Italija je drugič v zgodovini postala evropski prvak v nogometu. V finalu je po enajstmetrovkah premagala Anglijo, potem ko je bilo po rednem delu (in podaljšku) 1:1. Foto: Reuters
Italija je drugič v zgodovini postala evropski prvak v nogometu. V finalu je po enajstmetrovkah premagala Anglijo, potem ko je bilo po rednem delu (in podaljšku) 1:1. Foto: Reuters
Sorodna novica Donnarumma poskrbel za magično noč azzurrov na Wembleyju

Italija slavi drugi evropski naslov
"Noč je bila resnično kratka, tam nekje do treh zjutraj ni bilo moč zaspati, ker je skozi okna iz mesta prihajalo hupanje avtomobilov," je v nogometnem podkastu Žoga je okrogla povedal rimski dopisnik Janko Petrovec. "Slavja tu so nekoliko drugačna kot drugod, kjer je vse skupaj povezano z alkoholom, tu je tega manj, sploh južno od Padske nižine. Včeraj so ne glede na poostren policijski nadzor navijači rajali na vso moč in spoštovanje medosebne razdalje in protikoronskih ukrepov je ostalo pobožna želja. Ko se bo država nogometno streznila, bo gotovo govor tudi o posledicah te zabave, trenutno pa je država pogreznjena v veliko slavje. Italijani so v zadnjem mesecu čedalje pozorneje in z vedno večjo navdušenostjo opazovali to ekipo, ki je pokazala precej nepredvidljiv nogomet."

Italija je do zmage sinoči na Wembleyju na koncu prišla po izvajanju enajstmetrovk, lovoriko pa zgradila na odlični obrambni igri, v kateri je blestel izkušeni branilski par Giorgio Chiellini in Leonardo Bonucci. Branilca, ki skupaj štejeta kar 70 let, italijanska javnost po besedah Petrovca pričakuje tudi na prihodnjem svetovnem prvenstvu, ki se bo začelo novembra prihodnje leto: "Veliko se je v italijanskih medijih govorilo u upokojitvi Chiellinija, kapetana reprezentance, vedno nasmejanega Toskanca. Včeraj ponoči so se komentatorji strinjali, da si ne znajo predstavljati reprezentance, ki bi šla na svetovno prvenstvo v Katar brez Chiellinija."

Navijači so rajali do jutra. Foto: Reuters
Navijači so rajali do jutra. Foto: Reuters

Mancini s spremembami taktično ugnal Southgata
Anglija je finale odlično začela, povedla že v drugi minuti po sijajni akciji in golu Shawa ter bolje odigrala prvi polčas. Italijani so bili po premoru boljši nasprotnik. Radijski reporter Jože Pepevnik zasluge za preobrat v težišču igre pripisuje rešitvam Roberta Mancinija: "Zmagala je boljša in bolj prilagodljiva reprezentanca. Italijani so med polčasom znali pogledati, kaj v njihovi igri deluje in kaj ne. Mancini je bil v hitrejše menjave nekoliko prisiljen tudi zaradi rezultata, se mi pa zdi, da je predvsem z menjavo Immobileja, ki ga je nadomestil Berardi, italijanska igra postala gibljivejša, bolj široka. Insigneja so pomaknili stran od Walkerja in Trippierja in predvsem taktično gledano je Mancini premagal Southgata, potem ko je angleški selektor verjetno dobil prvi polčas."

Kdo je v idealni enajsterici?

Idealna enajsterica evropskega prvenstva po izboru podkasta Žoga je okrogla: Gianluigi Donnarumma in Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Harry Maguire in Joakim Maehle, Pedri, Jorginho, Kyle Walker in Federico Chiesa, Patrick Schick, Harry Kane.

"Anglija je delovala nepripravljena na izenačujoči gol," zanj ključni trenutek tekme vidi radijski reporter Boštjan Janežič. "Angleži potem tudi morda niso naredili vsega prav, da bi s klopi obrnili potek tekme. Bolj študiozni in hitrejši pri reakcijah so bili Italijani, Angleži pa so se klišejsko italijansko zaprli in čakali na enajstmetrovke."

Donnarumma igralec prvenstva
Junak strelov z bele točke je na koncu postal italijanski vratar Gianluigi Donnarumma, ki je ubranil dva angleška strela, skupno pa so domači zapravili tri (zaporedne) enajstmetrovke. Italijani so bili le za kanček bolj prepričljivi, zadeli so trikrat. Novopečeni vratar Paris Saint-Germaina je bil po koncu turnirja izbran za najboljšega igralca evropskega prvenstva. "Verjetno ni presenečenje, da je Donnarumma ne samo najboljši vratar, ampak tudi igralec prvenstva. Malo golov so prejeli Italijani, igrali pa so napadalno. Niso pogosto izbrani vratarji za najboljše posameznike prvenstva, je pa Donnarumma res pustil velik vtis, tudi ob finalnem izvajanju enajstmetrovk," je še dodal Janežič.

Omizje nogometnega podkasta Žoga je okrogla je izbralo tudi najboljšo enajsterico, vanjo so bili z največ glasovi peterice ustvarjalcev podkasta (Luka Petrič, Boštjan Janežič, Marko Cirman, Aljaž Golčer in Jože Pepevnik) izbrani italijanska branilca Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, danski bočni igralec Joakim Maehle in španski vezist Pedri.

Euro 2020 E15: Prava finalista, pravi zmagovalec