Italijanski selektor Roberto Mancini je na Allianz Areni pripravljal taktiko za derbi četrtfinala proti Belgiji. Foto: EPA
Italijanski selektor Roberto Mancini je na Allianz Areni pripravljal taktiko za derbi četrtfinala proti Belgiji. Foto: EPA

Izbranci Roberta Martineza so pred petimi leti v Franciji presenetljivo izpadli proti Walesu v četrtfinalu, na zadnjem SP-ju v Rusiji pa jih je v polfinalu izločila Francija z 1:0. Na letošnjem evropskem prvenstvu so dobili vse štiri tekme. V Sevilli sta se v osmini finala poškodovala Kevin De Bruyne in Eden Hazard. Ni še jasno, ali bosta v začetni postavi.

Italijani so blesteli v skupini A v Rimu, precej več težav pa so imeli v osmini finala na Wembleyju proti Avstriji (2:1 po podaljšku). V drugem polčasu so zelo trpeli, zadetek Marka Arnautovića je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. V podaljšku sta zadela rezervista Federico Chiesa in Matteo Pessina.

Romelu Lukaku je v odlični formi. V skupinskem delu je dosegel tri zadetke. Foto: EPA
Romelu Lukaku je v odlični formi. V skupinskem delu je dosegel tri zadetke. Foto: EPA

Chiellini: Za take tekme ne potrebuješ nobenega dodatnega motiva
Selektor Roberto Mancini je zadel z menjavami, saj so bili Italijani v podaljšku precej bolj sveži.
"Zavedamo se, da je Belgija zelo močna, a ne bomo odstopali od svojega sloga igre. V četrtfinalu ni lahkih tekmecev, Belgija pa velja za eno najboljših reprezentanc na svetu," je poudaril Mancini.

Kapetan Giorgio Chiellini je dodal: "Za take tekme ne potrebuješ nobenega dodatnega motiva. Odločale bodo malenkosti, saj obe ekipi nimata veliko slabih točk. Obrambni igralci se zavedamo, da bo težko ustaviti Romeluja Lukakuja, ki je odigral izvrstno sezono za Inter. Belgija ima ogromno nevarnih igralcev."

Martinez pričakuje popoln napad azzurrov
"Pričakujem, da bo Italija napadla od začetka tekme. Že tekma proti Portugalski je prišla zelo zgodaj. Tako težke tekme navadno igraš bolj proti koncu velikega turnirja. To je bil boj do zadnjih atomov moči. Na srečo smo imeli dovolj časa za regeneracijo," je razmišljal selektor Martinez.

Izjavi Mancinija in Martineza pred tekmo Italija - Belgija
Vladimir Petković, ki je v preteklosti prejel številne kritike, je po zmagi nad Francijo postal junak. 57-letni Sarajevčan od julija 2014 vodi Švico. Foto: EPA
Vladimir Petković, ki je v preteklosti prejel številne kritike, je po zmagi nad Francijo postal junak. 57-letni Sarajevčan od julija 2014 vodi Švico. Foto: EPA

Petković novi rekorder na klopi Švice
Švica in Španija se bosta pomerili v St. Peterburgu. V ponedeljek so Švicarji po zaostanku z 1:3 izsilili podaljšek proti Francozom in nato napredovali po streljanju enajstmetrovk. Prvič po letu 1954 so se uvrstili v četrtfinale velikega tekmovanja in evforija v domovini se stopnjuje.

Selektor Vladimir Petković bo vodil že 78. tekmo na klopi Švice, kar je nov rekord. Zelo bo pogrešal kapetana Granita Xhako, ki je kaznovan. Proti Franciji je prejel drugi rumeni karton na letošnjem prvenstvu.

Xhaka kaznovan, Shaqiri bo kapetan
Kapetanski trak bo nosil Xherdan Shaqiri. "Dokazali smo, da nismo dobri le v obrambi. Proti svetovnim prvakom smo dosegli tri gole. Če bomo ponovili ponedeljkovo predstavo, lahko izločimo vsako reprezentanco."

"Španija velja za enega izmed favoritov tega evropskega prvenstva. Zelo bo manjkal Xhaka, a to pomeni, da bodo morali vsi ostali iztisniti deset odstotkov več," je dodal selektor Petković.

Španci so se mučili na uvodnih tekmah skupine E proti Švedski (0:0) in Poljski (1:1). Proti Slovaški se je odprlo, zmaga s 5:0 je vlila samozavest. Tudi proti Hrvaški v osmini finala so Španci zadeli petkrat.

"Pričakujem zelo napeto tekmo. Švico poznamo že s tekem Lige narodov. Zelo dobri so v obrambi, težko jih je prebiti. Ne bodo napadli brezglavo, taktično so odlično podkovani," je dejal selektor Luis Enrique.

Laporte se ne strinja, da so Španci favoriti proti Švici

Četrtfinale, petek ob 18.00:
ŠVICA - ŠPANIJA
(St. Peterburg)

Verjetni postavi:

Švica: Sommer, Elvedi, Akanji, Rodriguez, Widmer, Freuler, Zakaria, Zuber, Shaqiri, Embolo, Seferović.

Španija: Unai Simon, Azpilicueta, Garcia, Laporte, Jordi Alba, Koke, Busquets, Pedri, Ferran Torres, Sarabia, Morata.

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)


Ob 21.00:
BELGIJA - ITALIJA
(München)

Verjetni postavi:

Belgija: Courtois, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, T. Hazard, Witsel, Tielemans, Meunier, E. Hazard, Lukaku, Carrasco.

Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola, Barella, Jorginho, Verratti, Chiesa, Immobile, Insigne.

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)


Sobota ob 18.00:
ČEŠKA - DANSKA
(Baku)

Verjetni postavi:

Češka: Vaclik, Coufal, Čelustka, Kalas, Kaderabek, Holeš, Souček, Masopust, Barak, Ševčik, Schick.

Danska: Schmeichel, Christensen, Kjaer, Vestergaard, Wass, Höjbjerg, Delaney, Maehle, Braithwaite, Poulsen, Damsgaard.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Ob 21.00:
UKRAJINA - ANGLIJA
(Rim)

Verjetni postavi:

Ukrajina: Buščan, Karavajev, Zabarnji, Krivcov, Matvijenko, Mikolenko, Sidorčuk, Malinovski, Zinčenko, Jarmolenko, Šaparenko, Jaremčuk.

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Shaw, Rice, Phillips, Foden, Grealish, Sterling, Kane.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)