Christoph Baumgartner je unovčil podajo Davida Alabe sredi prvega polčasa. Foto: EPA
Christoph Baumgartner je unovčil podajo Davida Alabe sredi prvega polčasa. Foto: EPA

Avstrija je na domačem EP-ju leta 2008 ter v Franciji 2016 izpadla po skupinskem delu tekmovanja. Ostala je brez zmage, tokrat pa se je veselila kar dveh zmag in bo v soboto ob 21.00 igrala proti Italiji na Wembleyju.

Avstrijci so se po 39 letih znova prebili v drugi del tekmovanja na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Avstrijci so se po 39 letih znova prebili v drugi del tekmovanja na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters

Baumgartner unovčil podajo Alabe
V romunski prestolnici se je uvodoma razplamtel odprt boj. Avstrijci so unovčili prvo veliko priložnost. Po kotu z leve strani, ki ga je izvajal David Alaba, se je v kazenskem prostoru najbolje znašel Christoph Baumgartner in s petih metrov ukanil nemočnega Georgija Buščana. 21-vezist Hoffenheima je spretno podstavil desno nogo.

Šaparenko zapravil najlepšo priložnost za izenačenje
Izbranci Andreja Ševčenka so po prejetem golu za kratek čas prevzeli pobudo in si v 29. minuti priigrali največjo priložnost na tekmi. Mikola Šaparenko je z leve strani prodrl v kazenski prostor in sprožil močan strel, a se je izkazal vratar Daniel Bachmann.

V zadnjih minutah prvega dela je bila Avstrija precej nevarnejša. V 37. minuti je bil Buščan na pravem mestu po natančnem strelu Konrada Laimerja.

Selektor Franco Foda (levo) se je s pomočniki razveselil zgodovinskega podviga. Foto: Reuters
Selektor Franco Foda (levo) se je s pomočniki razveselil zgodovinskega podviga. Foto: Reuters

Arnautović zelo nespreten
Še lepšo priložnost so si priigrali v 42. minuti, po protinapadu in podaji rezervista Alessandra Schöpfa, ki je v 33. minuti zamenjal Baumgartnerja zaradi poškodbe glave, je bil Marko Arnautović popolnoma sam pred vratarjem, a je zelo slabo zadel žogo. Izjemna priložnost za 2:0 je splavala po vodi.

Ukrajinci v drugem polčasu brez idej
Ukrajinci so v drugem polčasu jalovo napadali, Avstrijci pa so se z disciplinirano predstavo zanesljivo branili. Ševčenko je v igro poslal Viktorja Cigankova in še nevarnega Brazilca Marlosa. V zadnje četrt ure je Ukrajincem zmanjkalo energije, niso več uspeli nevarno zapretiti in razočaranje po 93 minutah je bilo ogromno.

Zgodovinski podvig Avstrije
Avstrija se je po dolgih 39 letih sploh prvič prebila v drugi del tekmovanja na velikih tekmovanjih, nazadnje ji je to uspelo na svetovnem prvenstvu v Španiji 1982.

Foda ponosen, da so spisali zgodovino avstrijskega nogometa
"Fantje so odigrali fantastično. Želeli smo spisati zgodovino in se prebiti med najboljših 16. Od prve minute sem imel dober občutek, saj so bili vsi igralci zares zbrani. Tega slavja z navijači ne bom nikoli pozabil. V osmini finala ni več lahkih tekmecev. Italija ni izgubila že 30 tekem. Vse bomo iztisnili na Wembleyju. Vsi se zavedamo, da nas čaka zares velik test. Enkrat bo prišel tudi čas za poraz Italije," je bil nasmejan selektor Franco Foda.

Nekaj teoretičnih možnosti za preboj med najboljših 16 imajo tudi osmoljenci današnje tekme v Bukarešti. V osmino finala bodo poleg prvo in drugouvrščenih izbranih ekip iz vseh šestih skupin napredovale tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Baugartner zagotovil Avstriji prvo uvrstitev v osmino finala EP-ja

Nizozemci s polnim izkupičkom v izločilne boje
Tekma med Severno Makedonijo in Nizozemsko ni odločala o ničemer, saj je bila Nizozemska že po dveh krogih zmagovalka skupine, Severna Makedonija pa se po dveh porazih ni več mogla izogniti 4. mestu in izpadu. Od reprezentančnega dresa se je poslovil legendarni Goran Pandev, ki je za reprezentanco v 20 letih zbral 122. nastopov in dosegel 38 golov.

Kapetan Georginio Wijnaldum je bil razigran na Johann Cruyff Areni v Amsterdamu. Foto: Reuters
Kapetan Georginio Wijnaldum je bil razigran na Johann Cruyff Areni v Amsterdamu. Foto: Reuters

Zadetek Tričkovskega razveljavljen
Makedonci so lahko odigrali sproščeno in odločno so začeli tekmo. Prvič se je mreža zatresla v 9. minuti, ko je zadel Ivan Tričkovski, a je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. V 22. minuti je po podaji Pandeva do strela z roba kazenskega prostora prišel Aleksander Trajkovski, a je stresel le vratnico.

