Nogometaši Danske so se takole objeli pred nadaljevanjem tekme. Foto: Reuters
Nogometaši Danske so se takole objeli pred nadaljevanjem tekme. Foto: Reuters
Finska v senci kolapsa Eriksena do zgodovinske zmage

V 43. minuti je kar naenkrat padel prvi domači zvezdnik Christian Eriksen. Nogometaš je pri izvajanju avta dobil žogo, nihče ga ni oviral, bil je popolnoma sam, ko se je naenkrat zrušil. Na igrišče je takoj prispela zdravniška služba, ki mu je na zelenici pomagala približno 15 minut. Gledalci na tribunah so sprva popolnoma obmolknili, reprezentančni kolegi so stali poleg nesrečnega nogometaša. Po četrt ure so Eriksena (bil je pri zavesti) le odnesli, vsi nogometaši pa so odšli v slačilnici. Uefa je sporočila, da so Eriksena že prepeljali v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje je stabilno. Danska nogometna zveza je sporočila, da je 29-letnik buden, zdravniki so opravili dodatne teste.

Eriksenu so na igrišču pomagali približno četrt ure. Foto: Reuters
Eriksenu so na igrišču pomagali približno četrt ure. Foto: Reuters

Predsednik Uefe se je že odzval
Ko so Eriksena odpeljali, so navijači obeh reprezentanc začeli skandirati njegovo ime. Oglasil se je tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin: "Taki dogodki vse prestavijo v drugačno perspektivo. Christianu želim čim hitrejše okrevanje. Molim, da ima njegova družina moč in vero. V takih trenutkih se pokaže moč nogometne družine. Slišal sem, da so nogometaši obeh reprezentanc peli njegovo ime. Nogomet je res lep."

Obe reprezentanci želeli naprej
Uefa se je ob prošnji nogometašev obeh reprezentanc odločila, da se tekma nadaljuje. Na igrišče so se vrnili po skoraj dveurni prekinitvi, in sicer ob 20.30. Najprej so odigrali pet minut (neodigrani del prvega polčasa in sodnikov podaljšek), po kratkem odmoru je sledil še celotni drugi polčas.

Hradecky se je takole izkazal v 15. minuti. Foto: Reuters
Hradecky se je takole izkazal v 15. minuti. Foto: Reuters

Razmerje strelov kar 24:1
Danci so bili sicer precej boljši, razmerje strelov je bilo 24:1, a večina teh strelov ni bila preveč nevarnih, statistika strelov v okvir vrat je bila 6:1. A en sam finski strel je odločil tekmo.

Najlepša priložnost za Højbjerga
V prvem polčasu so imeli gostitelji najlepšo priložnost v 15. minuti, ko je predložek v kazenski prostor poslal Thomas Delaney, žogo je z glavo dobro zadel Pierre-Emile Højbjerg, a je vratar Lukas Hradecky žogo z zadnjimi močmi poslal v kot.

Danci zapravili enajstmetrovko
Edini gol je padel v 60. minuti, ko je za Finsko z glavo zadel Joel Pohjanpalo. Danci so imeli najlepšo priložnost za zadetek v 74. minuti, ko je Paulus Arajuuri v kazenskem prostoru podrl Yussufa Poulsena, sodnik je pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Højbjerg, žogo je poslal v levi vratarjev kot, a Hradecky je njegovo namero dobro prebral.

Evropsko prvenstvo v nogometu

Skupina B

Takole so Finci dosegli svoj prvi gol na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Takole so Finci dosegli svoj prvi gol na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters

Köbenhavn:
DANSKA − FINSKA 0:1 (0:0)
Pohjanpalo 60.
Højbjerg (74./Danska) je zapravil 11-metrovko.

Danska: Schmeichel, Wass (76./Larsen), Kjaer (63./Vestergaard), Christensen, Maehle, Delaney (76./Cornelius), Højbjerg, Eriksen (43./Jensen), Poulsen, Braithwaite, Wind (63./Olsen).

Finska: Hradecky, Raitala (90./Vaeisaenen), O’Shaughnessy, Ajauuri, Uronen, Kamara, Sparv (77./Schueller), Lod, Toivio, Pukki (77./Kauko), Pohjanpalo (84./Forss).