V tej akciji je sodnik pokazal na belo točko. Foto: EPA
V tej akciji je sodnik pokazal na belo točko. Foto: EPA

Makkelie je pokazal na najstrožjo kazen v 103. minuti, potem ko je Joakim Maehle v kazenskem prostoru domnevno podrl Rahima Sterlinga. Čeprav posnetek, ki so ga predvajali na televiziji, ni potrdil prekrška, je videosodnik (VAR) stopil na stran nizozemskega sodnika. Makkelie sploh ni stopil do zaslona, da bi se prepričal o svoji odločitvi. Streljal je Harry Kane, Kasper Schmeichel pa je njegov strel ubranil, a je Anglež odbitek le pospravil v mrežo.

Sterling trdi, da je prekršek bil. "Zagotovo je bila enajstmetrovka. Šel sem v kazenski prostor, iztegnil je nogo in enajstmetrovka je čista," je povedal napadalec Manchester Cityja. Večina ne deli njegovega mnenja. Med njimi so tudi nekdanji angleški reprezentanti, zdaj strokovni komentatorji na različnih televizijah.

V Londonu aretiranih 20 oseb

Londonska policija je sporočila, da je bila v sredo zvečer zaradi pretiranega rajanja, ki ga je povzročila prva uvrstitev Anglije v finale evropskega prvenstva, primorana aretirati dvajset oseb.

Sorodna novica Angleži prvič v finalu evropskega prvenstva

"Vsi smo navijači Anglije, toda treba je biti pošten. Nisem mogel verjeti, da sodnik ni spremenil odločitve. Angliji je v preteklih letih vedno manjkal kanček sreče, danes smo ga imeli. Nočeš napredovati po sumljivi enajstmetrovki, toda na koncu dneva nas je pripeljala v finale in vzeli jo bomo," je povedal Micah Richards. Podobnega mnenja je bil Chris Waddle: "Sporna enajstmetrovka. Še vedno nisem prepričan, toda koga briga ... Smo v finalu."

Gary Neville je bil nedvoumen: "Če bi mi izgubili po tako dosojeni enajstmetrovki, bi bili potolčeni. V videosobi po navadi stojijo za sodnikom, tako je bilo tudi tokrat." Še ena legenda Manchester Uniteda Roy Keane se ni strinjal s sodniško odločitvijo. "Sporna odločitev, mislim, da enajstmetrovke ni bilo. A vedel sem, da VAR odločitve ne bo razveljavil."

Znameniti Portugalec Jose Mourinho, vrsto let trener angleških klubov, je bil spet brez dlake na jeziku. "Ne bo vam všeč, kar bom rekel, toda enajstmetrovke ni bilo. Zasluženo ste v finalu, a ne razumem odločitve sodnika, še manj pa odločitve v videosobi. Vesel sem, da je Anglija v finalu, a žalosten zaradi načina, ki je do tega pripeljal."

Danci ogorčeni po sporni enajstmetrovki na Wembleyju

Southgate: Narodu smo podarili nove štiri dni sanjarjenja
V Angliji malo govorijo o sporni enajstmetrovki, vsi slavijo svoje junake na čelu s selektorjem Garethom Southgatom in imajo oči že uprte v nedeljski finale z Italijo. "Tako sem ponosen na svoje igralce. Smo del neverjetnega dogodka. Vedeli smo, da tekma ne bo lahka. Ko čakaš toliko časa kot mi, da prebrodiš polfinale, je naloga opravljena odlično, še posebej z nekaterimi igralci, ki imajo malo reprezentančnih izkušenj. Najbolje od vsega pa je, da smo gledalcem in narodu podarili fantastično noč in nove štiri dni sanj o naslovu," je povedal Southgate.

Eden od junakov tekme Sterling je hvalil ekipo, ki se je vrnila po zaostanku. "Izjemna predstava. Morali smo se potruditi, toda naš odgovor po zaostanku je bil silovit. Pokazali smo novo odliko. Ostali smo potrpežljivi, vedeli smo, da bomo s tempom in agresivnostjo ostali v igri. Še en korak v pravo smer," je povedal Sterling.

"To je ekipa, v bistvu ne ekipa, ampak družina. Vsi so živeli za ta trenutek. Vzdušje na stadionu je bilo noro, takega še nisem doživel," je za BBC povedal nekdanji reprezentant Karen Carney. Anglija je v finalu velikega turnirja prvič po letu 1966, ko je osvojila svetovno prvenstvo. "Res je minilo ogromno časa. Zdaj pa se je končno zgodilo. Dvomil sem, da bom to kdaj doživel," je povedal nekdanji napadalec Anglije Gary Lineker.

"Najverjetneje najboljši občutek na svetu," je pisalo na naslovnici časnika Sun, ki ga je krasila slika kapetana Harryja Kana, ki je proslavljal zadetek, dosežen v podaljšku. Daily Mail pa je zapisal: "Kapetan Harry nas je izstrelil v zgodovinski finale na Wembleyju".

"Ena stvar je izgubiti tekmo, ampak izgubiti na tak način je res veliko razočaranje, ker so se ti fantje zelo borili. Najprej moramo to prespati, preden bomo lahko govorili o občutkih. Grenko je takole zapustiti turnir," je razočaran danski selektor Kasper Hjulmand.

Nogomet se vrača domov, pojejo Angleži