Aymeric Laporte je bil leta 2013 s Francijo evropski podprvak do 19 let, leta 2016 pa se je na reprezentančni tekmi do 21 let huje poškodoval. Po letih čakanja na priložnost pri Deschamspu so Španci z Luisom Enriquejem zdaj izkoristili priložnost za okrepitev obrambe. Foto: AP
Aymeric Laporte je bil leta 2013 s Francijo evropski podprvak do 19 let, leta 2016 pa se je na reprezentančni tekmi do 21 let huje poškodoval. Po letih čakanja na priložnost pri Deschamspu so Španci z Luisom Enriquejem zdaj izkoristili priložnost za okrepitev obrambe. Foto: AP

Pričakovano spremembo nogometnega državljanstva 26-letnega nogometaša so v petek potrdili pri Mednarodni nogometni zvezi. Fifa je dosedanjemu Francozu prižgala zeleno luč za nastop v furii roji na letošnjem evropskem prvenstvu.

Aymeric Laporte je z današnjim dnem tudi uradno upravičen do igranja v reprezentancah španske nogometne zveze (RFEF). Španska vlada je Laporteju maja odobrila izredno naturalizacijo in potrdila špansko državljanstvo na prošnjo RFEF-a.

Athletic odkril potomca Baskov
Laporte se je rodil v mestu Agen ob reki Garone v francoski pokrajini Akvitaniji. Vsi stari starši tega mladeniča so bili Baski, zaradi česar je najprej postal član francoskega kluba Bayonne, po dopolnjenem 16. letu pa del mladinskega pogona Athletica Bilbaa, za katerega lahko igrajo le Baski in igralci, vzgojeni v zgodovinskih baskovskih deželah.

65-milijonska odškodnina za branilca
Pri Athleticu se je kalil in uveljavil kot eden najbolj obetavnih branilcev v španskem nogometnem prvenstvu. Poleti 2018 je Manchester City vplačal njegovo odkupno klavzulo v višini 65 milijonov evrov. V Angliji je hitro postal steber obrambe tudi v zvezdniškem moštvu Pepa Guardiole, s katerim je ravnokar osvojil tretji naslov angleškega prvaka.

Zaman čakal na debi pri članski reprezentanci
Kot obetavni nogometaš je med letoma 2011 in 2016 zaigral za vse mlajše izbrane vrste Francije, a debija v članski izbrani vrsti ni dočakal. Francoski selektor Didier Deschamps je Laporta trikrat vpoklical v moštvo Francije med letoma 2016 in 2020, vendar v modrem dresu ni igral niti minute.

Že poleti 2016 pred prestopom k Španiji
V Franciji nezadovoljstvo Aymericka Laporta, da se mu niti ne ponudi priložnost za igranje, ni bila skrivnost, četudi so Les Blues svetovni prvaki in evropski podprvaki. Ne nazadnje je o igranju za Španijo razmišljal na glas, če ne bi bil izbran v reprezentanco za evropsko prvenstvo 2016. Po košarici je avgusta začel korake za pridobitev španskega državljanstva, tudi ker je takrat selektor Španije postal njegov trener iz Athletica Bask Julen Lopetegui. A nato je le prišlo Deschampsovo vabilo in Laporte se je ustavil.

Enrique sprožil zahtevo za okrepitev obrambe
Ker v petih letih ni prišel do nastopa za člansko reprezentanco Francije, so vrata za reprezentančni prestop še kar ostala odprta in pozimi se je to odločil izkoristiti španski selektor Luis Enrique. Selektor je vodilnim predstavnikom zveze naročil, naj pristopijo k igralcu, da lahko sodeluje na evropskem prvenstvu, ki bo od 11. junija do 11. julija, kot del španske reprezentance.

Ob starajoči se osrednji branilski navezi Sergio Ramos in Gerard Pique, pri čemer oba izvrstna branilca Reala Madrida in Barcelone vse pogosteje pestijo poškodbe, bo steber obrambe Manchester Cityja idealna okrepitev za Španijo, ki bo na prihajajočem evropskem prvenstvu 2020 skušala izzvati ravno Francijo, ki velja za prvo favoritinjo zaradi pandemije prestavljenega evropskega tekmovanja.