Mats Hummels je takole premagal svojega vratarja Manuela Neuerja. Foto: AP
Mats Hummels je takole premagal svojega vratarja Manuela Neuerja. Foto: AP

Član Borussie Dortmund je v lastno mrežo preusmeril žogo iz bližine po podaji Lucasa Hernandeza z leve strani. Že pred tem so bili nevarnejši Francozi in nekajkrat zapretili. V prvem polčasu sicer ni bilo veliko pravih priložnosti, Nemci so imeli po zadetku do odmora dve polpriložnosti (Thomas Müller, Ilkay Gündogan).

Drugi del se je začel veliko živahneje. V 52. minuti je bil Adrien Rabiot blizu povišanju na 2:0, a mu je veselje preprečila vratnica. Dve minuti pozneje pa na drugi strani tudi Nemci niso bili daleč od izenačenja, po predložku Robina Gosensa z leve strani je osamljeni Serge Gnabry nerodno streljal prek vrat.

V 66. minuti je bil zadetek Kyliana Mbappeja razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, prav tako pa tudi gol Karima Benzemaja 20 minut pozneje. V 78. minuti bi španski sodnik Carlos del Cerro Grande najbrž moral dosoditi 11-metrovko po prekršku Hummelsa nad Mbappejem, toda njegova piščalka je ostala nema.

Nemčija je po sedmih zmagah in petih neodločenih izidih na evropskih prvenstvih prvič klonila na svoji uvodni tekmi, vendar je kljub porazu pustila dober vtis. Selektorja Didier Deschamps in Joachim Löw nista presenetila z začetnima postavama, ki sta bili v skladu z napovedmi.

Odmevi po derbiju med Francijo in Nemčijo
Dvoboj Kaia Havertza in Kyliana Mbappeja. Foto: AP
Dvoboj Kaia Havertza in Kyliana Mbappeja. Foto: AP

Srečanje zadnjih dveh svetovnih prvakov je bilo tudi ponovitev polfinala zadnjega evropskega prvenstva. Francozi so bili v Marseillu z dvema zadetkoma Antoina Griezmanna boljši z 2:0, nato pa so v finalu izgubili proti Portugalski z 0:1 po podaljšku. V skupini F so tudi aktualni evropski prvaki, ki so popoldne v Budimpešti ob koncu tekme s 3:0 strli Madžare.

Deschamps ima na voljo sijajno zasedbo. Francozi so bili na stari celini najboljši v letih 1984 in 2000, tokrat pa so v vlogi favoritov. Velika večina strokovnjakov jih postavlja na vrh, zato je bilo že pred začetkom tekme jasno, da čaka Nemce težka naloga.

Na Allianz Areni je bilo 13.000 gledalcev.

Francoski navijači na stadionu Allianz Arena v Münchnu. Foto: AP
Francoski navijači na stadionu Allianz Arena v Münchnu. Foto: AP

Skupina F, München:
FRANCIJA – NEMČIJA 1:0 (1:0)
13.000; Hummels 20./ag

Francija: Lloris, Pavard, Varane,
Kimpembe, Hernandez, Kante, Pogba,
Rabiot, Griezmann, Benzema (89./Tolisso), Mbappe (90./Dembele).

Nemčija: Neuer, Ginter (88./Can),
Hummels, Rüdiger, Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (88./Volland), Havertz (74./Sane), Müller, Gnabry (74./
Werner).

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)


Budimpešta:
MADŽARSKA – PORTUGALSKA 0:3 (0:0)
55.662; Guerreiro 84., Ronaldo 87./11-m, 92.