskega kluba. Ko je vodstvo Cedevite Olimpije predstavilo novega trenerja in športnega direktorja ter po njihovih besedah odprlo nov cikel kolektiva, je prvi mož kluba Emil Tedeschi kot veliko okrepitev najavil obetavnega Nemca.

Z mislimi le pri Efesu

Dejal je, da je Hollatz prepoznal vizijo ljubljanskega kolektiva in se je kljub številnim ponudbam z višje ravni odločil za zmajevo gnezdo. Športni direktor Vlado Ilievski je ob tem dodal, da računajo, da bo prevzel vlogo prvega organizatorja igre. Toda še pred koncem poletja je prišla nova ponudba in na Justusovi letalski vozovnici iz – glede na moč nemške reprezentance skoraj zagotovo – Manile bo namesto Ljubljane pisalo Carigrad. Zdi se, da dogovor razkriva nemoč kluba na šahovnici košarkarskega trga z evropskimi velikani in močnimi agencijami.

"Ne vem, kako je šlo vse skupaj. Igralec Efesa se je žal težje poškodoval. Potem so poklicali mojo agencijo. Ne poznam pa celotnega poteka oziroma vseh podrobnosti. Agent me je poklical. V Ljubljani so bili na srečo tako prijazni, da so mi omogočili, da preizkusim Evroligo. Zato bi se jim zahvalil. Najprej grem na posojo, mogoče pa se potem vrnem v Ljubljano," je povedal Hollatz. Na vprašanje, ali je dogovorjeno, da se bo po sezoni res vrnil v Ljubljano, je odgovoril: "Ne vem, kaj bo po sezoni. O tem ne razmišljam. Trenutno sem osredotočen samo na Efes."

Lani do brona, letos še močnejši

Sorodna novica Po posoji Hollatza v Efes zmaje okrepil Radičević

Z Nemčijo trenutno zelo uspešno nastopa na svetovnem prvenstvu, na katerem se bo v nadaljevanju turnirja v boju za četrtfinale pomerila tudi s Slovenijo: "Igranje za reprezentanco je vedno velika čast, sploh pa s tako skupino fantov. Res se dobro razumemo. Zabavamo se na igrišču in zunaj njega. Imamo jasne cilje. Vsi hočemo osvojiti medaljo, celo svetovno prvenstvo. Ekipi skušam dati, kar potrebuje, kar koli lahko pomaga. Če je to energija s klopi, le dve ali tri minute na parketu, bom vedno užival in skušal priložnost čim bolj izkoristiti. Res sem vesel, da sem tu."

Konkurenca je v nemški reprezentanci zelo velika. V trenutni sestavi Gordona Herberta je 11 igralcev, ki so člani bodisi klubov NBA-ja bodisi Evrolige. Že lani je bila Die Mannschaft zelo močna in je na domačem EuroBasketu – tudi s Hollatzem v postavi – osvojila bron, kar je bila prva kolajna po 17 letih oziroma dobi Dirka Nowitzkega. Zdaj je Nemčija še kakovostnejša: "Drugo leto zapored je jedro ekipe isto. Mislim, da smo se še bolje povezali, kot smo se lani. To se tudi vidi na parketu. Res, kot pravim, uživamo. Drug drugemu ves čas krijemo hrbet, se podpiramo in imamo skupen cilj. Naredili bomo vse, da ga izpolnimo."