Patrik Schick je dosegel najlepši gol v dosedanjem delu evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Patrik Schick je dosegel najlepši gol v dosedanjem delu evropskega prvenstva. Foto: Reuters

Ob kopici pogovorov z domačimi in tujimi novinarji so bili v ospredju tokratne epizode zmaga Francije proti Nemčiji, Portugalska in Cristiano Ronaldo, ki je poskrbel za padec vrednosti Coca-Cole, ter izjemen zadetek češkega napadalca Patrika Schicka s polovice igrišča.

Francija – Nemčija je bila osrednja tekma uvodnega kroga skupinskega dela Eura. Marko Cirman je poudaril, da so bili Nemci taktično nezreli, saj so izjemno visoko postavili zadnjo vrsto, kar pa je voda na mlin Francozom. "Ko je bil bočni branilec previsoko, je zazevala luknja v medprostoru. Potem pa je moral osrednji branilec pomagati, in nastane še več prostora za francoske napade. Ne bi smeli iti v odprt boj s Francozi. Moraš jih čakati. Francozi so najboljši, vesoljski pri tranziciji. Mbappe je prehiter za vse. Kot da igra igrico na nivoju rookie," je povedal Cirman.

Aljaž Golčer je izpostavil dobri predstavi Pogbaja v zvezni vrsti in Varana v obrambi. "Nisem pa povsem prepričan, če je pravi recept, da v napadu igrajo kar trije napadalci, Mbappe, Griezmann in Benzema. Francija se je velik del tekme branila in prežala na protinapade, toda morda je bil po zgodnjem zadetku to njihov taktični načrt. V vsakem primeru pa Francozi še niso odgovorili na vsa vprašanja," je dodal Golčer.

Voditelj Luka Petrič je poudaril, da so Francozi najboljši, ko igrajo proti reprezentancam, ki napadajo, in dodal: "Proti obrambno naravnim reprezentancam imajo Francozi lahko težave. Spomnimo se finala prejšnjega evropskega prvenstva, ko je Francijo premagala Portugalska."

Portugalci so v uvodnem krogu premagali Madžare s 3:0, vse gole pa so dosegli v izdihljajih tekme. Cristiano Ronaldo se je z dvema goloma postavil na vrh večne lestvice strelcev na evropskih prvenstvih, novinar najbolj priljubljenega portugalskega športnega časnika A Bola Rogerio Azevedo pa je povedal, da so navijači na koncu tekme hitro spremenili svoje razpoloženje. "Portugalci imamo nenavadno mentaliteto. Ne vem, če je pri vas v Sloveniji tako. Ko smo potrebovali gol in je bil izid 0:0, so ljudje govorili, da selektor ne razume igre, da bi moral prej v igro poslati Renata Sancheza namesto Williama Carvalha, da bi moral igrati Joao Felix namesto Dioga Jote. Ko pa smo zadeli trikrat na koncu tekme, pa je bilo vse v redu," je povedal Azevedo, ki je prepričan, da imajo evropski prvaki še kakovostnejše moštvo kot pred petimi leti. 'Mislim, da je moštvo močnejše kot leta 2016. Imamo več mladih igralcev, ki igrajo v najboljših klubih po Evropi. Ima pa naša reprezentanca, tako kot še 22 moštev, veliko težavo. To je Francija. Ne bom rekel, da jo je nemogoče premagati. Bo pa izjemno težko."

Velemojstrski lob Schicka šokiral Škote

Rusi so po zmagi proti sosedom Fincem poskrbeli za gnečo v skupini B. Tri ekipe imajo zdaj tri točke, Danci, ki danes gostijo Belgijce, pa so še brez točk. Joel Pohjanpalo je bil junak prve tekme. Zadel je za prvo finsko zmago, to pa mu je skoraj uspelo tudi na drugi tekmi, a je bil za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju. Miha Šimnovec, dolgoletni novinar časopisa Delo, odlično pozna šport na Finskem. Tekoče govori finsko, saj je njegova mama Finka.

Šimnovec pravi, da so je Pohjanpalo veljal za veliki up finskega nogometa, doslej pa so ga pogosto ustavile poškodbe. "Ravno ko začne zabijati gole, pa jih v vsakem moštvu daje, se poškoduje in ima operacijo. Potem mine dolgo časa, preden se spet vrne. Pri rosnih 17 letih je zabil najhitrejši hat-trick v zgodovini finske lige. Zabil ga je v razmaku petih minut," je povedal Šimnovec in dodal, da Pohjanpalo ni le ustvaril del finske nogometne zgodovine, tudi sam piše o njej. Spisal je že več poglavij o razvoju nogometa na Finskem.

Na Finskem upajo, da bodo lahko ponovili severnjaški uspeh Islandcev s prejšnjega prvenstva, Slovaki pa upajo, da bodo ohranili 100-odstotni izkupiček uvrščanja v izločilne boje velikih tekmovanj. Na svetovnem prvenstvu 2010 in Euru 2016 so se prebili v osmino finala, po zmagi proti Poljski pa so na dobri poti. Lukaš Vrablik je priznani slovaški nogometni novinar. Pravi, da na Slovaškem ni bilo čutiti nogometne evforije pred prvenstvom, predvsem zaradi skromnih predstav pred začetkom prvenstva. Slovaki, ki so tekmeci Slovenije v kvalifikacijah za Katar 2022, so remizirali s Ciprom in Malto, toda proti Rusiji nakazali, da bolje igrajo proti močnejšim tekmecem.

"Ekipa lažje igra, če lahko zgnete svoj kazenski prostor. To je ekipa pokazala tudi v tekmi s Poljsko. Igralci so sprejeli sistem brez klasičnega napadalca. Hamšik je igral na položaju organizatorja igre, Duda pa lažna devetka in sistem se je obnesel. Malo ljudi je pričakovalo zmago nad Poljsko in zaradi uspeha se je tudi vzdušje popravilo," je povedal Vrablik. Slovaška bo prvenstvo nadaljevala proti Švedski, s točko pa bi si tako rekoč zagotovili preboj med najboljših 16.

Žoga je okrogla Euro 2020 e03: Schick pali