Depay učinkovito zaključil protinapad
Nizozemci so bili precej bolj učinkoviti. Daley Blind je v 24. minuti z drsečim startom vzel žogo makedonskemu kapetanu Pandevu, potem pa sta Donyell Malen in Memphis Depay odlično izpeljala protinapad. Malen je z desne strani podal Depayu, ki je z desetih metrov dosegel drugi gol na prvenstvu. Videosodnik je pregledal posnetek, če je pri drsečem startu prišlo do prekrška, a je gol obveljal.

Depay je bil tudi v nadaljevanju polčasa zelo dejaven, a so nogometaši Severne Makedonije oba njegova strela blokirali. Ekipi sta bili pri posesti žoge v prvem polčasu skoraj poravnani, malenkost več je bila v nogah Nizozemcev (51 odstotkov).

Goran Pandev je v 68. minuti zapustil zelenico v špalirju soigralcev. Zadnjo reprezentančno tekmo je odigral na evropskem prvenstvu. Slovo v velikem slogu. Foto: Reuters
Goran Pandev je v 68. minuti zapustil zelenico v špalirju soigralcev. Zadnjo reprezentančno tekmo je odigral na evropskem prvenstvu. Slovo v velikem slogu. Foto: Reuters

Wijnaldum z dvema goloma potrdil zmago Nizozemske
V 51. minuti so Nizozemci povišali vodstvo. Hitri Depaya je ušel obrambi Makedoncev in pred vrati zaposlil Georginia Wijnalduma, ki je z levico potisnil žogo v mrežo. V 56. minuti so Makedonci imeli prosti strel z 22 metrov, a je vratar Maarten Stekelenburg strel Enisa Bardhija ubranil. Dve minuti zatem je poskus Depaya s strani Stole Dimitrievski še uspel odbiti, a se je žoga odbila do Wijnalduma, ki mu ni bilo težko doseči 25 gola v reprezentančnem dresu.

V 66. minuti je Wout Weghorst zamenjal Depaya in že kmalu po vstopu v igri stresel prečko. Dve minuti zatem je ob špalirju soigralcev in glasnem aplavzu na stadionu igrišče zapustil Pandev, ki je tako zaključil reprezentančno pot. V 73. minuti je po podaji Bardhija zadel Darko Čurlinov, a je bil gol zaradi njegovega prepovedanega položaja razveljavljen.

Igor Angelovski je v Amsterdamu zadnjič vodil Makedonce. Foto: Reuters
Igor Angelovski je v Amsterdamu zadnjič vodil Makedonce. Foto: Reuters

Makedonski selektor Angelovski namignil na odhod
Selektor Severne Makedonije Igor Angelovski je na novinarski konferenci po tekmi v Amsterdamu namignil na odhod s selektorskega mesta. Prihodnji mesec mu po več kot petih letih poteče pogodba.

"Moja pogodba se julija izteče in to je moje zadnje opravilo. Pogodba mi poteče. Vesel sem, da sem bil del tega. V veselje mi je bilo voditi reprezentanco na evropskem prvenstvu in občutiti lepoto Eura. Ne smemo biti razočarani. Prebili smo led. Zahvaliti se moram nogometašem," je dejal Angelovski.

Selektor se ni pozabil pokloniti niti kapetanu Goranu Pandevu: "Vesel sem, da sem delal s takim kapetanom. Zahvaliti se mu moram za vse, kar je naredil. Prihodnje generacije imajo lep vzor, kaj morajo narediti, da bodo dosegle to, kar je uspelo Pandevu."

Wijnaldum zrežiral tretjo zmago Nizozemske

SKUPINA C, 3. krog, Amsterdam:
SEVERNA MAKEDONIJA ‒ NIZOZEMSKA 0:3 (0:1)
16.000; Depay 24., Wijnaldum 51., 58.

Severna Makedonija: Dimitrievski, Ristovski, Velkovski, Musliu, Ademi (78./Nikolov), Alioski, Tričkovski (56./Čurlinov), Trajkovski (68./Hasani), Bardhi (78./Stojanovski), Elmas, Pandev (68./Kostadinov).

Nizozemska: Stekelenburg, Dumfries (46./Berghuis), De Ligt, de Vrij (46./Timber), Blind, van Aanholt, de Jong (79./Gakpo), Gravenberch, Wijnaldum, Depay (66./Weghorst), Malen (66./Promes).

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)


Bukarešta:
UKRAJINA ‒ AVSTRIJA 0:1 (0:1)
10.472; Baumgartner 21.

Ukrajina: Buščan, Karavajev, Zabarnji, Matvijenko, Mikolenko (85./Besiedin), Sidorčuk, Šaparenko (68./Marlos), Zinčenko, Malinovski (46./Cigankov), Jaremčuk, Jarmolenko.

Avstrija: Bachmann, Dragović, Alaba, Hinteregger, Lainer, Sabitzer, Schlager, Grillitsch, Laimer (72./Ilsanker), Baumgartner (33./Schöpf), Arnautović (90./Kalajdžić).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


Lestvica:                             
NIZOZEMSKA *     3  3 0 0 8:2  9      
AVSTRIJA *       3  2 0 1 4:3  6      
UKRAJINA         3  1 0 2 4:5  3      
SEV. MAKEDONIJA  3  0 0 3 2:8  0      

* - v osmini finala