Domenico Berardi je v 53. minuti z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je žoga zadela Meriha Demirala in se odbila za hrbet Ugurzana Cakirja.Foto: EPA
Domenico Berardi je v 53. minuti z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je žoga zadela Meriha Demirala in se odbila za hrbet Ugurzana Cakirja.Foto: EPA

Italijani so pred 16.000 gledalci na stadionu Olimpico pričakovano pritisnili že od prve minute, a si niso priigrali večjih priložnosti. Turki so njihov uvodni nalet ustavili.

Jalovi napadi Italije; Turki brez strela proti vratom
V 18. minuti je na levi strani kazenskega prostora do strela prišel Lorenzo Insigne, a je meril mimo vrat. Malo pozneje je po podaji iz kota Giorgio Chiellini z glavo meril pod prečko, s sijajno podajo pa se je izkazal Ugurzan Cakir. Italijani so imeli pobudo in so pritiskali, toda Turki so dobro stali na zelenici. Polčas se je končal brez golov. Statistika: posest žoge 63:37, streli 12:0, v okvir vrat 3:0 – vse za Italijo. Turki niso sprožili niti enega strela proti italijanskim vratom.

Ciro Immobile je v 66. minuti povišal na 2:0. Foto: EPA
Ciro Immobile je v 66. minuti povišal na 2:0. Foto: EPA

Demiral zatresel lastno mrežo; Immobile na pravem mestu
Varovanci Roberta Mancinija so v 53. minuti le kronali terensko premoč. Domenico Berardi je po desni strani prodrl v kazenski prostor Turkov, nato pa podal v sredino, kjer je žoga zadela Meriha Demirala in se odbila v mrežo. Italijani so po vodilnem zadetku še bolj pritisnili proti turškim vratom. Drugi gol je visel v zraku. Azzurri so ga zabili v 66. minuti. Cakir je najprej ubranil poskus Leonarda Spinazzole, a se je žoga odbila do Cira Immobileja, ki jo je z nekaj metrov pospravil v mrežo.

Veselje Italijanov po golu Lorenza Insigneja za 3:0 v 79. minuti. Foto: EPA
Veselje Italijanov po golu Lorenza Insigneja za 3:0 v 79. minuti. Foto: EPA

Insigne zapečatil usodo Turčije
Srečanje je bilo s tem praktično odločeno. Kljub temu pa so Italijani v 79. minuti dosegli še tretji gol. Vratar Cakir je žogo nespretno izbil, tako da jo je prestregel Berardi. Žoga je v nadaljevanju akcije prišla do Immobileja, ki jo je na levi strani podal do Lorenza Insigneja, ta pa jo je z diagonalnim strelom poslal v malo mrežico za 3:0. Slavje večinoma domačih navijačev na stadionu Olimpico se je lahko začelo.

Končna statistika govori o veliki premoči Italije: posest žoge 61:39, skupaj streli 24:3, v okvir vrat 8:0 – vse za domače oziroma Italijane.

Sobotni spored bosta v skupini A ob 15.00 odprla Wales in Švica, nato pa sledita še tekmi Danska – Finska in Belgija – Rusija.

Na stadionu Olimpico se je zbralo 16.000 gledalcev. Foto: EPA
Na stadionu Olimpico se je zbralo 16.000 gledalcev. Foto: EPA

Na slovesnosti ob odprtju sodelovali Andrea Bocelli, U2, Martin Garrix, Totti, Nesta ...
Pred uvodno tekmo so slavnostno odprli prvenstvo s plesnimi vložki, prav tako pa tudi z glasbenima točkama Andree Bocellija z znano arijo iz Puccinijeve opere Turandot Nessun dorma in predstavitvijo pesmi prvenstva We are the people Martina Garrixa ter članov skupine U2, pevca Bona in kitarista The Edgea. Svoj delež k odprtju sta prispevala tudi nekdanja italijanska reprezentanta Francesco Totti in Alessandro Nesta.


NOGOMET

16. EVROPSKO PRVENSTVO

AKTUALNI SPORED

Skupina A (Rim):
TURČIJA ‒ ITALIJA 0:3 (0:0)
16.000; Demiral 53./ag, Immobile 66., Insigne 79.

Turčija: Cakir, Celik, Demiral, Söyüncü, Meras, Karaman (76./Dervisoglu), Ozan Tufan (64./Ayhan), Yokuslu (65./Kahveci), Calhanoglu, Yazici (46./Under), Yilmaz.

Italija: Donnarumma, Florenzi (46./Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini, Spinazzola, Barella, Jorginho, Locatelli (73./Cristante), Berardi (85./Bernardeschi), Immobile (81./Belotti), Insigne (81./Chiesa).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Sobota ob 15.00:
WALES ‒ ŠVICA (Baku)


Ob 18.00:
DANSKA ‒ FINSKA (Köbenhavn)

Ob 21.00:
BELGIJA ‒ RUSIJA (St. Peterburg)

Čeferin prepričan, da bo vse v redu

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je pred začetkom Eura dejal, da se bodo morale reprezentance spopasti s posebnimi okoliščinami zaradi pandemije covida-19, a je prepričan, da bo vse v redu. "To ni običajno evropsko prvenstvo, ker je v 11 državah, ob tem pa še pandemija otežuje potovanja," je v Rimu dejal Čeferin in poudaril, da se bo vsaka ekipa zato morala prilagoditi "na poseben položaj, da bo lahko končala EP". Čeprav so se v zadnjih dneh pojavili primeru okužb z novim koronavirusom v španski, švedski in ruski ekipi, Čeferin ostaja optimist, da bo tekmovanje potekalo brez prekinitev do konca in finala 11. julija na londonskem Wembleyju. "Mislim, da tekme ne bodo preložene. Tako imenovani mehurčki bodo zelo striktni, takšen je tudi naš zdravstveni protokol," je dejal 53-letni Slovenec. Dodal je, da bodo tudi tiste uradne osebe, ki so že cepljene, testirane pred vsako tekmo.