Veliko veselje Italijanov, ki se bodo v četrtfinalu pomerili bodisi z Belgijo bodisi s Portugalsko. Foto: Reuters
Veliko veselje Italijanov, ki se bodo v četrtfinalu pomerili bodisi z Belgijo bodisi s Portugalsko. Foto: Reuters

Azzurri so v skupinskem delu Eura od vseh reprezentanc pokazali največ, v osmini finala pa so se v sosedskem dvoboju pošteno namučili. V prvem polčasu so bili boljši in nevarnejši, ko so tudi zadeli okvir vrat, toda v drugem delu so bili konkretnejši Avstrijci, ki so zatresli mrežo, a iz prepovedanega položaja. Tako je odločil podaljšek, v katerem sta v 95. in 105. minuti zadela rezervista Federico Chiesa in Matteo Pessina. Šest minut pred koncem dodatka je avstrijsko upanje ohranil Saša Kalajdžić, toda izid se zatem ni več spremenil.

Italijani so tako dobili še peto medsebojno srečanje na velikih tekmovanjih, prvo pa na evropskih prvenstvih. Avstrijci štirikratnih svetovnih prvakov niso premagali že 14 zaporednih tekem, zadnja zmaga pa sega v leto 1962. To je bila sicer 12. italijanska zaporedna zmaga, neporaženi pa so že 31 tekem v nizu. Se je pa vsaj prvič po 11 obračunih zatresla njihova mreža. Italija se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med Belgijo in Portugalsko.

Avstrijci so se dobro upirali Italiji, ki pa je na koncu vendarle slavila. Foto: Reuters
Avstrijci so se dobro upirali Italiji, ki pa je na koncu vendarle slavila. Foto: Reuters

Immobile z razdalje zadel okvir vrat

V prvem polčasu so Italijani v slogu predstav na tem prvenstvu igrali v visokem ritmu in ves čas imeli pobudo, toda avstrijska obramba je dobro opravila svojo nalogo in vzdržala vse pritiske. Zelo aktiven je bil po levi strani Leonardo Spinazzola, ki si je priigral prvo priložnost, toda v 12. minuti je, potem ko si je lepo pripravil strel, slabo zadel žogo. Dve minuti kasneje je po hitrem protinapadu poskusil Lorenzo Insigne, a je bila žoga lahek plen Daniela Bachmanna.

Avstrijski vratar se je zelo izkazal v 17. minuti, ko je Spinazzola po prodoru z leve strani poslal žogo v sredino, kjer je z roba kazenskega prostora s prve udaril Nicolo Barella, Bachmann pa je odbil z nogo. Na drugi strani je v protinapadu do edinega avstrijskega strela v prvih 45 minutah prišel Marko Arnautović, ki pa je meril visoko prek vrat. Najbližje zadetku so bili Italijani v 32. minuti. Florian Grillitsch je Ciru Immobileju pustil preveč prostora, italijanski napadalec pa je z več kot 20 metrov z imenitnim diagonalnim strelom zadel stičišče prečke in vratnice. Bachmann je let žoge pospremil le s pogledom, a ga je torej rešil okvir vrat.

Veselje Arnautovića preprečil VAR

Avstrijci so bolje začeli drugi polčas in bili tudi večino časa nevarnejši. Že v šesti minuti so imeli veliko priložnost, ko je Giovanni di Lorenzo na robu kazenskega prostora podrl Christopha Baumgartnerja. Prosti strel je izvedel David Alaba, ki pa je meril malce prek vrat. Sedem minut kasneje je zapretil Marcel Sabitzer, ki se mu je odprlo precej prostora. V bloku je bil uspešen Leonardo Bonucci, tako da je žoga zletela mimo vrat. Takoj zatem je po kotu do strela prišel Arnautović, pri čemer pa Gianluigi Donnarumma ni imel veliko dela.

Tri minute kasneje je čuvaj mreže, ki bo kariero nadaljeval pri PSG-ju, le klonil. Z glavo ga je s pomočjo prečke premagal Arnautović, toda zadetek je bil po posredovanju VAR-a razveljavljen, saj je bil ob podaji Alabe z glavo, potem ko je bil avstrijski kapetan v skoku višji od di Lorenza, v prepovedanem položaju. V naslednji akciji je z razdalje znova streljal Sabitzer, ko so mu azzurri pustili preveč prostora, toda bil je nenatančen. Italijani v drugem polčasu sploh niso streljali v okvir vrat.

Odločilen je bil zadetek Mattea Pessine. Foto: Reuters
Odločilen je bil zadetek Mattea Pessine. Foto: Reuters

Trije rezervisti v polno

Po štirih minutah podaljška je Chiesa streljal z desne strani, s posredovanjem pa se je izkazal Bachmann. Le minuto kasneje je Spinazzola lepo našel Chieso na desni strani, kjer se mu je odprlo veliko prostora. Nogometaš Juventusa je žogo ustavil z glavo, preigral Konrada Laimerja, nato pa jo silovito poslal za hrbet Bachmanna. V 104. minuti je Insigne z razdalje nevarno meril s prostega strela. Dobro je posredoval Bachmann, ki pa je vendarle kmalu še enkrat klonil.

Insigne je poslal predložek v kazenski prostor, kjer je žogo Francesco Acerbi po boju z Martinom Hintereggerjem in Aleksandrom Dragovićem spravil na levo stran do Pessine, ki je z diagonalnim strelom povišal na 2:0. Takoj po prihodu na zelenico je Louis Schaub na začetku drugega dela podaljška streljal z velike razdalje, toda Donnarumma je bil na mestu. Avstrijci so postajali vse nevarnejši. Sabitzer je v 111. minuti z leve strani žogo poslal prek vrat, tri minute zatem pa se je zatresla italijanska mreža. Schaub je izvedel kot, imenitno pa se je ob Manuelu Locatelliju znašel Kalajdžić. Visokorasli napadalec je med padcem streljal z glavo in presenetil Donnarummo. Avstrija je lovila izenačenje, toda italijanska obramba je zdržala do konca.


16. EVROPSKO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, London

ITALIJA - Avstrija 2:1 (0:0) - po podaljšku
18.910; Chiesa 95., Pessina 105.; Kalajdžić 114.

Italija: Donnarumma, di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola, Jorginho, Barella (68./Pessina), Verratti (67./Locatelli) Berardi (84./Chiesa), Insigne,
(108./Cristante), Immobile (84./Belotti).

Avstrija: Bachmann, Lainer (114./Trimmel), Dragović, Hinteregger, Alaba, Schlager (106./Gregoritsch), Grillitsch (106./Schaub), Laimer (114./Ilsanker), Sabitzer, Baumgartner (90. / Schöpf), Arnautović (97./Kalajdžić).

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)