Turki niso sprožili niti enega strela v okvir italijanskih vrat, na drugi strani pa so azzurri v drugem polčasu strli turško obrambo in tekmecem nasuli tri gole. Foto: EPA
Turki niso sprožili niti enega strela v okvir italijanskih vrat, na drugi strani pa so azzurri v drugem polčasu strli turško obrambo in tekmecem nasuli tri gole. Foto: EPA

Evropsko prvenstvo se je včeraj začelo z zmago Italije nad Turčijo s 3:0. V prvem polčasu je na rimskem Olimpicu turška globoka obramba azzurrom povzročala težave, v nadaljevanju pa so Italijani, evropski prvaki iz leta 1968, našli pravi recept. Prvič se je evropsko prvenstvo začelo z avtogolom. Domenico Berardi je prodrl v kazenski prostor, podal v sredino, kjer je žoga zadela Juventusovega branilca Meriha Demirala in se odbila v mrežo. V 66. minuti je Cira Immobile povišal na 2:0, nato pa podal Lorenzzu Insigneju za končnih 3:0.

Sorodna novica Italijani na Olimpicu gladko opravili s Turki

To je bila 39. tekma Italije v zgodovini evropskih prvenstev in prvič je tekmecu zabila tri gole. Pri Gazzetti dello Sport so zapisali, da ima Francija z Mbappejem, Griezmannom in Benzemajem strašen napadalni ustroj, prav tako Portugalska z Ronaldom in Joaom Felixom, a ne zaostaja niti Italija s trojico Berardi, Immobile in Insigne.

"Bili smo potrpežljivi in dočakali svoje priložnosti. Veseli smo, da smo razveselili vso Italijo. Bil je čudovit večer. Vedeli smo, da ne bo lahko, ker ima Turčijo veliko nadarjenih igralcev. Čutili smo tudi več pritiska, ker je bila to uvodna tekma. Dobro smo igrali, nismo jim ponudili veliko priložnosti," se je veselil selektor Roberto Mancini.

V predtekmovalni skupini A bo danes (v Bakuju) še tekma med Walesom in Švico (ob 15.00). Danska bo v Københavnu (ob 18.00) v skupini B gostila Finsko, novinko na prvenstvih stare celine. Današnji spored se bo končal s tekmo Rusija – Belgija (v St. Peterburgu), ki se bo začela ob 21.00.

EP v nogometu, skupina A, sobota ob 15.00:
WALES – ŠVICA (Baku)
Verjetni postavi:
Wales: Ward, Mepham, Rodon, Davies, N. Williams, Allen, Ampadu, Roberts, Wilson, James, Bale.

Švica: Sommer, Elvedi, Schär, Akanji, Mbabu, Zakaria, Xhaka, Rodriguez, Shaqiri, Embolo, Seferović.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Skupina B, ob 18.00:
DANSKA – FINSKA (København)
Verjetni postavi:
Danska: Schmeichel, Wass, Christensen, Kjaer, Maehle, Höjbjerg, Delaney, Poulsen, Eriksen, Braithwaite, Wind.

Finska: Hradecky, O'Shaughnessy, Arajuuri, Toivio, Uronen, Raitala, Kamara, Sparv, Lod, Pukki, Pohjanpalo.

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)

Ob 21.00:
BELGIJA – RUSIJA (St. Peterburg)
Verjetni postavi:
Belgija: Courtois, Alderweireld, Denayer, Vertonghen, Castagne, Dendoncker, Tielemans, Chadli, Mertens, Carrasco, Lukaku.

Rusija: Šunin, Barinov, Džikija, Semjonov, Karavajev, Zobnin, Ozdojev, Žirkov, Golovin, Ionov, Dzjuba.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)