Srbija je pod svojo zastavo drugič prišla v finale. Leta 2014 je v Španiji klonil pred ZDA. Zadnjo medaljo na velikih tekmovanjih je osvojila tri leta zatem, ko je morala v finalu EuroBasketa premoč priznati Sloveniji. Foto: Fiba
Srbija je pod svojo zastavo drugič prišla v finale. Leta 2014 je v Španiji klonil pred ZDA. Zadnjo medaljo na velikih tekmovanjih je osvojila tri leta zatem, ko je morala v finalu EuroBasketa premoč priznati Sloveniji. Foto: Fiba

"Zelo posebna tekma zame. Z Nemčijo imam vrsto let pozitivnih izkušenj. Tam živim z družino. Veselim se vsakega uspeha. Ljudje pravijo, da sem veliko naredil za nemško košarko. Res se veselim tega obračuna," je dejal sloviti Kari. Njegovi varovanci so odigrali izvrstno proti slovenskemu krvniku Kanadi, ki so jo ugnali s 95:86. Taktično izjemno zrelo, agresivno v obrambi, s prevlado v skoku, hkrati pa potrpežljivo in učinkovito v napadu.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Ponosen sem na vse v reprezentanci. Velika zmaga. Kanada je po mojem mnenju najboljša obrambna ekipa tega prvenstva. Tudi mi nismo slabi in še enkrat smo pokazali, da lahko igramo dobro obrambo in ustavimo tranzicijski napad. To je bil ključ. Zelo dobro smo odigrali v obrambi tudi ena na ena, predvsem pri pokrivanju Shaia Gilgeousa-Alexandra, ki je eden najboljših igralcev, kar sem jih gledal v karieri. Potrebuje še izkušnje, a je odličen. Za nas je bil dodatna motivacija. Ga je težko ustaviti, toda opravili smo zelo dobro delo. Proti ekipi, ki je zelo dobra v napadalnem skoku, smo zanesljivo dobili boj za odbite žoge," je bil zadovoljen strokovnjak iz Pirota.

Vitrina polna zlata

Kariera 74-letnega strokovnjaka je zgodba o uspehu. Bil je dober košarkar, celo član prvega jugoslovanskega kluba, ki je stopil na evropski vrh, sarajevske Bosne leta 1979. Zatem je zajadral v trenerske vode in prvo zlato kolajno osvojil že pred 38 leti. Tedaj na klopi kadetske reprezentance fantastične jugoslovanske generacije, ki je evropsko prvenstvo osvojila tudi v mladinski kategoriji, zablestela pa v Bormiu, kjer je postala svetovni prvak do 19 let. Na vrh sveta se je Pešić zavihtel leta 2002 s tedanjo ZR Jugoslavijo v Indianapolisu, leto predtem v Turčiji je dobil zlato na EuroBasketu, kar mu je uspelo že leta 1993, ko je vodil Nemčijo.

Svetislav Pešić je postal evropski prvak z Nemčijo in ZR Jugoslavijo, s katero je stopil tudi na evropski vrh. Po 21 letih je znova v finalu svetovnega prvenstva. Foto: Fiba
Svetislav Pešić je postal evropski prvak z Nemčijo in ZR Jugoslavijo, s katero je stopil tudi na evropski vrh. Po 21 letih je znova v finalu svetovnega prvenstva. Foto: Fiba

Kari je bil, odkar je selektor Srbije, v domovini deležen številnih kritik. Predvsem lani, ko se je odrekel dotedanjemu kapetanu Milošu Teodosiću, in nato seveda po izpadu v osmini finala EuroBasketa, kjer je bila boljša Italija. Letos je ostal brez najboljšega košarkarja preteklega finala Lige NBA Nikole Jokića, odpovedala sta tudi dvakratni MVP Final Foura Evrolige Vasilje Micić in Nikola Kalinić. Seznam manjkajočih je še daljši, toda ta trojica bi imela ključne vloge. Zdaj je znova dokazal svoje mojstrstvo. Košarkarji so se povezali v izjemno celoto in izvrstno delujejo kot ekipa. Orli so vpisali šesto zanesljivo zmago. Ves turnir so v Manili, kjer jih je – znova po velikem preobratu – ugnala le Italija. Tako v četrtfinalu, ko so nadigrali Litvo, kot proti Kanadi v polfinalu, so igrali imenitno. Z disciplinirano in čvrsto obrambo so onemogočili nasprotnikova glavna orožja, posledično so bili zelo samozavestni v napadu.

