Žoga je okrogla Euro 2020 e08: Danske sanje, italijanski podaljšek in poliglot Arnautović

Omizje nogometnega podkasta Žoga je okrogla je spregovorilo tudi o nedeljskem derbiju med še dvema favoritoma, Belgijo in Portugalsko.

Azzurri prvič zadeli v podaljšku
Italijanska reprezentanca je po treh prepričljivih zmagah v skupinskem delu Eura tokrat za zmago potrebovala podaljšek. Voditelj Luka Petrič je poudaril, da Italija do sinoči nikoli ni zadela v podaljšku tekme na evropskih prvenstvih, čeprav je podaljšek igrala kar sedemkrat.

"Zanimivo je, da so vse tri gole dosegli rezervisti. Odlično je pri obeh zadetkih za Italijo odigral Matteo Pessina, ki najprej sploh ni bil v kadru Italije. Zaradi poškodbe soigralca je bil vpoklican naknadno."

Igralec tekme Spinazzola: Trpeli smo

Poliglot Arnautović
Jože Pepevnik
je dodal, da je Pessina zanimiv nogometaš, ki ima rad kulturo, gledališča in balet, govoril pa naj bi tudi latinsko. Poliglot je tudi avstrijski napadalec Marko Arnautović, je dodal Franci Pavšer, ki je tekmo spremljal v Innsbrucku, kjer je te dni spremljal odlične nastope plezalke Janje Garnbret.

"Na televiziji so pokazali Arnautovićeve izjave v italijanščini, angleščini in nemščini, v časopisu pa so poudarili, da govori tudi dunajsko, srbsko, flamsko in portugalsko ter da se v tem pogledu znajde tudi na Kitajskem, kjer igra zadnji dve sezoni." Na koncu so bili, je še dodal Pavšer, v nasprotju z avstrijsko javnostjo, precej bolj razočarani avstrijski nogometaši.

Italijansko reprezentanco v četrtfinalu čaka še precej težja naloga. Prav zaradi tega, dodaja Pepevnik, je lahko zahtevna tekma na tej točki samo koristna za Italijo. "V skupinskem delu Italija ni imela prav veliko težav in glede na to, da jo v četrtfinalu čaka zmagovalec med Belgijo in Portugalsko, se mi zdi, da je Italija potrebovala dokaz, da se lahko reši, tudi ko ji ne gre vse po načrtih."

Danci zdaj hit prvenstva
Prvi so si mesto v četrtfinalu zagotovili Danci, ki so s kar 4:0 premagali polfinalista preteklega evropskega prvenstva Wales. Valižani zdaj ugibajo predvsem o prihodnosti Garetha Bala, Danci pa so po izjemno težkem začetku po srčnem zastoju Christiana Eriksena vse boljši.

Igrajo kombinatoren nogomet, drugič zapored so zabili štiri gole, junak pa Kasper Dolberg, ki je v konici napada zamenjal Yussufa Poulsena. Selektorju Kasperju Hjulmandu gre vse kot po maslu. Po 15 minutah igre je višje postavil branilca Christensena, da je Danska lažje ustavila najnevarnejše igralce Walesa Bala, Ramseyja in Jamesa. Aljaž Golčer je izpostavljal vlogo Hjulmanda, ki je spremenil podobo danske reprezentance, odkar je postal selektor.

"Hjulmand je še nadgradil dansko igro, potem ko je na klopi zamenjal cenjenega Ågeja Hareideja. Njegov predhodnik je danski projekt gradil na pragmatičnosti in dobri obrambi. Presenetljivo mu danska nogometna zveza ni podaljšala pogodbe in se je odločila za nogometnega romantika Hjulmanda, ki želi zmagovati z atraktivno, napadalno igro, kar pa mu odlično uspeva."

Se lahko ponovi Euro 1992?
Na Danskem nekateri zdaj že vlečejo vzporednice s to dansko reprezentanco in tisto, ki je leta 1992 osvojila naslov evropskega prvaka, toda tista ekipa je bila precej bolj obrambna. Morda je še boljša primerjava z dansko reprezentanco iz osemdesetih, ki je igrala precej lepši nogomet, na krilih bratov Laudrup in Simonsena.