Giorgio Chiellini in soigralci so zadnji trening pred tekmo z Avstrijo opravili v Firencah. Po zelenici Wembleyja so se le sprehodili v elegantnih oblačilih. Foto: EPA
Giorgio Chiellini in soigralci so zadnji trening pred tekmo z Avstrijo opravili v Firencah. Po zelenici Wembleyja so se le sprehodili v elegantnih oblačilih. Foto: EPA

Italijanski kapetan Giorgio Chiellini se je vrnil na trening po težavah s kolenskimi vezmi na drugi tekmi v skupinskem delu proti Švici. V nedeljo proti Walesu ni igral, prav tako pa še ni jasno, ali bo pripravljen za 90 minut proti Avstriji. 36-letni Chiellini je opravil večino treninga z ekipo v Firencah, preden se je reprezentanca odpravila v London.

Če ne bo mogel še igrati, ga bo verjetno nadomestil Francesco Acerbi. Zagotovo ne bo v postavi Italije Alessandra Florenzija 30-letni igralec PSG-ja si je mečno mišico poškodoval na uvodni tekmi EP-ja proti Turčiji pred dvema tednoma na rimskem Olimpicu.

Izbranci Roberta Mancinija so blesteli v skupini A. Osvojili so sedem točk z razliko v zadetkih 7:0. Poraza ne poznajo že 30 tekem zapored.

Avstrijci že izpolnili cilj
Avstrija je proti Severni Makedoniji dosegla prvo zmago na evropskih prvenstvih (3:1). Po porazu proti favorizirani Nizozemski v Amsterdamu z 0:2 so izbranci Franca Fode premagali Ukrajino z 1:0 in se prvič v zgodovini uvrstili v osmino finala evropskega prvenstva.

"Italija ima številne vrhunske nogometaše. Igrali bomo proti eni izmed najboljših reprezentanc na svetu. Prepričan sem, da lahko vsakemu tekmecu povzročamo velike težave na tem prvenstvu," je odločen vratar Daniel Bachmann. Vratar Watforda je odličen pri branjenju enajstmetrovk.

Franco Foda, ki je v devetdesetih letih uspešno igral v Bundesligi, je preporodil Avstrijce. Foto: EPA
Franco Foda, ki je v devetdesetih letih uspešno igral v Bundesligi, je preporodil Avstrijce. Foto: EPA

Foda: Preboj v osmino finala je spektakularen dosežek
"Izpolnile so se nam sanje, saj bomo lahko igrali v izločilnih bojih na Wembleyju. Zame bi bilo neverjetno, če se prebijemo v München, ki bo gostil četrtfinale. Popolnoma smo osredotočeni na tekmo," je poudaril vodja obrambe David Alaba, ki bo v naslednji sezoni igral za madridski Real, potem ko je pustil neizbrisen pečat pri Bayernu.

"Preboj v osmino finala je spektakularen dosežek. Italija je naredila najboljši vtis med vsemi reprezentancami na tem evropskem prvenstvu. Odlično stojijo na igrišču in imajo sijajne prehode iz obrambe v napad. Tudi proti Walesu so odigrali zelo dobro, čeprav so uporabili številne rezerviste. Zares so nevarna ekipa," je dodal selektor Foda.

Mancini: V soboto se bo začel popolnoma nov turnir
"V soboto se bo začel popolnoma nov turnir. Pričakujem, da bomo še naprej igrali tako dobro. Najtežje bo, ker bom moral nekoga tudi pustiti na klopi. Verratti ali Locatelli? Le eden bo dobil priložnost v začetni postavi," je razlagal selektor Italije Roberto Mancini.

"Ogledali smo si posnetke tekem Avstrije. Zelo dobro so kondicijsko pripravljeni. Vseh 90 minut lahko držijo visok ritem. Vsekakor bomo morali prikazati igro, ki nas je krasila v Rimu," je dodal napadalec Lorenzo Insigne.

