Nogometaš Interja Ivan Perišić je takoj po polčasu izenačil izid. Foto: Reuters
Nogometaš Interja Ivan Perišić je takoj po polčasu izenačil izid. Foto: Reuters
Patrik Schick je zanesljivo izvedel enajstmetrovko. Foto: Reuters
Patrik Schick je zanesljivo izvedel enajstmetrovko. Foto: Reuters
Sorodna novica Schick pali

Za zdaj to ni tista Hrvaška, ki je navduševala na svetovnem prvenstvu v Rusiji. V prvem polčasu je bila počasna in nenevarna, sprožila je le en strel v okvir vrat. Češka je v Hampden Parku povedla v 37. minuti. Sodnik je po ogledu videoposnetka določil, da je Dejan Lovren, ki se je vrnil v prvo postavo, v kazenskem prostoru v zračnem dvoboju naredil prekršek nad Patrikom Schickom, saj ga je s komolcem zadel v obraz.

Schick je s krvjo na obrazu prevzel odgovornost, uspešno izvedel kazenski strel (Dominik Livaković se je vrgel v napačno smer), in postal prvi igralec na letošnjem EP-ju s tremi zadetki. Spomnimo, da je Schick Škotom zabil dva gola, drugega skoraj s sredine igrišča.

Hrvaški se je takoj ponudila priložnost, da se vrne, toda Ante Rebić je s sedmih metrov streljal mimo leve vratnice.

Hrvati le remizirali proti Češki

Selektor Zlatko Dalić je po odmoru v igro poslal Bruna Petkovića in mladega Luko Ivanušca, Hrvaška pa je že po dveh minutah drugega polčasa izenačila. To je bila (po podaji Kramarića) lepa samostojna akcija Ivana Perišića, najprej je iz igre vrgel Vladimirja Coufala, nato pa z natančnim diagonalnim strelom mojstrsko matiral Tomaša Vaclika za 29. reprezentančni gol.

Tekma se je razživela, na obeh straneh je bilo nekaj nevarnih poskusov, toda izid se ni spremenil.

Zlatko Dalić je znova spremenil enajsterico, v primerjavi s tekmo z Anglijo je na klopi ostal Duje Ćaleta-Car, v osrčje obrambe pa se je vrnil Lovren. Na rezervni klopi je bil Marcelo Brozović, v začetno enajsterico pa je Dalić uvrstil Josipa Brekala (Wolfsburg). Andrej Kramarić se je z desnega krila pomaknil na "polšpico".

Dalić: Manjka nam energije in zelo se mučimo
"V prvem polčasu smo bili prepočasni. Nismo dobro pokrivali Čehov, nismo se držali dogovora pred tekmo. V prvem delu smo preveč silili na polovico Čehov, s slabim presingom smo le izgubljali energijo. V drugem polčasu smo igrali zelo dobro in na koncu je izid 1:1 pravičen. Manjka nam energije in zelo se mučimo. Češka je zelo kakovosatna ekipa in zdaj nas čakajo še neugodni Škoti. Usoda je v naših rokah in nogah," je povedal selektor Dalić, ki je postal izjemno priljubljen po srebru na mundialu v Rusiji. Zdaj nastopa v številnih oglasih pred tekmami, a slava je hitro minljiva. Če se bodo Hrvati v torek poslovili, bodo sledile številne kritike.

Hrvaški navijači bodo zdaj upali, da bodo
Hrvaški navijači bodo zdaj upali, da bodo "vatreni" premagali Škotsko in se prebili v osmino finala. Ob idealnem razpletu bi lahko Hrvaški zadoščal tudi remi. Foto: Reuters

Lovren: Pri skoku Schicka sploh nisem videl
Najbolj jezen je bil seveda Lovren. "Vedno skočim na enak način. Moram se odriniti in pri skoku Schicka sploh nisem videl. Ne morem skočiti kot sveča. Rok je nemogoče imeti ob telesu pri visokem skoku za žogo. Naša igra je bila zelo slaba. Veliko stvari ne deluje. Kaj smo čakali v prvem polčasu? Da Čehi odigrajo odličnih 45 minut! V prvih desetih minutah so Čehi zlahka pošiljali predložke pred naša vrata, nihče jih ni oviral. Navijačem lahko le sporočim, da bomo proti Škotom prikazali pravo igro," je povedal branilec Zenita, ki je šest let zelo uspešno igral za Liverpool.

Lovren izvajal prosti strel
Zanimivo je, da je Lovren v 10. minuti izvajal prosti strel iz zelo ugodnega položaja (20 metrov od gola). Po tekmi je Luka Modrić povedal, zakaj je dal priložnost branilcu: "Včeraj je na treningu zelo dobro izvajal proste strel in zabil dva ali tri gole. Vprašal je, če lahko poskusi. Zakaj pa ne, če ima dovolj samozavesti?"

Skupina D, 2. krog, Glasgow:
HRVAŠKA ‒ ČEŠKA 1:1 (0:1)
9.000; Perišić 47.; Schick 37./11-m

Hrvaška: Livaković, Vrsaljko, Vida, Lovren, Gvardiol, Modrić, Kovačić (87./Brozović), Brekalo (46./Ivanušec), Kramarić (62./Vlašić), Perišić, Rebić (46./Petković.)

Češka: Vaclik, Coufal, Čelustka, Kalas, Boril, Holeš (63./Kral), Darida (87./Barak), Souček, Masopust (63./Hložek), Jankto (74./Ševčik), Schick (75./Krmenčik).

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)

SKUPINA D, London
ANGLIJA ‒ ŠKOTSKA 0:0
22.500 gledalcev

Lestvica:                       
ČEŠKA            2  1 1 0 3:1  4
ANGLIJA          2  1 1 0 1:0  4
HRVAŠKA          2  0 1 1 1:2  1
ŠKOTSKA          2  0 1 1 0:2  1