Dobrić in Avramović zaustavila Gilgeousa-Alexandra

Ne le, da je Srbija znala v nasprotju s Slovenijo izenačiti kanadsko agresivnost, ampak je bila celo fizično dominantna. Hitro je Pešićeva vrsta prevzela pobudo. Nikola Milutinov – 16 točk in deset skokov – je gospodaril pod obročema, kot vedno v reprezentančnem dresu je bil učinkovit Bogdan Bogdanović, ki je zbral 23 točk in indeks 28, na zelo visoki ravni pa je bila ves čas srbska obramba. Sijajno sta delo opravila predvsem Ognjen Dobrić in Aleksa Avramović – navijači so ga poimenovali kar pitbul –, ki sta odlično zaustavila Shaija Gilgeousa-Alexandra, svoje pa s 16 oziroma desetimi točkami dodala tudi v napadu.

"Obramba je močna, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Najpomembnejša je obramba na zunanjih položajih. Tako v igri pet na pet kot v tranziciji. Pomembno je tudi, da čutijo zaupanje visokih igralcev in zato lahko samozavestno igrajo proti takemu igralcu, kot je Shai. To je odlika Alekse, on želi igrati tako, enako tudi Ognjen, ki je bil tokrat odličen tudi v napadu. Takšna obramba in 64-odstotni met iz igre v polfinalu svetovnega prvenstva. Za zgodovino," je povedal Pešić, Gudurić pa dodal: "Ne vem, ali sem v karieri že videl takšno energijo. Neverjetno. Želim samo, da se dobro odpočijeta in nadaljujeta v tem ritmu. Preostali ju spremljamo in smo agresivni, a vse se začne z njima. Velika čast, da lahko delim parket z njima."

Pred finalom bodo pozdravili nesrečnega Simanića

Sorodna novica Nemci z izjemno predstavo ugnali Američane, Kanadčani nemočni proti razigranim Srbom

V prvem polčasu je najboljši kanadski košarkar dosegel le pet točk (iz igre 1/4) – na koncu 15 –, imel pa je tudi tri osebne napake. Prav toliko jih je nabral tudi Dillon Brooks, ki je podobno agresivno igral v obrambi kot proti Sloveniji, toda tokrat so se sodniške piščalke oglasile precej pogosteje. V prvem delu je Kanada nabrala 17 osebnih napak, proti Sloveniji pa jih je v 40 minutah 21. "Srbija je izjemna reprezentanca s svojim programom, selektorjem in igralci. Igrala je res izvrstno. V napadu ni bilo slabo, težave pa smo imeli v obrambi, čeprav smo jo na tem prvenstvu igrali zelo dobro. Ko nasprotnik s takim odstotkom meče za dve in tri, veš, da nekaj ni bilo v redu. Nismo bili dobro pripravljeni. Nobenega nismo branili in če ne braniš, ne moreš nobenega premagati," je dejal kanadski selektor Jordi Fernandez, ki je poudaril, da njegovi košarkarji nimajo veliko izkušenj s takimi tekmami, verjame pa, da imajo pred sabo zelo svetlo prihodnost.

V soboto bodo Srbi verjetno lahko prvič po veliki nesreči videli Borišo Simanića, ki je po neverjetni poškodbi na prvenstvu izgubil ledvico. Srbski navijači, ki so v Manili v zelo zglednem številu, so pred obračunom skandirali: "Dal si nam ledvico, dali ti bomo srce, Boriša." V prvi izjavi po tekmi je o njem spregovoril Gudurić: "Res sem ponosen na vse v reprezentanci, rad pa bi se spomnil na našega soigralca Borišo. To zmago posvečamo njemu in res upam, da ga kmalu vidimo ter se nam pridruži. Upam, da smo ga s to zmago vsaj malce osrečili in mu je malce bolje, ko ve, da ima medaljo." Po besedah Gudurića bo obisk Simanića zanje še dodatna motivacija: "Zaradi svetovnega prvenstva 2002 sem začel igrati košarko. Pred nami je za večino nas največja tekma kariere. Velika čast, da predstavljamo državo in ta dres, da igramo zase, za svoje družine in za vse v Srbiji. Si sploh ne predstavljam, kako je zdaj doma."