Harry Kane se je po kritikah med strelce vpisal že v torek v osmini finala proti Nemčiji (2:0), tokrat pa je prispeval dva zadetka. Foto: AP
Harry Kane se je po kritikah med strelce vpisal že v torek v osmini finala proti Nemčiji (2:0), tokrat pa je prispeval dva zadetka. Foto: AP

Na prvi gol na rimskem stadionu Olimpico ni bilo treba dolgo čakati. Že v 4. minuti je po lepi globinski podaji Raheema Sterlinga zadel kapetan Harry Kane, ki je pet metrov pred vrati stegnil desnico.

Tudi drugi polčas so nogometaši z Otoka odprli odlično, saj je ob koncu 46. minute po prostem strelu Luka Shawa z glavo mrežo zatresel Harry Maguire. Pet minut pozneje je Shaw znova podal z leve strani, Kane pa je prav tako z glavo povišal na 3:0. Na enak način je po strelu iz kota v 63. minuti zadel še rezervist Jordan Henderson in postavil končni izid. Nogometaš Liverpoola se je na 62. tekmi za izbrano vrsto prvič vpisal med strelce.

Slavje navijačev v Londonu. Foto: AP
Slavje navijačev v Londonu. Foto: AP

Sedem tekem zapored brez prejetega gola

V prvem polčasu priložnosti ni bilo veliko. V 32. minuti je z roba kazenskega prostora močno streljal Declan Rice, ukrajinski vratar Georgij Buščan je žogo odbil. Tudi Ukrajinci so pokazali, da niso naključno v četrtfinalu, saj so kar nekajkrat spravili v težave tekmečevo obrambo. Še najnevarnejši je bil poskus Romana Jaremčuka z leve strani v 17. minuti, toda Jordan Pickford je bil na mestu. V drugem polčasu so varovanci Andreja Ševčenka precej popustili.

Angleži na letošnjem EP-ju še niso prejeli zadetka! Vključno s prijateljskima tekmama pred začetkom turnirja proti Avstriji in Romuniji so ohranili mrežo nedotaknjeno že sedem srečanj zapored, kar je nov rekord.

Angleški selektor Gareth Southgate je prvič na tem prvenstvu v začetno postavo uvrstil Jadona Sancha, ki je pred dnevi iz Borussie Dortmund prestopil v Manchester United, v zadnjo vrsto pa je znova postavil štiri branilce, potem ko je v osmini finala igral s sistemom 3-4-3. V prvo postavo se je vrnil Mason Mount, ki je dve tekmi izpustil zaradi protokola, povezanega z novim koronavirusom.

Popoln večer za Angleže v Rimu, razigral se je še Kane
Razočaranje navijačev v Kijevu. Foto: EPA
Razočaranje navijačev v Kijevu. Foto: EPA

Četrtfinale, Rim

Ukrajina - ANGLIJA 0:4 (0:1)
11.880; Kane 4., 50., Maguire 46., Henderson 63.

Ukrajina: Buščan, Karavajev, Zabarnji, Krivcov (35./Cigankov), Matvijenko, Mikolenko, Sidorčuk (64./Makarenko), Zinčenko, Šaparenko, Jarmolenko, Jaremčuk.

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Shaw (65./Trippier), Rice (57./Henderson), Phillips (65./Bellingham), Sancho, Mount, Sterling (65./Rashford), Kane (73./Calvert-Lewin).

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)