Romelu Lukaku je na prvi tekmi dosegel dva zadetka. Foto: Reuters
Romelu Lukaku je na prvi tekmi dosegel dva zadetka. Foto: Reuters

Osrednji zdravnik slovenske nogometne reprezentance pravi, da "gre v takšnih trenutkih za sekunde, v najboljšem primeru za minute. Če zastane srce, je prekinjeno tudi dovajanje kisika po žilnem sistemu, predvsem v možgane. Nekajminutna odsotnost obtoka povzroči ireverzibilne posledice na možganih, torej smrt. Na srečo je na vseh ravneh tekmovanj pod okriljem Uefe poskrbljeno za zdravstveno službo. Poleg tega da je vsak zdravnik moštva usposobljen za oživljanje, mora biti na tekmi tudi vsa oprema, ki je potrebna za oživljanje. Na vseh teh tekmah je pomoč na voljo najmanj v minuti ali dveh, tako je bilo tudi v tem primeru. Pomembno je bilo, da je zdravnik takoj ugotovil, za kaj gre, in da so takoj začeli masažo srca in uporabili defibrilator. V Sloveniji je glede tega dobro poskrbljeno, vsak klub ima na voljo ustrezno opremo za oživljanje. Poleg tega mora biti na vseh tekmah slovenske prve in druge lige poskrbljeno tudi za reševalno vozilo s celotno opremo in usposobljeno ekipo. Večja težava je, če do takšnega primera pride na treningu, zato je zelo pomembno, da so, ne samo zdravniki, tudi fizioterapveti in drugo klubsko osebje usposobljeni za prvo pomoč. Prva minuta je najpomembnejša."

Katera reprezentanca je do sedaj najbolj navdušila?
Do danes je bilo na delu 14 od skupno 24 ekip na tem evropskem prvenstvu. Anglija je dosegla zelo pomembno zmago nad Hrvaško. Trem levom se je odvalila ogromna skala od srca. Aljaž Golčer je izpostavil dva dejavnika: "Eden je percepcija navijačev in ljubiteljev nogometa po Evropi, drugi pa je, kako Anglija sebe dojema znotraj reprezentance. In to sta dve popolnoma različni stvari. Za Angleže, ki imajo zelo urejeno reprezentanco, je bilo zelo pomembno, predvsem zaradi družbe in navijačev, da to prvo tekmo dobijo."

Po večini so papirnati favoriti, z izjemno šokirane Danske, prišli do zmag na prvih tekmah prvenstva. Za zdaj se zdi, da nobena reprezentanca še ni razkrila vseh kart. Jaša Lorenčič: "Težko bi rekel, da me je kdo še posebej navdušil. Ne poznamo realnih zmožnosti Italije, glede na skromno prvo tekmo Turkov, je pa res, da upam, da se ne bo zgodila neka železna zavesa na tem evropskem prvenstvu, ker za zdaj države iz centralno vzhodnega dela ne blestijo. Rusi so bili nepripravljeni na Belgijce, Makedonci so sicer zadeli, a se jim je zgodilo nekaj podobnega kot Sloveniji, ko je igrala prvič na Euru, in potem se je vse sesulo. Hrvati so imeli slabo tekmo, bomo pa videli, kaj bo na tekmah Slovaške, Poljske in Madžarske."

Ideja tokratnega Eura zgrešena
Zanimiva debata omizja je bila tudi o sestavi evropskega prvenstva, ideji o razpršenosti prizorišč in trenutnem vzdušju, tudi v Sloveniji. Marko Cirman: "Grozno prvenstvo. Ideja o razpršenosti krajev se mi zdi zelo neposrečena. Danes se bomo s sliko selili iz Glasgowa prek Sankt Peterburga do Seville. Sem zagovornik prvenstva v eni državi, da spoznavamo manjše stadione, manjše kraje. Tudi vzdušje se mi ne zdi nogometno. Ljudje se ne pogovarjajo o menjavi sličic v albumu, na terasah gostišč ni ljudi, ki bi sedeli in gledali nogomet. Ljudjem, ki ne spremljajo tako podrobno nogometa, ni jasno veliko. Če gremo zdaj na Prešernov trg v Ljubljani spraševat, kje vse so tekme današnjega sporeda, najbrž odgovora ne bo poznal nihče."

V tokratni oddaji tudi o posebnem, pomanjšanem avtomobilu, ki je na prvi tekmi prvenstva na igrišče pripeljal žogo, več pa tudi o še enem celinskem prvenstvu Copi Americi, ki je po številnih pretresih vendarle dočakala začetek.

Radijski nogometni podkast Žoga je okrogla bo v sodelovanju z dopisniki, strokovnjaki in novinarji med skupinskim delom evropskega prvenstva na voljo vsak drug dan.

Žoga je okrogla Euro 2020 e02: holcerski Ibra in golgeter Lukaku