Kevin De Bruyne je blestel proti Danski. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne je blestel proti Danski. Foto: Reuters

"Včerajšnja zmaga Belgije proti Danski se mi zdi zelo velika, večja, kot bi bila kdaj drugič. Danci so igrali izjemno, takorekoč "na steriodih", igrali so za soigralca Eriksena in morda bolje, kot je njihova realna vrednost. Belgijcem pa je potem uspelo v nadaljevanju pripeljati tekmo v svojo korist, sicer ne z lahkoto, vendar nisem imel najmanjšega občutka, da bi Danci lahko pokvarili njihov uspeh. Belgija dela korak za korakom in ponavljamo se, ko trdimo, da so med glavnimi favoriti za naslov," pravi tokratni gost nogometnega podkasta Žoga je okrogla, televizijski športni novinar Saša Jerković.

"Roberto Martinez je že dolgo njihov selektor, imajo uigrane avtomatizme, ve se, kdo kaj počne. Glede na to, da gre za zvezdniško reprezentanco, tudi ni videti izbruhov egov. Po prvenstvu v Rusiji se je mogoče zdelo, da so zamudili zlato priložnost osvojiti lovoriko, postati svetovni prvaki, vendar so zdaj še zrelejši," dodaja radijski reporter Jože Pepevnik.

Poleg Belgije je včeraj do zmage prišla tudi njena soseda Nizozemska, ki je z 2:0 premagala Avstrijo. Saša Jerković trenutni potek prvenstva označuje kot "jasno vidno razliko med reprezentancami prve in druge lige", radijski reporter Marko Cirman pa opaža še en trend.

Žoga je okrogla Euro 2020 e04: Drugi zmagi Beneta brez luksa

"To evropsko prvenstvo je prvenstvo tranzicijske igre. Tista reprezentanca, ki ima hitrejši in bolj smrtonosen protinapad, ima več možnosti za zmago. Včeraj se je to dobro videlo na tekmi med Nizozemsko in Avstrijo. Ko so Avstrijci začeli zamujati pri pokrivanju in se je razbila njihova taktična šablona, so imeli Nizozemci veliko prostora. Ravno to je ključ tega prvenstva. Malo časa je bilo za uigravanje obramb in zato je včasih bolje igrati previdneje, ker moraš biti ob bolj odprti igri izjemno natančen in previden. Ko pustiš preveč prostora, te bodo ekipe, kot so Belgija, Nizozemska, kaj šele Francija, kaznovale."

Danes bosta na sporedu tudi tekmi v skupini D med Hrvaško in Češko ter Anglijo in Škotsko, jutri pa bosta v Münchnu igrali Portugalska in Nemčija. Zmožnosti štirikratnih svetovnih prvakov, ki so v prvem krogu izgubili s Francozi, zanimajo Sašo Jerkovića: "Res me zanima, kako se bo odzvala Nemčija. Ali je še kaj v tej reprezentanci? Vsi vemo, da gre za neki zaton te ekipe in še vedno pravim, da je najslabša stvar, ki se je Nemčiji zgodila, gladka osvojitev pokala konfederacij pred prvenstvom v Rusiji. Takrat se je zdelo, da lahko tudi z rezervno ekipo pokorijo svet."

Sogovorniki so z voditeljem Luko Petričem govorili tudi o Christianu Eriksenu, nevarni ukrajinski reprezentanci in igralcih, ki so do zdaj na prvenstvu najbolj navdušili.