Gareth Bale je blestel pred petimi leti na evropskem prvenstvu v Franciji, ko je Wales izločil Belgijo in se prebil vse do polfinala. Foto: EPA
Gareth Bale je blestel pred petimi leti na evropskem prvenstvu v Franciji, ko je Wales izločil Belgijo in se prebil vse do polfinala. Foto: EPA

Danci po zmagi nad Rusijo zelo samozavestni
Danska je v skupini B osvojila drugo mesto v skupini B, potem ko je doživela velik šok na uvodni tekmi proti Finski. Christian Eriksen dobro okreva po zastoju srca in je velik navdih za vse soigralce. Proti Belgiji so že prikazali zelo dobro igro, a v drugem polčasu malce popustili in izgubili z 1:2. Sledila je gala predstava proti Rusiji in z zmago s 4:1 so se Danci uvrstili v osmino finala.

"Odlično smo se pripravili na to tekmo. Zelo sproščeni smo pred izločilnimi boji," je dejal selektor Kasper Hjulmand.

"Analiziral sem vse tekme Danske. Proti Rusiji so me navdušili. To je bila vrhunska predstava. Morali bomo prikazati našo najboljšo igro," je razmišljal selektor Walesa Rob Paige. Pred petimi leti se je Wales presenetljivo uvrstil celo v polfinale.


Osmina finala, sobota ob 18.00:
WALES – DANSKA (Amsterdam)

Verjetni postavi:

Wales: Ward, Roberts, Mepham, Rodon, Davies, Morrell, Allen, Ramsey, Bale, James, Moore.

Danska: Schmeichel, Christensen, Kjaer, Vestergaard, Wass, Höjbjerg, Delaney, Maehle, Braithwaite, Damsgaard, Poulsen.

Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)


Ob 21.00:
ITALIJA – AVSTRIJA (London)

Verjetni postavi:

Italija: Donnarumma, di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola, Jorginho, Barella, Verratti, Berardi, Immobile, Insigne.

Avstrija: Bachmann, Lainer, Dragović, Lienhart, Alaba, Schlager, Grillitsch, Laimer, Sabitzer, Baumgartner, Arnautović.

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)


Nedelja ob 18.00:
NIZOZEMSKA – ČEŠKA (Budimpešta)

Verjetni postavi:

Nizozemska: Stekelenburg, de Vrij, de Ligt, Blind, Dumfries, van Aanholt, de Roon, F. de Jong, Wijnaldum, Weghorst, Depay.

Češka: Vaclik, Coufal, Čelustka, Kalas, Boril, Holes, Souček, Masopust, Darida, Jankto, Schick.

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)


Ob 21.00:
BELGIJA – PORTUGALSKA (Sevilla)

Verjetni postavi:

Belgija: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Meunier, Witsel, De Bruyne, T. Hazard, Mertens, E. Hazard, Lukaku.

Portugalska: Rui Patricio, Semedo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro, Danilo Pereira, Sanches, Fernandes, Bernardo Silva, Jota, Ronaldo.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Ponedeljek ob 18.00:
HRVAŠKA – ŠPANIJA (København)

Ob 21.00:
FRANCIJA – ŠVICA (Bukarešta)

Torek ob 18.00:
ANGLIJA – NEMČIJA (London)

Ob 21.00:
ŠVEDSKA – UKRAJINA (Glasgow)


Četrtfinale, petek, 2. julija, ob 18.00:
HRVAŠKA/ŠPANIJA - FRANCIJA/ŠVICA
(St. Peterburg)

Ob 21.00:
BELGIJA/PORTUGALSKA - ITALIJA/AVSTRIJA
(München)

Sobota, 3. julija, ob 18.00:
NIZOZEMSKA/ČEŠKA - WALES/DANSKA
(Baku)

Ob 21.00:
ANGLIJA/NEMČIJA - ŠVEDSKA/UKRAJINA
(Rim)