Robert Lewandowski je izenačil v 54. minuti. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je izenačil v 54. minuti. Foto: Reuters

Čeprav španski nogometaši, eni od favoritov evropskega prvenstva, tekme predtekmovanja igrajo na domačem stadionu, jim ne gre vse po načrtih. Že drugo tekmo so imeli veliko premoč v posesti žoge, a jim tega ni uspelo spremeniti v zmago.

Po drugem remiju bodo tako še trepetali za napredovanje iz skupine E, tako kot tudi Poljaki. Ekipi sta ostali na tretjem in četrtem mestu v skupini. Švedi imajo štiri točke, Slovaki tri, Španci dve in Poljaki eno. V zadnjem krogu bodo Španci v Sevilli gostili še Slovake, Švedi in Poljaki bodo igrali v St. Peterburgu.

Morata zadel v prvem polčasu ...
V težjem položaju so bili Poljaki – če bi izgubili, bi ostali brez možnosti za uvrstitev v osmino finala. tekmo so tako začeli odločneje. V drugi minuti so zahtevali 11-metrovko, ko je Piotr Zielinski končal na tleh v kazenskem prostoru, a sodnik najstrožje kazni ni dosodil. V 6. minuti je Mateusz Klich streljal z okoli 25 m, njegov poskus pa je končal nekaj cm nad golom.

Španci so bili boljši tekmeci, imeli več priložnosti, takoj po prejetem golu zapravili tudi enajstmetrovko, toda več od točke jim ni uspelo osvojiti. Foto: Reuters
Španci so bili boljši tekmeci, imeli več priložnosti, takoj po prejetem golu zapravili tudi enajstmetrovko, toda več od točke jim ni uspelo osvojiti. Foto: Reuters

V 10. minuti so Španci sprožili prvi strel, Dani Olmo je streljal z roba kazenskega prostora, Wojciech Szczesny pa je branil brez težav. V 18. minuti je Alvaro Morata streljal od blizu, a je igralec Poljske izbil žogo z glavo. V 26. minuti je Gerardo Moreno z vrha kazenskega prostora poslal podajo pred vrata, kjer je bil Alvaro Morata, meril je v desni spodnji kot za vodstvo Španije (1:0). Gol je sodnik priznal po ogledu VAR-a.

Nevaren prosti strel za Španijo v 24. minuti je izvedel Moreno, žoga je šla mimo živega zidu in nekaj cm mimo vrat.

V 35. minuti je Robert Lewandowski lepo podal Karolu Šwiderskemu pred vrata, njegov poskus je končal malo nad golom. Še bolje nevaren je bil poskus Šwiderskega v 43. minuti, streljal je z okoli vrha kazenskega prostora, zadel pa je okvir vrat. Žoga se je odbila do Lewandowskega, ki nastreljal Unaia Simona.

11-metrovko je v 58. minuti zapravil Gerard Moreno. Foto: Reuters
11-metrovko je v 58. minuti zapravil Gerard Moreno. Foto: Reuters

Za konec zanimivega prvega polčasa si je Španija priigrala novo priložnost, Jordi Alba je podal Morenu v kazenski prostor, njegov strel pa je končal nekaj cm mimo vrat.

... Lewandowski izenačil v drugem polčasu
Drugi polčas so Poljaki začeli odlično. V 54. minuti je z desne strani predložek v kazenski prostor poslal Kamil Jozwiak, tam je bil najvišji Robert Lewandowski, ki je z glavo meril v levi spodnji kot in zadel (1:1).

Španci so v 58. minuti imeli priložnost za povišanje vodstva. Sodnik je s pomočjo VAR-a pokazal na belo točko, potem ko je Jakub Moder pohodil Gerarda Morena v kazenskem prostoru. Moreno je streljal 11-metrovko, zadel je okvir vrat, žoga se je odbila do Morata, ki prav tako ni najbolje streljal.

V 80. minuti je z volejem Szczesnyja z volejem skušal premagati Rodri, a je bil vratar Poljske na pravem mestu. V 84. minuti po globinski podaji Morata streljal, Szczesny je odlično posredoval in svojo mrežo je uspel zavarovati. Rodri je nato streljal z vrha kazenskega prostora, a je žoga končala nad vrati.

Neučinkoviti Španci še vedno brez zmage v Sevilli
Zadetki s tekme med Španijo in Poljsko

SKUPINA E, Sevilla

ŠPANIJA – POLJSKA 1:1 (1:0)
12.500; Morata 26.; Lewandowski 54.
V 58. minuti je 11-metrovko zapravil Gerard Moreno.

Španija: Unai Simon, M. Llorente, Laporte, Pau, Jordi Alba, Rodri, Koke (68./Sarabia), Pedri, Morata (87./Oyarzabal), Gerard Moreno, (68./Ruiz), Dani Olmo (61./ Torres).

Poljska: Szczesny, Bereszynski, Glik, Bednarek (85./Dawidowicz), Moder (85./Linetty), Jozwiak, Puchacz, Klich (55./Kozlowski), Zielinski, Šwiderski (68./Frankowski), Lewandowski.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Lestvica:                       
ŠVEDSKA          2  1 1 0 1:0  4
SLOVAŠKA         2  1 0 1 2:2  3
ŠPANIJA          2  0 2 0 1:1  2
POLJSKA          2  0 1 1 2:3  1